Boende

Här hittar du information om vad som gäller för dig kring boende i Sverige.

Bild på boenden

Boende

Du har rätt att bo var du vill i Sverige om du ordnar ditt boende själv, men ditt val av bostadsområde kan påverka din möjlighet att få ekonomiskt stöd från Migrationsverket.

Läs mer om hur din adress kan påverka din rätt till ekono­miskt stöd

Om du väljer att själv ordna en bostad, så står du själv för dina kostnader för boendet. Migrationsverket betalar inte din hyra.

Om du behöver hjälp med boende

Om du inte kan bo kvar i eget boende (EBO) utan behöver hjälp från Migrationsverkets för att få någonstans att bo, kan du inte själv välja var du ska bo.

När du har berättat för Migrationsverkets personal att du behöver hjälp med boende letar vi efter en kommun som kan erbjuda dig en bostad. Om du redan har bott i Sverige ett tag och du har börjat jobba eller dina barn har börjat i skolan, kommer vi att försöka ordna så att du kan bo kvar i den kommun som du redan bor i, men vi kan inte garantera att det blir så. Du kan behöva flytta till en annan kommun.

Olika sorters bostäder

Både Migrationsverkets boenden och den bostad som du erbjuds av kommunen kan se ut på olika sätt. Det kan vara en lägenhet där du får laga din egen mat, ett rum där du delar kök med flera andra, eller ett större boende där maten serveras i en gemensam matsal.

Den som behöver hjälp får räkna med att dela rum med andra personer. En familj får i de flesta fall bo tillsammans. Ensamstående får dela rum med andra av samma kön, men personer med särskilda behov kan få bo för sig själva. I en bostad som delas med andra är det ofta förbjudet att ha husdjur.

Har du egna pengar eller en inkomst kommer du att få betala för det boende Migrationsverket eller kommunen ordnar åt dig.

Migra­tions­verket behöver din adress

Du måste meddela Migrationsverket hur vi kan nå dig. Vi behöver alltså alltid ha din adress och ditt telefonnummer.

Använd blanketten Adressanmälan/Adressändring, Mot93 Pdf, 631.9 kB, öppnas i nytt fönster. om du vill göra en adressanmälan eller en adressändring.

Regler i Migra­tions­ver­kets boenden

För att alla ska trivas och komma överens finns det regler för hur du ska använda de gemensamma utrymmena.

I alla boenden gäller att du

  • håller rent
  • inte röker inomhus
  • är försiktig med möbler och utrustning
  • kontaktar personalen när någonting är trasigt.

Husdjur i boendet

Du som flykting från Ukraina som ansöker om skydd enligt massflyktsdirektivet tillåts ha med husdjur i Migrationsverket boenden på vissa ställen, men du måste följa Jordbruksverkets direktiv när det gäller införsel av hundar, katter och andra sällskapsdjur från Ukraina.

Läs om hundar, katter och andra sällskapsdjur från Ukraina på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trygghet i boendet

Migrationsverket värnar om att alla som bor i våra tillfälliga bostäder ska känna sig trygga i sin boendemiljö. Det är därför viktigt att alla respekterar varandra och visar varandra hänsyn, oavsett religion, kön, kultur eller sexuell läggning. På alla Migrationsverkets boenden finns det väktare.

Om du utsätts för hot, våld eller annan kränkande behandling ska du kontakta polismyndigheten på orten där du bor eller i nödfall ringa 112.

Brand­skydd

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har som vision att ingen ska omkomma eller skadas allvarligt av brand och därför uppmanas alla i Sverige att ha fungerande brandvarnare i hemmet. Brandvarnaren märker av rök tidigt och varnar dig genom att pipa när den känner av rök och/eller värme. Kontrollera att brandvarnaren fungerar där du bor.

Tänk även på att

  • du inte får manipulera, täcka för eller montera ner brandvarnare
  • det endast är certifierade elektriker som får laga eller byta ut eluttag
  • ytterdörrar eller utrymningsvägar inte får blockeras så att det blir svårt att snabbt utrymma huset vid brand
  • det inte är tillåtet att medföra brandfarlig utrustning eller brandfarliga vätskor i Migrationsverkets lokaler (som brandfarlig utrustning räknas till exempel kokplatta och värmeelement)
  • onödiga utryckningar belastar räddningstjänsten. I värsta fall drabbas människor som behöver hjälp på allvar och som inte, på grund av en onödig utryckning, kan få det i tid. Det är olagligt att trycka på en larmanordning om det inte har uppstått brand.

Om det till exempel börjar brinna i din lägenhet och du inte kan släcka branden själv, ska du i första hand rädda dig själv och din familj, varna andra som kan drabbas av branden och larma genom att ringa 112. I sista hand kan du försöka släcka branden om du tror att det är möjligt. Om det brinner i din lägenhet, ta dig ut och stäng sen in branden och röken i lägenheten. En stängd dörr hindrar att rök sprids till trapphuset. Om huset behöver utrymmas kan det inte vara rök i trapphuset.

EU-logotyp

Sidan senast uppdaterad: