Hjälp för dig som lever med våld
Alla människor har rätt att leva ett liv fritt från våld och förtryck och att få stöd och hjälp. Här berättar vi vad våld är och hur Migrationsverket kan stötta dig om du lever med våld.
Vad är våld?
Det finns många olika former av våld. Här berättar vi om några vanliga former.
Vem drabbas av våld?
I nära relationer mellan människor är våldet ofta ett mönster av flera olika handlingar som kan vara allt från ord som sägs till mycket grova brott. Ofta används våldet eller hoten som ett sätt för en person att kontrollera den andra personen och hindra den från att bestämma över sig själv. Man kan vara utsatt för flera former av våld samtidigt.
Det är alltid den som använder våld som är ansvarig och det är aldrig ditt fel om du utsätts. Alla människor har rätt att leva ett liv fritt från våld och förtryck och att få stöd och hjälp.
Varför är det viktigt att berätta för oss om du lever i en våldsam situation?
Du har rätt att leva ett liv fritt från våld och förtryck. Det finns hjälp att få och ett första steg är att berätta om dina erfarenheter för någon person eller myndighet som kan hjälpa dig.
I Migrationsverkets uppdrag ingår att motverka våld. För att kunna göra det behöver vi få veta om du lever eller har levt med våld. Därför är det viktigt att du berättar för oss om dina erfarenheter av våld, både om du blivit utsatt för våld eller om du utsatt någon annan för våld. Du kan också berätta för oss om någon annan i din familj utsatts för våld eller utsatt någon annan för våld.
Vi arbetar aktivt med att försöka upptäcka om människor vi möter har erfarenhet av våld. Om vi inte frågar dig är det viktigt att du själv berättar för oss så att vi kan stötta dig, ge dig information och hänvisa dig vidare så att du kan få den hjälp du behöver.
Det kan också vara viktigt för ditt ärende hos Migrationsverket att vi vet att du lever i en våldsam situation.
Det finns hjälp att få
Om du är utsatt för ett brott så ska du vända dig till polisen, även om det känns svårt att berätta eller du är väldigt rädd. De kan hjälpa dig genom att ta emot en anmälan och utreda brottet som du utsatts för. Om de tycker att det behövs kan de också skydda dig på andra sätt, till exempel genom att ge dig rådgivning, ett larm eller ordna med kontaktförbud för den som hotar dig. Om du vill komma i kontakt med polisen men inte vet hur eller vågar så kan du pratat med oss så hjälper vi dig.
Om du är hotad eller utsatt för våld och behöver gömma dig kan du få hjälp av en kvinnojour eller socialtjänsten med ett skyddat boende. Om du inte vet hur du ska komma i kontakt med någon som kan ge dig ett skyddat boende så kan du prata med oss så hjälper vi dig.
Till dig som utsatts för våld, hot eller sexuella övergrepp
Det kan vara svårt att lämna en relation eller en familj och att berätta om sina erfarenheter. Men du är inte ensam. Det är många som erbjuder stöd och hjälp för att förändra en situation eller bearbeta något som hänt. Hos svenska myndigheter har du rätt att ha en tolk om du inte förstår eller kan uttrycka dig på svenska. Här finns information om var du kan vända dig:
Till dig som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker andra
Funderar du på om det du gör är att utsätta någon i din familj för våld? Upplever du att du har problem med att kontrollera dig, din ilska eller dina reaktioner? Känner du att du ibland går över gränsen eller är du rädd för att skada någon? Det går att förändra ett oönskat beteende och det finns hjälp att få.