Möjligheten till spårbyte försvinner

Riksdagen har beslutat att ta bort möjligheten till så kallat spårbyte 1 april. Detta påverkar dig som har fått, eller ansökt om, arbetstillstånd efter avslag på din asylansökan genom så kallat spårbyte. Även dina medsökande familjemedlemmar påverkas.

Vad menas med spårbyte?

Huvudregeln för att få uppehålls- och arbetstillstånd är att man har ansökt om och fått sitt tillstånd innan man kommer till Sverige. Personer som har fått avslag på sin asylansökan har dock kunnat ansöka om uppehållstillstånd på grund av arbete utan att lämna Sverige, och därmed ”byta spår” från asyl till arbetstillstånd.

Vem påverkas?

Att möjligheten till spårbyte försvinner påverkar både dig som nyligen har fått avslag på din asylansökan och ansökt om uppehållstillstånd på grund av arbete för första gången, och dig som ansöker om förlängt tillstånd.

Du som har fått uppehållstillstånd på grund av arbete genom spårbyte får fortsätta att arbeta i Sverige så länge ditt tillstånd gäller, men från och med 1 april kommer du inte att kunna få förlängt uppehållstillstånd på grund av arbete. Om du inte har andra skäl för att stanna i Sverige måste du lämna landet när ditt tillstånd slutar gälla.

Även dina familjemedlemmar som har uppehållstillstånd som medsökande till dig påverkas. När du inte kan få uppehållstillstånd på grund av arbete, kan dina familjemedlemmar inte heller få uppehållstillstånd som medsökande till dig.

Om du har ett beslut om avvisning eller utvisning som fortfarande gäller

Om du har fått ett beslut om avvisning eller utvisning och det fortfarande gäller, och du fick ditt tillstånd för arbete genom så kallat spårbyte (med stöd av 5 kap. 15 a § utlänningslagen), kan Migrationsverket i vissa fall pröva om det finns hinder för att genomföra avvisningen eller utvisningen. Det är dock endast i undantagsfall som en sådan prövning kan leda till uppehållstillstånd och det krävs bland annat att det har kommit fram nya omständigheter som inte tidigare har prövats.

Om du har ett beslut om avvisning eller utvisning som inte längre gäller

Om det beslut som du har fått om avvisning eller utvisning inte längre gäller, och du fick ditt tillstånd för arbete genom så kallat spårbyte (med stöd av 5 kap. 15 a § utlänningslagen), kan Migrationsverket pröva om du kan få uppehållstillstånd på någon annan grund utan att du behöver lämna Sverige.

Om du har ansökt om permanent uppehållstillstånd kan du få det under förutsättning att du uppfyller villkoren för det.

Inga övergångsregler

Riksdagens beslut om att ta bort möjligheten till spårbyte har inga övergångsregler. Migrationsverket fattar beslut enligt det nya regelverket från 1 april, oavsett när du ansökte om uppehållstillstånd på grund av arbete.

De flesta som har fått uppehållstillstånd på grund av arbete genom så kallat spårbyte kommer att behöva lämna Sverige när deras nuvarande tillstånd tar slut.

Det finns inga undantag från Riksdagens beslut om att avskaffa möjligheten till spårbyte. Om du har ansökt om förlängt uppehållstillstånd på grund av arbete kommer Migrationsverket att göra en individuell bedömning av om du har andra skäl för att få uppehållstillstånd i Sverige eller om det finns skäl för att inte genomföra din utvisning (så kallat verkställighetshinder).

Om Migrationsverket kommer fram till att du inte kan få ett nytt uppehållstillstånd och det inte finns skäl att stoppa din utvisning, kommer du att få information om hur snart du måste lämna Sverige och om du kan få hjälp av Migrationsverket att planera din resa.

Om du har ett anställningsavtal kan du ansöka om ett nytt uppehållstillstånd på grund av arbete från ditt hemland, eller från ett annat land där du har tillstånd att bo.

Om du har sökt förlängt uppehållstillstånd innan ditt tidigare tillstånd gått ut har du generellt rätt att fortsätta arbeta under handläggningstiden.

Om du har ett avvisnings- eller utvisningsbeslut som fortfarande gäller den 1 april 2025 får du arbeta fram tills Migrationsverket har fattat beslut i ditt ärende.

Om du har ett avvisnings- eller utvisningsbeslut som har slutat gälla, men din ansökan om förlängt tillstånd avslås och du får ett nytt utvisningsbeslut, kan du arbeta fram tills det nya utvisningsbeslutet börjar gälla (får laga kraft).