Migrationsverket logotyp

2020-05-29

Detta gäller för dig som ska ansöka om att börja studera i Sverige

Med anledning av rådande coronapandemi påverkas många personer som ska ansöka om ett uppehållstillstånd för att komma till Sverige. Det gäller även dig som ska ansöka första gången om att studera i Sverige.

Du som ska ansöka om uppehållstillstånd för första gången för att studera eller forska i Sverige kan skicka in din ansökan som vanligt till Migrationsverket. Om Migrationsverket vid ansökningstillfället har information om att studierna förväntas bedrivas på campus, och att övriga förutsättningar är uppfyllda, kommer vi kunna bevilja uppehållstillstånd. Detsamma gäller också om övervägande del av utbildningen kommer att bedrivas på campus, men där det finns delar eller moment av distansstudier.

Om lärosätet däremot beslutar att höstterminens undervisning helt eller övervägande ska bedrivas på distans, kommer Migrationsverket inte att kunna bevilja uppehållstillstånd enligt gällande lagstiftning.

Rådande inreseförbud

Även om Migrationsverket beviljar dig ett uppehållstillstånd för studier kan du inte resa in i Sverige om det tillfälliga inreseförbudet fortfarande råder. Håll dig uppdaterad om vad som gäller genom att besöka den svenska regeringens eller ambassadernas webbplats.

Regeringens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Svenska ambassader och generalkonsulatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om hur du ansöker om uppehållstillstånd för studier

Fler svar hittar du i våra vanliga frågor och svar om att studera och forska i Sverige.

Läs mer i vanliga frågor och svar