Digital passkontroll

Migrationsverket behöver kontrollera ditt pass innan du kan få ett beslut om uppehållstillstånd. I vissa fall kan du göra det digitalt, i stället för att visa upp det personligen.

Det här behöver du veta

För att göra en digital passkontroll krävs att du får ett mejl med en personlig länk till e‑tjänsten Digital passport check. Du behöver ett pass med chip (så kallat e-pass), telefon eller surfplatta och appen Freja. Freja är en mobil e-legitimation, godkänd av svenska myndigheter. Med den kan du skanna ditt pass och dela digitalt med Migrationsverket.

Du kommer att få ett erbjudande om en digital passkontroll om du

 • har ansökt om uppehållstillstånd för arbete eller studier i Sverige under 2024
 • har gjort en webbansökan
 • är medborgare i något av de 22 viseringsfria länder eller territorier som ingår i piloten
 • inte har medsökande barn som är under 5 år.

Så går en digital passkontroll till

1

Person­ligt erbju­dande via mejl

Om det är aktuellt för dig att göra en digital passkontroll, kommer du att få ett erbjudande till din mejl inom ett par dagar efter att du har skickat in din webbansökan.

Mejlet skickas till den mejladress som angetts i webbansökan. Om du är ett ombud med fullmakt måste du vidarebefordra mejlet till huvudsökande.

Mejlet innehåller en personlig länk till e-tjänsten Digital passport check. Där hittar du en lista över vilka pass som ingår i din ansökan som kan kontrolleras digitalt.

Länken är giltig i 7 dagar

Observera att den personliga länken endast är giltig i 7 dagar från det att mejlet skickas ut. Vi kan inte skicka en ny länk till e-tjänsten, så detta är din enda chans att få ditt pass kontrollerat digitalt. Om du inte har möjlighet att dela med dig av dina passuppgifter innan din personliga länk upphör att gälla, kan du behöva visa upp ditt pass personligen.

2

Ladda ner Freja-appen

Ladda ner appen Freja, gratis, från App Store, Google Play eller Huawei Gallery.

Freja-appen.

Appen ser ut så här.

För att kunna använda Freja-appen behöver du ha en telefon eller surfplatta med en fungerande kamera och en NFC-läsare. De flesta telefoner idag har en NFC-läsare, det är den funktionen du till exempel kan blippa biljetter eller betala i butiker med.

Du behöver också ett så kallat e-pass; ett pass som innehåller ett chip med din digitala passinformation. Symbolen på passets framsida visar att ditt pass innehåller ett chip. Om ditt pass inte har den här symbolen, kan det inte kontrolleras digitalt.

Illustration på ett pass med en chip-symbol.

Illustration på ett pass med en chip-symbol.

Använd en separat enhet för varje pass

Vi rekommenderar att du laddar ner Freja-appen till en separat enhet, telefon eller surfplatta, för varje pass som ska kontrolleras. Freja-appen kan endast konfigureras med ett pass på varje enhet.

Om du vill dela flera pass men bara har en enhet måste du vänta på att Freja ska verifiera en identitet och dela det passet. Sedan tar du bort appen och upprepar processen med nästa pass. Genom att använda flera enheter kan du spara tid och dela hela familjens pass på samma gång.

3

Skapa ett konto och bygg en e-legitimation

Så här skapar du ett konto och bygger en e-legitimation i Freja-appen:

1. Först måste du ange och bekräfta en mejladress, välja en pinkod och ta ett foto av dig själv med hjälp av Freja-appen. Vi rekommenderar att du slår på notiser för appen.

2. Lägg till din id-handling genom att skanna fotosidan och chippet i ditt pass. Appen guidar dig till att ta fotot och skanna passet på rätt sätt så att Freja kan läsa av all nödvändig data. Observera att det är huvudfotosidan med MRZ-koden längst ner på sidan som du ska skanna.

En bild som visar hur du skannar ditt pass.

Illustration som visar hur du skannar ditt pass.

3. Förbered dig inför slutkontrollen genom att titta in i kameran så att Freja kan verifiera att det pass du har skannat verkligen tillhör dig.

4. Nu är din id-handling tillagd och redo att skickas till Freja för verifiering. Tryck på knappen i appen för att skicka in.

Kan eller vill inte dela pass­upp­gifter

Om du av någon anledning inte kan eller vill skanna ditt pass med Freja, vänligen meddela oss detta.

Använd din personliga länk till e-tjänsten Digital passport check och svara att du inte kan eller vill dela med dig av dina passuppgifter, så vi kan börja behandla din ansökan så snart som möjligt. Vi kontaktar dig med mer information om du behöver visa upp ditt pass personligen.

4

Vänta medan Freja verifierar din identitet

Frejas slutliga säkerhetskontroll kan ta upp till 24 timmar, men går fortare på vardagar klockan 08.00–22.00 svensk tid. När kontrollen är klar får du ett mejl eller en notis från Freja om att de har verifierat din identitet.

Du kan nu gå tillbaka till e-tjänsten Digital passport check och dela dina passuppgifter med Migrationsverket.

Om Freja meddelar dig att de inte kan verifiera din identitet ber vi dig att använda e-tjänsten för att så snart som möjligt meddela oss att du inte kan dela dina passuppgifter digitalt. Då kan vi börja behandla din ansökan så snart som möjligt. Vi kontaktar dig med mer informaton om du behöver visa upp ditt pass personligen.

5

Dela dina passuppgifter med Migrationsverket

När du använder din personliga länk till e-tjänsten Digital passport check ser du en lista över de pass som finns registrerade i din ansökan.

För varje pass i listan kan du välja att dela passuppgifter eller att inte dela passuppgifter. I listan kan du också se om något av de pass som du har angett i din ansökan inte kan kontrolleras digitalt. Det kan bero på att det passet tillhör en person som inte är viseringsfri.

När du väljer "Dela passuppgifter" måste du öppna Freja-appen på den enhet som du har skannat det aktuella passet med.

I Freja-appen kommer du nu att behöva godkänna delningen av passuppgifter med Migrationsverket. När du har gjort det kan du gå vidare till att dela nästa pass.

6

Klar

När du har valt att dela, eller inte dela dina passuppgifter i ansökan, är du klar. Migrationsverket kan nu börja handlägga din ansökan.

Om du inte har kunnat eller velat dela något av passen i din ansökan, kommer vi att kontakta dig via mejl om du behöver boka tid på ambassaden eller Migrationsverkets servicecenter för att visa upp ditt pass personligen.

Frågor och svar om e-tjänsten Digital passport check

E-tjänsten Digital passport check kommer att vara tillgänglig för personer som

 • har ansökt om uppehållstillstånd för arbete eller studier (både ny ansökan och förlängning)
 • har gjort en webbansökan
 • är medborgare i något av de 22 viseringsfria länder eller territorier som ingår i piloten,
 • inte har medsökande barn som är under 5 år.

De 22 länder och territorier som ingår i piloten är:

 1. USA
 2. Kanada
 3. Brasilien
 4. Mexiko
 5. Australien
 6. Storbritannien
 7. Nya Zeeland
 8. Taiwan
 9. Japan
 10. Sydkorea
 11. Chile
 12. Singapore
 13. Malaysia
 14. Nordmakedonien
 15. Georgien
 16. Ukraina
 17. Argentina
 18. Colombia
 19. Peru
 20. Albanien
 21. Serbien
 22. Bosnien och Hercegovina

För att göra en digital passkontroll behöver du

 • ett mejl från Migrationsverket med en personlig länk till e-tjänsten Digital passport check.
 • en telefon eller surfplatta som du kan ladda ner appar till och som har en fungerande kamera och NFC-läsare
 • en mejladress för varje person som vill få sitt pass kontrollerat
 • ett pass som innehåller ett chip.
Illustration på ett pass med en chip-symbol.

Illustration på ett pass med en chip-symbol.

Freja är en mobil e-legitimation som används för identifiering, godkänd av svenska myndigheter. Freja kan användas för identifiering online som exempelvis för att logga in till e-tjänster eller för fysisk identifiering som vilket fysiskt id-kort som helst.

Migrationsverket behöver kontrollera ditt pass innan du kan få ett beslut om uppehållstillstånd. Vanligtvis visar du upp ditt pass personligen på den svenska ambassaden eller på Migrationsverkets servicecenter (om du redan är i Sverige).

Om du inte behöver besöka ambassaden för en intervju eller för att få ditt uppehållstillståndskort, kan du spara en potentiellt dyr och tidskrävande resa till ambassaden genom att få ditt pass kontrollerat digitalt.

Nej. Mejlet med din länk till e-tjänsten för digital passkontroll är personlig och skickas ut automatiskt när du gör en webbansökan om arbetstillstånd eller tillstånd för studier. Handläggare på Migrationsverket har inte möjlighet att ge dig en ny länk.

Att använda Freja-appen för att dela ditt pass med Migrationsverket är ett första steg i att skapa en e-legitimation som även andra svenska myndigheter kan förlita sig på. Du kan uppdatera din Freja-app till en fullständig svensk e-legitimation när du har registrerat dig hos Skatteverket och fått ditt personnummer eller samordningsnummer, efter att du har flyttat till Sverige.

När du har fått uppehållstillstånd och bestämt ett datum för din flytt till Sverige kan du använda Freja-appen för att meddela Skatteverket om din flytt, och på så sätt påbörja din ansökan om personnummer eller samordningsnummer.

Läs mer och meddela Skatteverket om din flytt till Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan bara kontrollera ett pass i taget med Freja-appen. Vi rekommenderar att du använder en separat telefon eller surfplatta för varje pass som du vill dela. Om du inte har en separat enhet för varje person har du två alternativ.

Du kan låna en telefon av en vän. Du behöver ha tillgång till telefonen tills Freja har verifierat din medsökandes identitet och du har delat passuppgifterna med Migrationsverket. När du är klar kan du ta bort Freja-appen från din väns telefon. Passuppgifterna kommer inte att lagras i telefonen.

Om du vill använda samma telefon för att kontrollera flera pass måste du ta bort appen och börja om efter att du har delat varje pass.

Det kan ta upp till 24 timmar för Freja att bekräfta att de har verifierat din identitet, innan du kan dela dina passuppgifter med Migrationsverket. Länken som du får i mejlet fungerar i 7 dagar. Om du vet att du vill använda samma enhet för att kontrollera flera pass bör du börja så snart som möjligt.

Freja eID är en säker lösning för e-legitimation som är godkänd av svenska myndigheter. Freja kommer inte att dela dina passuppgifter om du inte godkänner att de gör det.

Om Freja inte kan verifiera din identitet kan du behöva få ditt pass kontrollerat personligen.

Använd gärna din personliga länk till e-tjänsten Digital passport check för att meddela oss att du inte kan lämna ut dina passuppgifter, så att vi kan behandla din ansökan så fort som möjligt.

Vi kommer att kontakta dig om du behöver boka en tid för att få ditt pass kontrollerat på svenska ambassaden eller Migrationsverkets servicecenter.

Använd gärna din personliga länk till e-tjänsten Digital passport check för att meddela oss att du inte vill lämna ut dina passuppgifter, så att vi kan behandla din ansökan så fort som möjligt.

Vi kommer att kontakta dig om du behöver boka tid för att få ditt pass kontrollerat på den svenska ambassaden eller Migrationsverkets servicecenter.

Den digitala passkontrollen ersätter behovet av att besöka den svenska ambassaden för att visa upp ditt pass personligen. Det förbättrar alltså främst den digitala ansökningsprocessen för viseringsfria arbetstagare och studenter. Andra sökande kommer fortfarande att behöva besöka ambassaden för att få sina uppehållstillståndskort eller för att göra en intervju, och samtidigt visa upp sina pass personligen vid det besöket.

När vi lanserade denna pilot har vi tränat Freja-appen för att verifiera giltigheten av pass från de 22 största viseringsfria länderna och territorierna. I takt med att vi fortsätter att utvärdera och förbättra e-tjänsten kommer vi succesivt att inkludera fler nationaliteter. Håll ögonen öppna för mer information.

Den digitala passkontrollen som du gör med hjälp av Freja-appen är för närvarande begränsad till personer som är fem år och äldre.

Föräldrar till barn under fem år behöver besöka ambassaden eller Migrationsverkets servicecenter för att visa upp barnets pass. Barnet behöver inte följa med sin förälder.

Då behöver du besöka ambassaden eller Migrationsverket för att visa upp dina pass personligen. Det är barnets ålder vid ansökningstillfället som avgör om du kommer att få ett erbjudande om en digital passkontroll eller inte.

E-tjänsten Digital passport check ska innehålla en lista över alla pass som ingår i din ansökan, även de som inte kan kontrolleras digitalt. Det finns däremot några ovanliga undantag. För närvarande kan det automatiska systemet inte identifiera främlingspass eller diplomatpass.

Om någon av dina familjemedlemmar har ett sådant pass kommer de inte att finnas med i e-tjänsten och kan inte kontrolleras digitalt. Den personen kommer att få information om att visa upp sitt pass personligen. Resten av familjen är välkommen att använda e-tjänsten för att dela sina passuppgifter digitalt.

Sidan senast uppdaterad: