2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.
Du har uppehållstillstånd som skyddsbehövande i Sverige, och vill resa utomlands under en kortare eller längre period.
Du som har uppehållstillstånd i Sverige kan resa ut från Sverige och tillbaka under tiden som ditt tillstånd är giltigt. Du måste ha ett giltigt pass och ditt uppehållstillståndskort. Om du ska resa till ett land utanför Schengen kan du behöva visum.
Om du inte har ett pass, och inte har möjlighet att få ett, kan du i vissa fall få ett främlingspass av Migrationsverket. Ett främlingspass uppfyller EU:s krav på pass och går att resa med till alla länder.
Du vill ansöka – Främlingspass
Det kommer att stå i ditt främlingspass vilket eller vilka länder du inte kan resa till. Du som har uppehållstillstånd av skyddsskäl kan till exempel inte resa till det land som du har flytt ifrån.
Om du inte har kunnat styrka din identitet kommer det att stå i ditt främlingspass att din identitet inte är styrkt, vilket kan göra det svårare att resa till vissa länder.
Du som har uppehållstillstånd av skyddsskäl bör inte resa till ditt hemland eller det land som du har flytt ifrån. Om du har beviljats skydd i Sverige som flykting och reser till ditt hemland riskerar du att få din statusförklaring återkallad, eftersom Migrationsverket då kan anse att du inte längre är i behov av skydd.
Du som har status som alternativt skyddsbehövande riskerar också att få din statusförklaring återkallad om du reser till ditt hemland, beroende på varför du har fått din statusförklaring.
När Migrationsverket utreder om din statusförklaring ska återkallas tittar vi på om vår tidigare bedömning av att du är i behov av skydd påverkas av att du har rest till ditt hemland. Anledningen till varför du har rest till ditt hemland och hur länge du har vistats där kan inverka på vår bedömning om din skyddsstatus ska återkallas.
2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.
2025-04-01
Ändrade regler för preskription, återreseförbud och spårbyte
Den 1 april införs flera lagändringar som påverkar dig som har sökt asyl. Reglerna för när ett beslut om att lämna Sverige blir preskriberat förändras, återreseförbud kan bli längre, och möjligheten till spårbyte försvinner. De ändrade reglerna påverkar dig som har fått, eller kommer att få, ett avslag på din ansökan om asyl.
2025-02-28
Ändrade regler för dig som är asylsökande och bor i eget boende (EBO)
Från 1 mars är huvudregeln att nya asylsökande ska bo i något av Migrationsverkets asylboenden för att kunna få ekonomiskt bistånd från Migrationsverket i form av dagersättning och särskilt bidrag.
2025-02-18
Du som ska återvända kan få stöd till ett värde av 5 000 euro
Du som tar tillbaka eller har fått avslag på din ansökan om asyl kan få stöd från Migrationsverket. Den 1 mars 2025 förändras stödet för insatser som hjälper dig och dina familjemedlemmar att komma tillbaka in i samhället i ditt hemland. Hur stort stöd du kan få beror på när du väljer att återvända.
2025-01-30
Lagändring om boende och ekonomiskt bistånd för dig som är asylsökande
Sveriges Riksdag har beslutat om en lagändring som kommer att påverka asylsökandes rätt till ekonomiskt bistånd och möjlighet att bo i eget boende. Lagändringen införs i två steg. Från 1 mars gäller den bara för nya asylsökande, och från 1 september 2025 påverkas även du som ansökte om asyl före 1 mars och som bor i eget boende.
2025-01-20
Gymnasielagen upphör den 20 januari
Den 20 januari är sista dagen att ansöka om permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. Efter det upphör lagen att gälla, men många som har uppehållstillstånd enligt gymnasielagen idag kommer att kunna få sin ansökan om permanent uppehållstillstånd prövad även efter 20 januari.
2024-12-16
Nu kan du se hela ditt beslut i Min sida
Du som väntar på beslut från Migrationsverket kan nu se det fullständiga beslutet i Min sida. Tidigare har du bara kunnat se om beslutet är positivt eller negativt, och motiveringen har endast skickats hem i pappersformat.
2024-12-12
Filmer om att söka asyl och om livet i Sverige – samhällsintroduktion för yngre barn
Nu finns filmer som förklarar för barn vad som händer när de söker asyl i Sverige och varför de kanske behöver svara på svåra frågor. Barnen får också veta mer om livet i Sverige, om barns rättigheter och om lagar som är till för att skydda barn.