
Välkommen till Migrationsverket
Information för dig som kommer till Sverige från Ukraina
Du som är medborgare i Ukraina, och har ett pass eller annan id-handling, kan ansöka om skydd för dig och din familj som befinner sig i Sverige via en e-tjänst. På vår webbplats finns information om vem som har rätt till skydd enligt massflyktsdirektivet och hur det går till att ansöka. Du hittar också information om hur Migrationsverket kan hjälpa dig med boende och ekonomiskt stöd och vilka rättigheter du har i Sverige om du får uppehållstillstånd.
För dig som kommer från Ukraina – information och webbansökan
Для осіб, що прибули з України – інформація по українськи та онлайн-заява (ukrainska)
Для лиц, прибывших из Украины – информация на русском и онлайн-ходатайство (ryska)

Situationen i Ukraina
Säkerhetsläget i Ukraina har försämrats allvarligt efter Rysslands invasion och många människor lämnar nu Ukraina och reser in i närliggande länder i Europa. Här hittar du samlad information om situationen i Ukraina och vad som gäller för personer som söker sig till Sverige med anledning av konflikten.

Bostäder för människor som flyr
Det är många människor som flyr från Ukraina till Sverige och som nu behöver någonstans att bo. Migrationsverket får många frågor från privatpersoner som vill erbjuda rum eller bostad. Civilsamhällets engagemang är viktigt, men Migrationsverket har inte möjlighet att förmedla bostäder från privatpersoner till dem som behöver boende.
Nyheter
-
2022-05-23Nya regler för arbetstillstånd från den 1 juni
-
2022-05-19Rekordmånga ansökningar om arbetstillstånd för bärplockare
-
2022-05-13Informationsinsatser för att identifiera vittnen och förövare till krigsbrott
-
2022-05-12Migrationsverket avbryter anvisning till Staffanstorp
-
2022-05-12Migrationsverket har tecknat de första avtalen med kommuner om långsiktiga boenden

Vårt uppdrag
Migrationsverkets uppdrag är bland annat att pröva ansökningar från personer som vill bosätta sig i Sverige, komma på besök, söka skydd undan förföljelse eller få svenskt medborgarskap. Migrationsverket får sitt uppdrag från riksdag och regering, som lägger fast den svenska asyl- och migrationspolitiken.
Jobba på Migrationsverket
På Migrationsverket är det en stor variation på arbetsuppgifter. Det kräver medarbetare med olika utbildningsbakgrund, till exempel inom juridik, rättsvetenskap och samhällsvetenskap.