2019-12-18

Nya regler för asylsökande som vill ordna eget boende

Reglerna för asylsökande som vill ordna sitt eget boende (EBO) ändras. Förändringen innebär att asylsökande som flyttar till vissa bostadsområden kan förlora sin dagersättning.

Tanken med de nya reglerna är att få asylsökande att bo i kommuner med bra förutsättningar för att ta emot nya invånare så att det blir lättare för människor som kommer till Sverige att integreras och bli en del av det svenska samhället.

Utsatta områden i 32 kommuner

Den svenska regeringen har meddelat att det i 32 kommuner finns områden med socioekonomiska utmaningar, så kallade utsatta områden. Dessa kommuner kommer under våren att kunna anmäla till Migrationsverket vilka adresser det gäller. Migrationsverket kommer att göra en lista över vilka områden som kan påverka asylsökandes rätt till dagersättning. Listan kommer att finnas på Migrationsverkets webbplats den 1 juli 2020.

Kommunerna är: Borlänge, Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Karlskrona, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Linköping, Malmö, Motala, Norrköping, Nyköping, Perstorp, Sandviken, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Västerås, Växjö, Åstorp och Örebro.

Om du flyttar till ett utsatt område efter 1 juli

Den som efter den 1 juli 2020 flyttar till något av de områden som finns med på Migrationsverkets lista riskerar att förlora sin dagersättning från Migrationsverket.

Du som redan bor i ett utsatt område

Du som redan bor i ett område som kommer att finnas med på Migrationsverkets lista får ha kvar din dagersättning.