Migrationsverket logotyp

Frågor och svar om förlängning av tidsbegränsade uppehållstillstånd enligt den tillfälliga lagen

 • När ska jag ansöka om förlängning av mitt uppehållstillstånd?

  Du ska ansöka om förlängning innan ditt uppehållstillstånd tar slut, men tidigast två månader innan.

 • Hur ska jag göra för att ansöka om ett förlängt uppehållstillstånd?

  Du kan ansöka på webben eller skicka din ansökan med post till Migrationsverket. Du ska inte boka tid för att lämna in din ansökan.

  Läs mer om hur du gör för att ansöka om förlängt uppehållstillstånd

 • Behöver jag boka tid för ett möte med Migrationsverket för att kunna ansöka om förlängning av mitt uppehållstillstånd?

  Nej, du behöver inte boka något möte med Migrationsverket. Du kan ansöka om förlängning på webben eller skicka din ansökan med post. Det är inte alla som har ansökt om förlängt uppehållstillstånd som behöver besöka Migrationsverket för en intervju. Vi kommer att kontakta dig om vi behöver mer information.

  Läs mer om hur du gör för att ansöka om förlängning av ditt uppehållstillstånd

 • Jag vill ansöka om förlängning per post. Vilken adress ska jag skicka min ansökan till? 

  Vart du ska skicka dina blanketter och bilagor beror på var du bor. Använd ditt postnummer för att få veta vilken adress du ska använda.

  Ta reda på vart du ska skicka dina bilagorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 • Vad händer om jag lämnar in min ansökan om förlängning efter att mitt nuvarande uppehållstillstånd slutar gälla?

  Om du inte ansöker om förlängning innan ditt uppehållstillstånd slutar gälla får du inte arbeta medan du väntar på ett beslut och du riskerar också att förlora vissa förmåner, till exempel etableringsstöd, studiebidrag eller föräldrapenning.

 • Hur kan jag visa att jag fortfarande behöver skydd och därför ska få fortsatt uppehållstillstånd i Sverige?

  I ansökan får du kryssa i att du ansöker om förlängning därför att du behöver skydd, och du får också svara på om du har nya skäl eller samma skäl som tidigare.

  Om du har samma skyddsskäl som tidigare behöver du inte komma till Migrationsverket. Vi tittar då på din förra ansökan och gör en bedömning av ditt behov av skydd utifrån hur situationen ser ut idag.

 • Hur lång tid tar det att få ett beslut?

  Migrationsverket kan inte svara på hur lång handläggningstiden kommer att bli. Men om du ansöker om förlängning innan ditt tidsbegränsade uppehållstillstånd slutar gälla, har du rätt att stanna i Sverige medan du väntar på beslut.

 • Betalar Migrationsverket min resa om jag ska komma på intervju?

  Nej, Migrationsverket kan bara betala reseersättning till den som är inskriven vid en av Migrationsverkets mottagningsenheter och har ett giltigt LMA-kort.

 • Jag har fått tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder och kan fortfarande inte återvända. Hur ska jag göra för att få stanna i Sverige?

  Om du fick ett tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av tillfälligt verkställighetshinder efter att du ansökte om asyl, och du anser att du fortfarande inte kan återvända till ditt hemland, kan du ansöka om förlängt uppehållstillstånd på webben eller på blankett nummer 200011. I din ansökan ska du kryssa för varför du vill stanna i Sverige.

  Vi kommer att läsa igenom din tidigare ansökan och underlaget till ditt senaste beslut, och sedan kommer vi att kontakta dig om vi behöver ställa fler frågor om varför du vill stanna i Sverige.

  Läs mer om hur du ska göra för att ansöka om förlängning

 • Jag har fått asyl, men min familj har uppehållstillstånd på grund av anknytning. Hur ska min familj göra för att få stanna i Sverige?

  Både du och din familj ska ansöka om förlängning på samma sätt. Ni kommer att få varsitt brev med en personlig kod som ni ska använda för att ansöka på webben. I ansökan kryssar varje person för varför han eller hon vill stanna i Sverige. Man kan välja flera skäl. I ansökan står det vilka bilagor man ska skicka in.

  Läs mer om hur ni ska göra för att ansöka om förlängning av uppehållstillstånd

 • Måste jag kunna försörja min familj när vi ansöker om förlängning?

  Försörjningskravet gäller bara den första gången som din familj ansöker om att få flytta till Sverige för att bo med dig. Om din familj redan har fått uppehållstillstånd på grund av anknytning och bor med dig i Sverige, finns det inget krav på att du ska kunna försörja din familj när de ansöker om förlängning av sina uppehållstillstånd.

 • Hur långt uppehållstillstånd får min familj?

  Dina familjemedlemmar får lika långa uppehållstillstånd som du. Om du får ditt uppehållstillstånd förlängt med två år på grund av att du fortfarande behöver skydd kan de få sina uppehållstillstånd förlängda med två år. Om du får permanent uppehållstillstånd som anställd eller egen företagare får din familj som har kommit hit som anhöriga till dig också permanent uppehållstillstånd.

 • Har jag rätt till familjeåterförening om jag får permanent uppehållstillstånd som anställd eller egen företagare?

  Ja, om du får permanent uppehållstillstånd har din familj rätt att ansöka om uppehållstillstånd på anknytning till dig. Första gången din familj ansöker om tillstånd för att flytta till dig i Sverige kan du omfattas av ett försörjningskrav.

  Läs mer om försörjningskravet vid familjeåterförening

 • Har jag rätt att återförenas med min familj om jag får skydd som alternativt skyddsbehövande?

  Ja, med den förändring av den tillfälliga lagen som började gälla 20 juli 2019 har du möjlighet till återförening med familjen om du bedöms ha goda möjligheter att få permanent uppehållstillstånd.

  Läs mer om vem som har rätt till familjeåterförening

 • Jag har tillstånd enligt nya gymnasielagen. Hur ska jag göra för att ansöka om förlängning av mitt uppehållstillstånd?

  Du som har tillstånd enligt den så kallade nya gymnasielagen måste visa att du har påbörjat dina studier innan ditt nuvarande tillstånd slutar gälla för att kunna ansöka om förlängt uppehållstillstånd. I ansökan ska du kryssa för att du vill ansöka om förlängt uppehållstillstånd därför att du studerar på gymnasial nivå.

  Du måste också skicka in en individuell studieplan från din gymnasieskola, eller motsvarande planeringsdokument om du studerar på Komvux eller folkhögskolan.

  Läs mer om hur ska göra för att ansöka om förlängning av uppehållstillstånd

 • Hur får jag en kod så att jag kan ansöka om förlängning på webben?

  Koden finns i det påminnelsebrev som skickas till din folkbokföringsadress två månader innan ditt nuvarande tillstånd slutar gälla.

  Läs mer om hur du ansöker och vart du ska skicka blankett och bilagor

 • Jag har ansökt om förlängning på webben. Vart ska jag skicka mina bilagor?

  Vart du ska skicka dina blanketter och bilagor beror på var du bor. Använd ditt postnummer för att få veta vilken adress du ska använda.

  Ta reda på vart du ska skicka dina bilagorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster