Om Migrationsverket

I Sverige är Migrationsverket den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill bosätta sig i Sverige, komma på besök, söka skydd undan förföljelse eller ha svenskt medborgarskap.

Nyheter

 • 2021-12-21

  Drygt 1 500 kvotflyktingar evakuerade från Afghanistan

  Ytterligare cirka 250 personer evakuerades i fredags från Afghanistan för att tas emot som kvotflyktingar i Sverige. Därmed har totalt drygt 1 500 personer kunnat lämna landet för vidarebosättning här. Den särskilda evakueringsinsats som Migrationsverket genomfört tillsammans med Utrikesdepartementet och Försvarsmakten är nu avslutad.

 • 2021-12-15

  31 december är sista dagen att ansöka om uppehållsstatus

  Ansökningsperioden för uppehållsstatus går nu mot sitt slut. Brittiska medborgare har till och med den 31 december 2021 på sig att säkra rätten att vistas i Sverige via denna uppehållsrätt. – Vi rekommenderar alla som inte har lämnat in sin ansökan om uppehållsstatus att göra det så snart som möjligt, säger Jonas Colling, brexitsamordnare på Migrationsverket.

 • 2021-12-02

  Bosättningslagen har snabbat på nyanländas etablering

  Bosättningslagen har lett till att personer med uppehållstillstånd snabbare kan flytta till och bosätta sig i en kommun. Mottagandet har också blivit jämnare fördelat mellan kommunerna. Det konstaterar Riksrevisionen i en ny granskning och menar att lagen levt upp till intentionerna – en bild som Migrationsverket delar.

Fler nyheter finns i nyhetsarkivet.