Om du inte behöver visum för att resa till Sverige

Om du kommer från ett land där du inte behöver ha ett visum för att resa till Sverige eller till ett annat Schengenland måste du ändå uppfylla ett antal krav. Gränspolisen kommer att kontrollera att du uppfyller kraven innan du reser in i Sverige.

Krav för att resa in i Sverige utan visum

Även om du inte behöver ett visum för att resa till Sverige behöver du ha

  • ett pass som är giltigt minst tre månader efter utresa från Schengen
  • tur- och returbiljett som ska vara giltig inom 90 dagar
  • en skriftlig inbjudan från din familjemedlem eller vän som du ska bo hos eller en bokningsbekräftelse om du ska bo på hotell
  • pengar för uppehälle och hemresa.

Sverige kräver att du har 450 kronor för varje dag som besöket i Sverige varar. Beloppet kan i vissa fall bli lägre, till exempel för mindre barn, om du betalar kostnaden för kost och logi i förväg eller om du ska bo hos släkt eller vänner. Du ska visa att du har tillräckligt med pengar för uppehället med hjälp av exempelvis kontoutdrag från din bank eller dokument där inbjudaren i Sverige lovar att stå för alla kostnader under besöket.

Försäk­ring

Det är även rekommenderat att du har en individuell medicinsk reseförsäkring som täcker de kostnader som kan uppstå i samband med akut läkarhjälp, brådskande sjukhusvård eller transport till hemlandet av medicinska skäl. Försäkringen bör täcka kostnader på minst 30 000 euro och gälla i alla Schengenländer.

Kontakta ambassad före avresa

Om du har frågor innan din resa kan du kontakta en ambassad eller ett generalkonsulat. Besök ambassadens eller generalkonsulatets webbplats för information innan ditt besök.

Svenska ambassader och generalkonsulat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om Schengensamarbetet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan senast uppdaterad: