Migrationsverket svarar: på vilka sätt kan man flytta till sin familj i Sverige?
Under första halvåret av 2024 var anknytning den näst största grunden som man fick uppehållstillstånd på i Sverige. Ett vanligare begrepp hos allmänheten och i media är anhöriginvandring. Vad räknas egentligen in i begreppet – och kan en person som bor här ta hit sin familj på något annat sätt?
Uppehållstillstånd på grund av anknytning
Att flytta till en anhörig är en vanlig anledning till att bosätta sig i Sverige, under första halvan av 2024 var det den näst största grunden efter arbetstillstånd. Om man är medborgare i ett tredjeland, alltså utanför EU, behöver man ha ett uppehållstillstånd för att få flytta till sin familj i Sverige. Vilket medborgarskap eller tillstånd familjemedlemmen i Sverige ska ha kan vara olika, men man måste antingen
- vara svensk medborgare,
- ha permanent uppehållstillstånd,
- permanent uppehållsrätt,
- permanent uppehållskort, eller
- ha tidsbegränsat uppehållstillstånd som flykting, som alternativt skyddsbehövande, på grund av verkställighetshinder eller på grund av särskilt eller synnerligen ömmande omständigheter.
Punkterna ovan gäller om familjemedlemmen vill ansöka om uppehållstillstånd enligt svenska regler. Det är dock möjligt att flytta till Sverige enligt regelverk som gäller inom hela EU/EES, om personen som bor i Sverige är medborgare inom EU/EES. Då behöver inte familjemedlemmen ansöka om uppehållstillstånd utan kan istället ansöka om uppehållskort. En svensk medborgare räknas inte som EU/EES-medborgare i detta fall, familjemedlemmar till en svensk medborgare kan alltså inte ansöka om uppehållskort.
Läs om reglerna för anhöriga till EU/EES-medborgare
Försörjningskrav
Personen som redan bor i Sverige, den så kallade anknytningspersonen, måste uppfylla ett försörjningskrav när det gäller både boende och inkomst. Anknytningspersonen måste ha en bostad som är av tillräcklig storlek och standard för sig själv, familjemedlemmarna som vill flytta hit och eventuella andra personer i hushållet att bo i. Dessutom måste anknytningspersonen kunna försörja alla som ska bo tillsammans.
Uppehållstillståndet gäller i två år
Ett uppehållstillstånd på grund av anknytning kan beviljas för två år åt gången som längst, eller kortare om personens pass har en kortare giltighetstid än så. När man har haft sitt uppehållstillstånd och bott i Sverige i tre år kan man ansöka om permanent uppehållstillstånd, i praktiken betyder det att man kan ansöka tidigast efter fyra år eftersom uppehållstillståndet beviljas för två år i taget.
Så stor måste bostaden vara
Vad som menas med ”en bostad av tillräcklig storlek och standard” beror på hur stor familjen är och hur många barn det eventuellt finns. För två vuxna utan barn är en bostad tillräckligt stor om den har kök eller kokvrå och minst ett rum. Om barn ska bo i bostaden måste det också finnas fler rum – dock kan två barn dela sovrum. Det finns inga krav på hur stor bostaden ska vara i kvadratmeter.
Personen i Sverige måste ha en inkomst
Anknytningspersonen i Sverige ska kunna visa att hen har regelbundna inkomster som räcker för att försörja alla som ska bo tillsammans i hushållet. En inkomst kan vara exempelvis lön från arbete, a-kassa eller sjukpenning och det är okej att räkna ihop flera olika inkomster för att nå upp till försörjningskravet.
Så mycket pengar måste man ha
Hur stor inkomsten ska vara beror på hur stor familjen är och hur hög boendekostnad anknytningspersonen har. Inkomsten efter skatt måste vara så stor att det varje månad, efter att boendet är betalt, finns en viss summa kvar som räcker till bland annat mat, kläder, hygien, telefon och försäkringar för alla i hushållet. Summan är inte samma för alla utan beror på ålder och antalet personer i familjen – dessutom varierar den från år till år beroende på det så kallade normalbeloppet som fastställs av Kronofogdemyndigheten.
Läs mer om försörjningskravet för anhöriginvandring
Krav på den som flyttar till Sverige
Det är främst personen som redan bor i Sverige som måste uppfylla vissa krav för att få ta hit sin familj. Däremot finns ett centralt krav på personen som vill flytta hit: man måste kunna styrka sin identitet. Det gör man normalt med en giltig passhandling. I vissa fall kan man dock få uppehållstillstånd även om man inte kan styrka sin identitet, till exempel om det rör sig om en barnfamilj som har bott tillsammans utanför Sverige och man kan styrka det biologiska släktskapet.
Personen som vill flytta hit behöver inte kunna försörja sig själv, det är tillräckligt att anknytningspersonen uppfyller kravet på inkomst och bostad.
Andra krav vid förlängningsansökan
När man har fått uppehållstillstånd på grund av anknytning, flyttat hit och uppehållstillståndet snart löper ut – i regel efter två år – är det dags att söka förlängning. Då gäller inte samma krav som vid den första ansökan. Anknytningspersonen är inte längre försörjningsskyldig, dock måste den som ska förlänga sitt tillstånd kunna visa att man har för avsikt att fortsätta leva tillsammans med den man fick uppehållstillstånd för att bo med. För att visa det får man fylla i en försäkran om samlevnad, det innebär att man får svara på frågor om förhållande och boendesituation. Även vid förlängningsansökan ställs krav på att man har ett giltigt pass.
Barn som föds i Sverige räknas som anhöriginvandrare
Anhöriginvandring handlar inte endast om personer utanför EU som vill flytta till någon i Sverige – även barn som föds i Sverige av föräldrar som är medborgare utanför EU behöver ansöka om uppehållstillstånd på grund av anknytning.
Andra sätt att ta hit sin familj
När man pratar om anhöriginvandring är det i regel uppehållstillstånd på grund av anknytning, som har beskrivits ovan, man syftar på. Det finns dock andra sätt för en person som bor i Sverige att ta hit sin familj, till exempel om man själv har uppehållstillstånd som arbetstagare eller student. Då kan en familjemedlem få uppehållstillstånd för att bo tillsammans med arbetstagaren eller studenten. Även om det innebär att man flyttar till en anhörig, räknas det normalt inte in i begreppet anhöriginvandring utan är istället en gren inom samma typ av tillstånd som personen i Sverige har – det vill säga arbetstillstånd eller uppehållstillstånd för studier.
Kraven för att en arbetstagare eller student ska få ta hit sin familj skiljer sig från kraven som ställs när man söker uppehållstillstånd på grund av anknytning.
Krav för uppehållstillstånd som anhörig till arbetstagare
Arbetstillstånd var den största grunden för uppehållstillstånd under perioden januari–juni 2024. Anhöriga till arbetstagare utgör en stor del av det totala antalet beviljade arbetstillstånd – det är alltså vanligt att familjen följer med till Sverige. Det bekräftas bland annat av statistiken för juli 2024, då 906 arbetstagare beviljades arbetstillstånd och 867 anhöriga fick uppehållstillstånd för att flytta med.
Se mer statistik som rör uppehållstillstånd på grund av arbete
En person som har arbetstillstånd i Sverige och vill ta hit sin familj måste ha en inkomst som täcker boendekostnaden och normalbeloppet för sig själv och sina familjemedlemmar. Det är samma normalbelopp som gäller vid anhöriginvandring.
Om hela familjen ansöker samtidigt är det personen som har fått ett arbete som ansöker för familjen i sin egen webbansökan, annars ansöker familjen i efterhand när arbetstagaren redan har kommit till Sverige och börjat arbeta. Om arbetstagaren själv inte har kommit till Sverige än är det naturligt att man inte har ordnat en bostad och att det därför inte finns någon boendekostnad för Migrationsverket att ta hänsyn till, i bedömningen av om man kan försörja sin familj. I ett sådant fall räknar Migrationsverket på en så kallad schablonhyra, det vill säga ett belopp som används när det inte finns en faktisk boendekostnad.
Läs mer om tillstånd för familj till arbetstagare
Krav för uppehållstillstånd som anhörig till student
Varje år söker sig tusentals personer till Sverige för att studera eller doktorera. Om man har familjemedlemmar som vill flytta med kan studenten ansöka om tillstånd för dem i sin egen ansökan om uppehållstillstånd, om ansökan görs digitalt. Familjen kan också ansöka om uppehållstillstånd i efterhand, om studenten redan har ansökt för sig själv.
Under juli 2024 beviljades 2 425 uppehållstillstånd för högre utbildning och 776 uppehållstillstånd som anhörig till studerande.
Se mer statistik som rör uppehållstillstånd för studier
En familjemedlem till en student eller doktorand ska visa att hen kan försörja sig under vistelsen, antingen genom egna pengar eller med hjälp av den studerande.
Läs mer om tillstånd för familj till student eller doktorand
Statistik anhöriginvandring
Under år 2021 tog Migrationsverket emot 33 130 ansökningar om uppehållstillstånd för att flytta till någon i Sverige. Under 2022 och 2023 låg siffran på 30 830 respektive 26 870. Inflödet av ansökningar har alltså varit relativt jämnt under de senaste åren.
Av de ansökningar som inkom under 2021 har 17 290 beviljats. Ser man till ansökningar som inkom under 2022 och 2023 har 15 050 respektive 9 120 ansökningar beviljats.
Av de som beviljades uppehållstillstånd på grund av anknytning under 2023 kom de flesta från Syrien följt av Eritrea och Afghanistan.
Samtliga siffror ovan gäller förstagångsansökningar.
Aktuellt inom politiken
I juli 2024 gav regeringen en särskild utredare i uppdrag att göra en översyn av det svenska regelverket för att bevilja uppehållstillstånd på grund av anknytning. Syftet med utredningen är att anhöriginvandringen till Sverige ska bli mer restriktiv och ändamålsenlig.
Bland annat ska utredaren ta ställning till hur man kan begränsa möjligheterna för vissa icke svenska medborgare att vara anknytningsperson. Utredaren ska också ge förslag på vissa skärpningar av kraven, bland annat när det gäller försörjningskraven och anhörigkretsen för uppehållstillstånd på grund av anknytning.
Uppdraget ska redovisas i augusti 2025, inga förändringar kommer att börja gälla i närtid.
Läs om den särskilda utredningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.