Viktigt att veta
Om du vill se informationen som riktar sig till arbetstagaren, kan du titta på sidan Du vill förlänga – EU-blåkort
Ett EU-blåkort gäller i högst två år. Om arbetstagaren vill fortsätta arbeta längre tid än tillståndet gäller kan hen ansöka om att förlänga kortet.
Om personen har arbetat i Sverige med EU-blåkort eller annat tillstånd för arbete i fyra år under de senaste sju åren, kan hen samtidigt välja att ansöka om permanent uppehållstillstånd.
Arbetsgivaren påbörjar ansökan
För dig som arbetsgivare går en ansökan om förlängt EU-blåkort till på samma sätt som en förstagångsansökan. Du påbörjar ansökan genom att lämna information om anställningen i e-tjänsten. När du är klar får arbetstagaren en länk till e-tjänsten där hen fyller i sina uppgifter, skickar in och därmed slutför ansökan. Det är först därefter som ansökan registreras hos Migrationsverket.
Krav på dig som arbetsgivare
Utöver de krav som ställs på arbetstagaren, ska du som arbetsgivare uppfylla följande krav för att arbetstagaren ska kunna få förlängt EU-blåkort:
Anställningsvillkoren ska ha varit uppfyllda under hela perioden som arbetstagaren har haft EU-blåkort
Arbetstagarens lön ska ha varit i nivå med gällande lönetröskel för EU-blåkort. Utöver det ska lönen, försäkringarna och övriga anställningsvillkor ha varit minst i nivå med kollektivavtal eller i nivå med den praxis som gäller inom yrket eller branschen. Villkoren ska ha varit uppfyllda under hela den tid som arbetstagaren har haft EU-blåkort i Sverige.
Anställningsvillkoren ska även fortsättningsvis uppfylla kraven för EU-blåkort
Arbetstagarens lön ska även fortsättningsvis vara i nivå med gällande lönetröskel för EU-blåkort. Utöver det ska lönen, försäkringar och övriga anställningsvillkor vara minst i nivå med kollektivavtal eller i nivå med den praxis som gäller inom yrket eller branschen.
Hur hög lön måste arbetstagaren erbjudas för att få EU-blåkort?
Varje år fastställer Migrationsverket den lönetröskel som man behöver komma över för att kunna få ett EU-blåkort. Lönetröskeln motsvarar 1,25 gånger den genomsnittliga bruttolön i Sverige som publiceras av Medlingsinstitutet.
Från 1 januari 2025 ligger lönetröskeln på 49 875 kronor per månad.
Du ska ge berörd facklig organisation möjlighet att yttra sig om anställningsvillkoren
Det här ska du som arbetsgivare förbereda inför ansökan
Vad bör anställningsavtalet innehålla?
För att Migrationsverket ska kunna bedöma om anställningen uppfyller villkoren för ett EU-blåkort bör ett anställningsavtal, förutom namn och kontaktuppgifter, innehålla följande:
- arbetstagarens namn och adress
- arbetsgivarens namn och adress
- information om var arbetsplatsen ligger
- titel och kort beskrivning av arbetsuppgifter
- anställningsform (tillsvidare-, visstids- eller provanställning)
- anställningens startdatum eller tidpunkt för start
- uppsägningstid, prövotidens längd eller anställningens slutdatum
- lön, andra löneförmåner och hur ofta lönen ska betalas ut
- arbetstider
- vad som gäller vid övertids- eller mertidsarbete och ersättning för sådant arbete
- semesterdagar eller semesterersättning
- vilket kollektivavtal som gäller om arbetsgivaren har tecknat ett kollektivavtal.
- Samla in viktiga uppgifter
Se till att du har tillgång till de uppgifter om arbetstagaren, företaget och anställningen som du kommer att behöva lämna i e-tjänsten.
Dessa uppgifter behöver du:
Uppgifter om arbetstagaren
Namn, födelsedatum, medborgarskap, utbildning och mejladress. Observera att det är genom denna mejladress som din medarbetare kommer att logga in i e-tjänsten för att fortsätta ansökan om arbetstillstånd, så dubbelkolla den noga.
Uppgifter om företaget
Organisationsnummer, kontaktuppgifter, startdatum för verksamheten och arbetsplats.
Uppgifter om anställningen
Yrke, SSYK-kod för det aktuella yrket, arbetsuppgifter, anställningsform, startdatum, omfattning, lön, datum för eventuellt kollektivavtal och försäkringsbolag.
- Försäkringar för arbetstagaren
Arbetstagaren måste omfattas av sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring vid arbetsskada och tjänstepensionsförsäkring under hela tillståndstiden. Därför är det viktigt att det framgår i dokumentationen vilket datum som försäkringarna börjar gälla och vilka försäkringsvillkoren är. Du ska kunna visa att försäkringarna har gällt under tidigare tillståndstid och att de fortsätter gälla framöver.
Sjukförsäkring
En sjukförsäkring ger ekonomiskt stöd om den försäkrade blir sjuk eller skadad. En sjukförsäkring ska inte förväxlas med en sjukvårdsförsäkring, som hjälper den försäkrade att få snabbare tillgång till vård.
Livförsäkring
En livförsäkring ger ekonomisk trygghet om den försäkrade dör. De pengar som då betalas ut kan till exempel göra att familjen har råd att bo kvar i sitt hem.
Trygghetsförsäkring
Med en trygghetsförsäkring kan försäkringstagaren få ersättning vid arbetslöshet eller sjukskrivning under en längre period. Försäkringen ger ersättning om försäkringstagaren har skadat sig i jobbet eller på väg till eller från arbetsplatsen. Försäkringen kallas ofta för Trygghetsförsäkring vid arbetsskada och förkortas TFA.
Tjänstepensionsförsäkring
En tjänstepensionsförsäkring är en försäkringslösning för att trygga en tjänstepension. Den kan tecknas av arbetsgivaren till förmån för arbetstagaren, eller tecknas av arbetstagaren men då betalas av arbetsgivaren.
- Välj vilket fackförbund som kan vilja yttra sig
I e-tjänsten får du välja vilken facklig organisation som ska få yttra sig om anställningen. Du väljer det fackförbund som är relevant för det arbete som arbetstagaren ska utföra. Om fackförbundet är anslutet till Migrationsverkets digitala hantering, kommer du att kunna välja det direkt inne i e-tjänsten och får senare yttrandet direkt in i e-tjänsten. Annars får de lämna sitt yttrande via en blankett.
Om den fackliga organisationen avstår från att lämna synpunkter över anställningsvillkoren kommer Migrationsverket att ta ställning till om de erbjudna anställningsvillkoren motsvarar kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.
Om du ska agera ombud åt en arbetsgivare
Om du ska agera ombud åt en arbetsgivare behöver du ordna en fullmakt.
Observera att du som ombud med fullmakt är den enda som kommer att ha tillgång till ärendet under hela ansökningsperioden, eftersom du skapar ansökan med din e-legitimation. Därmed blir du den enda som kan slutföra arbetsgivarens del av ansökan och svara på eventuella kompletteringar.
Om arbetstagaren ansöker om permanent uppehållstillstånd i samband med ansökan om förlängt tillstånd
Om arbetstagaren vill ansöka om permanent uppehållstillstånd i samband med ansökan om förlängt EU-blåkort, ska hen
- ha haft EU-blåkort eller tillstånd för arbete och arbetat i Sverige i minst fyra år under de senaste sju åren
- kunna försörja sig själv
- leva ett skötsamt liv.
Om personen inte uppfyller kraven för permanent uppehållstillstånd kan hen fortfarande få förlängt EU-blåkort, om kraven för det är uppfyllda.
Det är arbetstagaren som själv väljer att ansöka om permanent uppehållstillstånd. Du som arbetsgivare behöver inte göra något i din del av ansökan om förlängning.
När kan man ansöka om förlängning?
Arbetstagaren kan ansöka om förlängning av EU-blåkortet tidigast två månader innan det nuvarande tillståndet slutar gälla. Ni måste ansöka innan det nuvarande tillståndet går ut.
Om arbetstagaren samtidigt ansöker om permanent uppehållstillstånd
Migrationsverket rekommenderar att ni lämnar in ansökan tidigast 30 dagar innan det nuvarande arbetstillståndet slutar gälla. Detta för att vi kan fatta beslut om permanent uppehållstillstånd först när det nuvarande tillståndet har gått ut.
Får arbetstagaren fortsätta arbeta under väntetiden?
Arbetstagaren har rätt att fortsätta arbeta under väntetiden om hen har haft EU-blåkort i minst sex månader och ansökan har lämnats in innan det tidigare tillståndet går ut. Det gäller även om det tidigare tillståndet hinner gå ut innan personen har fått ett beslut på sin ansökan om förlängning.
Hur långt tillstånd kan arbetstagaren få?
Arbetstagaren kan få förlängt EU-blåkort för två år åt gången. Man kan inte få tillstånd för längre tid än anställningen varar, och aldrig för längre tid än passet är giltigt. Om arbetstagarens familj följer med får de uppehållstillstånd för samma tid, men aldrig längre än passens giltighetstid.
Om arbetstagaren får permanent uppehållstillstånd gäller det så länge hen är bosatt i Sverige.
Hur lång tid tar det att få beslut?
Vi kan inte säga exakt hur det tar att få beslut. Det är många saker som påverkar väntetiden, till exempel om ansökan är komplett från början eller om vi behöver begära in mer information, eller om vi behöver göra kontroller med andra myndigheter när vi utreder ärendet.
Här visar vi statistik över hur lång tid det har tagit för personer som har ansökt om det här tillståndet.