2019-10-21

Förlängning av uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier – vilka bilagor behövs?

Migrationsverket har fått många frågor om vad som krävs för att få fortsatt uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå, och framför allt vilka bilagor man ska skicka in när man ska ansöka om förlängning.

Vilka bilagor du ska skicka in tillsammans med din ansökan beror på vilken typ av utbildning du läser. Om du studerar i gymnasieskolan, gymnasiesärskolan eller Komvux ska du lämna in din individuella studieplan. Studerar du på folkhögskola ska du lämna in motsvarande planeringsdokument. Du får själv be din skola om en studieplan eller planeringsdokument.

Vad ska bilagan innehålla?

Migrationsverket har inga särskilda regler för hur studieplanen eller planeringsdokumentet ska se ut, men det måste finnas information om

  • att du har påbörjat studierna
  • vilken typ av utbildning du läser
  • att du studerar på heltid, eller anledningen till att du studerar på deltid
  • hur länge utbildningen pågår, det vill säga vilket datum utbildningen slutar.

Om du läser på en yrkesutbildning, så kallat yrkespaket, är det viktigt att det står i studieplanen vad syftet med utbildningen är, det vill säga vad utbildningen ska leda till.

Skicka bilagorna med post

Om du har fått en ett brev med en kod kan du ansöka om förlängning på webben. Tänk på att du måste skicka in bilagorna med post även om du gör din ansökan på webben. Om du inte gör din ansökan på webben ska du skicka in ansökningsblanketten tillsammans med bilagorna.

Ta reda på vart du ska skicka dina bilagorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Komplettera din ansökan

Om vi behöver mer information från dig, kommer vi att kontakta dig och be dig att komplettera din ansökan. Följ instruktionerna och skicka din komplettering med post till Migrationsverket. Om du inte förstår hur du ska komplettera din ansökan kan du kontakta handläggaren som bad om kompletteringen.

Ansök i tid

Det är viktigt att du ansöker om förlängning innan ditt nuvarande uppehållstillstånd slutar gälla.

Mer information

Så här ansöker du om förlängning av ditt uppehållstillstånd

Uppdaterade vanliga frågor och svar om gymnasielagen och nya gymnasielagen