Om Migrationsverket

I Sverige är Migrationsverket den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill bosätta sig i Sverige, komma på besök, söka skydd undan förföljelse eller ha svenskt medborgarskap.

Nyheter

 • 2024-07-04

  Gymna­si­e­lagen ändras 20 juli

  Från och med 20 juli kan den som har uppehållstillstånd för att studera på gymnasial nivå inte få förlängt uppehållstillstånd för att söka arbete efter slutförda studier. Möjligheten att ansöka om permanent uppehållstillstånd finns kvar till och med 19 januari 2025.

 • 2024-06-28

  Migra­tions­verket över­klagar inte dom avse­ende bärploc­kare

  Migrationsverket beslutade tidigare i juni att avslå drygt 1 200 ansökningar från thailändska medborgare som ansökt om tillstånd för att plocka bär i Sverige. I samband med överklagandet lämnade arbetsgivarna nya uppgifter om hur de ska åtgärda bristerna i arbetsförhållandena. Migrationsdomstolen beslutade den 26 juni att återförvisa samtliga ärenden till Migrationsverket – en dom som inte kommer att överklagas.

 • 2024-06-26

  Ny modell för arbetstillstånd ger resultat

  Sedan Migrationsverket införde ett nytt arbetssätt för högkvalificerade yrken har handläggningstiderna förkortats – och det gäller inte bara för de jobb som omfattas av satsningen, utan även andra grupper. – Vi är glada att insatserna haft effekt och att vi kan erbjuda en service och ett arbetssätt som bidrar till att stärka Sveriges konkurrenskraft, säger generaldirektör Maria Mindhammar.

 • 2024-06-19

  Migrationsverket startar nordiskt samarbete i Irak

  En delegation från Migrationsverket besökte nyligen Irak, tillsammans med Norge och Danmark, för att inviga en nordisk plattform som ska samordna insatser inom migrationsområdet i landet.

Fler nyheter finns i nyhetsarkivet.