2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.
Information om arbete för dig som är asylsökande och om hur AT-UND fungerar.
I första hand ska du försörja dig själv under tiden du väntar på att få beslut på din asylansökan. Det kan du göra antingen med hjälp av egna sparpengar eller genom att arbeta.
Migrationsverket tar ställning till din rätt att arbeta när du har lämnat in din asylansökan. Beviset på att en asylsökande är undantagen från kravet att ha arbetstillstånd kallas AT-UND. Om vi konstaterar att du omfattas av undantaget och har rätt att arbeta registreras detta direkt på ditt LMA-kort.
Om du har blivit erbjuden ett jobb och snabbt behöver få AT-UND, kan du visa upp ditt anställningserbjudande för Migrationsverket. Vi kommer då att skyndsamt ta ställning till om du kan få AT-UND.
Tänk på att inte bara lön utan även annan ersättning, till exempel presentkort, kan påverka rätten till ekonomiskt bistånd från Migrationsverket.
Du är undantagen från kravet på arbetstillstånd om du uppfyller följande:
Du lämnar in godtagbara identitetshandlingar, eller medverkar på annat sätt till att klarlägga din identitet
Ditt ärende ska prövas i Sverige
Din ansökan är välgrundad
Du är inte undantagen från kravet på arbetstillstånd om du har fått, eller det kan antas att du kommer att få, beslut om avvisning som ska genomföras omedelbart, eller om din asylansökan ska prövas av ett annat land enligt Dublinförordningen.
Du får AT-UND genom en registrering direkt på ditt LMA-kort, som din arbetsgivare kan kontrollera genom att scanna QR-koden på kortet. Undantaget från kravet på arbetstillstånd gäller vanligtvis tills du får uppehållstillstånd eller lämnar landet.
Om du inte får AT-UND innebär det att du inte har rätt att arbeta under tiden som du väntar på beslut på din ansökan om uppehållstillstånd.
När du har AT-UND kan du vända dig till Arbetsförmedlingen för att söka arbete. Där kan du hitta lediga jobb och annan information.
Du har kvar ditt AT-UND så länge som du samarbetar för att lämna landet. Om du inte samarbetar för att lämna landet i enlighet med beslutet är du inte längre undantagen från kravet på arbetstillstånd, vilket kommer att framgå av ditt LMA-kort.
Om du får arbete under tiden som du är asylsökande måste du visa upp beviset på att du är undantagen från kravet att ha arbetstillstånd (AT-UND) för din arbetsgivare.
LMA-kortet har en QR-kod som gör att arbetsgivaren med hjälp av en mobiltelefon enkelt kan kontrollera om kortet är giltigt och om du har rätt att arbeta.
Din anställning behöver inte godkännas av Migrationsverket.
Din arbetsgivare ska meddela Migrationsverket om anställningen
Din arbetsgivare måste meddela den mottagningsenhet där du är inskriven att du har fått anställning. Arbetsgivaren ska också meddela när anställningen upphör.
Du ska anmäla din inkomst till Migrationsverket
Om du har dagersättning måste du meddela din mottagningsenhet vilken inkomst du har.
Du ska ordna samordningsnummer från Skatteverket
Du måste kontakta Skatteverket för att få ett samordningsnummer. Samordningsnumret är till för dig som saknar personnummer, och du behöver det för att kunna betala skatt när du arbetar. Du behöver även samordningsnumret för att kunna få sjukpenning om du blir sjuk och inte kan gå till jobbet.
Kontakta Skatteverket för mer information Länk till annan webbplats.
Det är bara Migrationsverket som kan sätta in pengar på det bankkort som du får av Migrationsverket. Om du vill öppna ett bankkonto som din arbetsgivare kan sätta in din lön på måste du vända dig till en bank. Bankkontoren bestämmer själva om du uppfyller deras krav för att få öppna ett konto hos dem.
Alla banker kräver att du ska kunna visa identitetshandlingar och de bestämmer själva vilka identitetshandlingar som de godkänner. Vissa banker låter asylsökande öppna ett bankkonto trots att deras identitetshandlingar finns hos Migrationsverket. Då måste du kunna visa upp ett giltigt LMA-kort och en kopia på dina identitetshandlingar där Migrationsverket har intygat att det är en riktig kopia av originalhandlingen.
Du behöver också ge Migrationsverket tillåtelse att intyga till banken att dina uppgifter stämmer. Du kan kontakta närmaste mottagningsenhet och berätta att du vill göra det. Då kan Migrationsverket kontrollera de uppgifter du har lämnat till banken när de ber oss göra det.
Vissa banker kräver att du visar upp ett anställningsintyg för att få öppna ett bankkonto. Anställningsintyget får du av din arbetsgivare.
2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.
2025-04-01
Ändrade regler för preskription, återreseförbud och spårbyte
Den 1 april införs flera lagändringar som påverkar dig som har sökt asyl. Reglerna för när ett beslut om att lämna Sverige blir preskriberat förändras, återreseförbud kan bli längre, och möjligheten till spårbyte försvinner. De ändrade reglerna påverkar dig som har fått, eller kommer att få, ett avslag på din ansökan om asyl.
2025-02-28
Ändrade regler för dig som är asylsökande och bor i eget boende (EBO)
Från 1 mars är huvudregeln att nya asylsökande ska bo i något av Migrationsverkets asylboenden för att kunna få ekonomiskt bistånd från Migrationsverket i form av dagersättning och särskilt bidrag.
2025-02-18
Du som ska återvända kan få stöd till ett värde av 5 000 euro
Du som tar tillbaka eller har fått avslag på din ansökan om asyl kan få stöd från Migrationsverket. Den 1 mars 2025 förändras stödet för insatser som hjälper dig och dina familjemedlemmar att komma tillbaka in i samhället i ditt hemland. Hur stort stöd du kan få beror på när du väljer att återvända.
2025-01-30
Lagändring om boende och ekonomiskt bistånd för dig som är asylsökande
Sveriges Riksdag har beslutat om en lagändring som kommer att påverka asylsökandes rätt till ekonomiskt bistånd och möjlighet att bo i eget boende. Lagändringen införs i två steg. Från 1 mars gäller den bara för nya asylsökande, och från 1 september 2025 påverkas även du som ansökte om asyl före 1 mars och som bor i eget boende.
2025-01-20
Gymnasielagen upphör den 20 januari
Den 20 januari är sista dagen att ansöka om permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. Efter det upphör lagen att gälla, men många som har uppehållstillstånd enligt gymnasielagen idag kommer att kunna få sin ansökan om permanent uppehållstillstånd prövad även efter 20 januari.
2024-12-16
Nu kan du se hela ditt beslut i Min sida
Du som väntar på beslut från Migrationsverket kan nu se det fullständiga beslutet i Min sida. Tidigare har du bara kunnat se om beslutet är positivt eller negativt, och motiveringen har endast skickats hem i pappersformat.
2024-12-12
Filmer om att söka asyl och om livet i Sverige – samhällsintroduktion för yngre barn
Nu finns filmer som förklarar för barn vad som händer när de söker asyl i Sverige och varför de kanske behöver svara på svåra frågor. Barnen får också veta mer om livet i Sverige, om barns rättigheter och om lagar som är till för att skydda barn.