Om Migrationsverket

I Sverige är Migrationsverket den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill bosätta sig i Sverige, komma på besök, söka skydd undan förföljelse eller ha svenskt medborgarskap.

Nyheter

  • 2023-10-04

    Så påverkar höjt försörjningskrav de som söker arbetstillstånd

    Regeringen har beslutat att höja försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare, från dagens 13 000 kronor till 27 360 kronor. Det nya kravet gäller från den 1 november. – Detta kommer främst att påverka yrkesgrupper inom service, omsorg, försäljning, lantbruk, trädgård, skogsbruk, bärplockare, fiske och yrken med krav på kortare utbildning eller introduktion. Dessa grupper har i regel en lön som ligger under det nya försörjningskravet, säger Carl Bexelius, rättschef på Migrationsverket.

  • 2023-09-19

    Migrationsverket svarar: så jobbar vi med att återkalla tillstånd

    När och varför kan uppehållstillstånd återkallas? Frågan kan väckas av olika anledningar beroende på vilken typ av uppehållstillstånd man har – i den här delen av Migrationsverket svarar förklarar vi hur arbetet med återkallelser fungerar.

  • 2023-09-18

    Migra­tions­verket förbe­reder för höjt försörj­nings­krav för arbets­ta­gare

    Snart höjs försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare, från dagens 13 000 kronor till 27 360 kronor. Regeringens målsättning är att det nya kravet ska gälla från den 1 november. – Vi bedömer att cirka 10–20 procent av de som ansöker om arbetstillstånd inte når upp till nya lönekravet och direkt kommer påverkas, säger Anna Lindblad, biträdande rättschef på Migrationsverket.

  • 2023-09-04

    Nu börjar införandet av nya modellen för arbetstillstånd

    Rapporten att främja högkvalificerad arbetskraftsinvandring är lämnad till regeringen – nu börjar arbetet med införandet. – Uppdraget att realisera en ny modell för arbetstillstånd, som ska göra det lättare att rekrytera utländsk arbetskraft till Sverige, har pågått hela året. Nu sätter vi stort fokus i alla delar av verksamheten för att övergången ska bli så förutsägbar och enkel som möjligt för alla parter, säger Fredrik Bengtsson, regiondirektör, Region Syd på Migrationsverket.

Fler nyheter finns i nyhetsarkivet.