Frågor och svar om väntan på asylutredning

Här har Migrationsverket samlat vanliga frågor och svar för dig som väntar på en asylutredning.

 • Hur går en asylutredning till?

  En asylutredning är ett möte på Migrationsverket där du får träffa en handläggare från Migrationsverket som ska utreda din asylansökan. Under mötet får du berätta om vem du är, varför du söker asyl i Sverige och vad som hänt dig. Om du har ett juridiskt biträde kan han eller hon vara med på samtalet och hjälpa dig att berätta. En tolk hjälper till att översätta det som sägs på mötet.

  Till asylutredningen ska du ta med dig ditt pass eller andra ID-handlingar. Handlingarna ska visa vad du heter, när du är född och vilket medborgarskap du har. Du kan också ta med sådant som stödjer din berättelse om vad du varit med om eller information om ditt land till utredningen.

 • Hur länge kommer jag att få vänta innan jag får komma på asylutredning?

  Eftersom så många människor sökte asyl i Sverige under 2015 tar det längre tid än vanligt att få komma på utredning och att få ett beslut, och det går inte att på förhand säga hur länge du kommer att få vänta.

 • Varför får jag vänta så länge för att komma på asylutredning?

  Under hösten 2015 sökte ovanligt många människor asyl i Sverige. Det stora antalet människor som nu väntar på utredning gör att Migrationsverkets väntetider för att få komma på asylutredning har ökat.

  Under tiden du väntar är du inskriven vid en mottagningsenhet där du får hjälp med bland annat bostad och försörjning.

 • Jag har fått en kallelse till asylutredning men vill komma en annan dag. Kan jag byta tid?

  Eftersom det är många människor som söker asyl i Sverige just nu har Migrationsverket längre väntetid än vanligt för asylsökande att få komma på asylutredning. För att Migrationsverket ska kunna erbjuda alla asylsökande en tid för asylutredning så snart möjligt är det svårt att byta till en annan tid än den du fått.

 • Jag känner en person som har fått tid till asylutredning trots att hon sökte asyl efter mig. Varför är det så? Har Migrationsverket glömt bort mig?

  Migrationsverket har inte glömt bort dig. Alla som har registrerats som asylsökande står i kö och väntar på en asylutredning.

  För att utnyttja alla utredningstider effektivt kan fördelningen av tider inte bli helt rättvis. Det kan till exempel bli nya tider lediga på vissa orter och personer som har anlänt efter dig kan bli kallade till utredning före dig. Din kallelse till utredning kan också dröja därför att den lediga tiden avser en hel familj eller en singelperson. Så fort det blir en tid ledig som passar dig får du en kallelse.

Sidan senast uppdaterad: 2016-12-28

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre*


Om du vill ställa en fråga till Migrationsverket hittar du kontaktuppgifter under fliken Kontakta oss.