Viktigt att veta
Logga in på Min sida
Genom att logga in på Min sida kan du få information om din ansökan och använda våra tjänster.
Du som själv är varaktigt bosatt eller har uppehållstillstånd i ett annat EU-land
Om du själv är varaktigt bosatt eller har uppehållstillstånd i ett annat EU-land, kan du resa till Sverige och besöka något av Migrationsverkets servicecenter för att visa upp ditt pass, lämna fingeravtryck och bli fotograferad till ditt uppehållstillståndskort.
Det gäller även dig som har ansökt om förlängt tillstånd, eftersom uppgifterna till kortet inte sparas sedan förra gången du lämnade dem.
För att besöka Migrationsverket måste du boka tid först.
Du som befinner dig utanför Sverige
Du som ansöker om uppehållstillstånd behöver besöka en svensk ambassad eller generalkonsulat för att bli intervjuad och visa upp ditt pass.
Migrationsverket skickar ett brev till din familjemedlem i Sverige där vi ber dig att boka tid för en intervju på den ambassad eller det generalkonsulat som du valde i din ansökan. Ta med dig ditt pass och de dokument som Migrationsverket anger i brevet. Även barn som ansöker tillsammans med dig ska följa med.
Du får svara på frågor och visa upp ditt pass
Under intervjun kommer du att få svara på frågor om din relation till personen i Sverige. Du kommer även att få visa upp ditt pass och de dokument som du har tagit med dig.
Du får lämna fingeravtryck och bli fotograferad
Du som behöver visum för att resa till Sverige och får ja på din ansökan om uppehållstillstånd, behöver ett uppehållstillståndskort innan du reser.
Därför kan du även få lämna fingeravtryck och bli fotograferad vid samma tillfälle som intervjun.
Länder vars medborgare behöver visum för att resa in i Sverige Länk till annan webbplats.
Personen i Sverige ska svara på frågor
För att Migrationsverket ska kunna pröva din ansökan om uppehållstillstånd behöver vi få information om personen som du vill flytta till. Därför skickar vi ett brev till personen i Sverige med information om att hen ska svara på ett frågeformulär. Personen i Sverige ska besvara frågorna i formuläret inom 14 dagar. Svaren är ett viktigt komplement till din ansökan och de dokument som du tidigare har skickat in.
Du som befinner dig i Sverige
Innan Migrationsverket kan ta beslut måste du visa upp ditt pass och, i en del fall, bli intervjuad. Det gör du i sådana fall på något av Migrationsverkets servicecenter. I vissa fall kommer du inte att behöva visa upp ditt pass, till exempel om vi redan har kontrollerat ditt pass vid ett tidigare besök.
Du behöver också lämna fingeravtryck och bli fotograferad. De uppgifterna används senare för att tillverka ett uppehållstillståndskort till dig, om du får tillstånd för längre tid än tre månader. Även barn som ansöker tillsammans med dig ska följa med.
Hur får jag beslutet?
Beslutet skickas med posten till din familjemedlem i Sverige om hen har fullmakt. Om du befinner dig utanför Sverige och din familjemedlem i Sverige inte har fullmakt, får du ta del av beslutet på ambassaden. Om du befinner dig i Sverige, skickas beslutet till din adress.
Hur får jag mitt uppehållstillståndskort?
Uppehållstillståndskortet skickas till den adress som du har angett i Sverige eller till folkbokföringsadressen om du är folkbokförd i Sverige. Om du flyttar ska du kontakta Migrationsverket och meddela din nya adress.
Om du befinner dig utanför Sverige skickas uppehållstillståndskortet till ambassaden där du blev fotograferad och lämnade fingeravtryck.
Om du hellre vill att uppehållstillståndskortet ska skickas till familjemedlemmen i Sverige måste du meddela Migrationsverket det. Det förutsätter att du har gett fullmakt till din familjemedlem i Sverige.
Kan jag börja arbeta eller studera innan jag har fått beslut om uppehållstillstånd?
Som familjemedlem till någon med ställning som varaktigt bosatt i annat EU-land, har du rätt arbeta eller studera direkt när du har kommit till Sverige.
Jag har ansökt om förlängning av mitt tillstånd – får jag vara kvar i Sverige medan jag väntar?
Om du har lämnat in en ansökan om förlängning innan ditt tidigare tillstånd har gått ut, har du rätt att vara kvar i Sverige tills Migrationsverket fattar beslut.
Om du ångrar din ansökan
Du kan när som helst ta tillbaka (återkalla) din ansökan medan handläggningen av ditt ärende pågår. När du har tagit tillbaka din ansökan får du ett beslut om att din ansökan är avskriven.
Du kan ta tillbaka din ansökan genom att skicka ett meddelande till oss när du är inloggad på Min sida, eller genom att skicka ett brev till Migrationsverket.
I meddelandet eller brevet ska du berätta att du vill återkalla din ansökan. Du behöver också ange ditt namn, födelsedatum eller personnummer, ditt ärendenummer, ditt telefonnummer och din adress. Om du skickar ett brev till oss ska du skriva under brevet med din namnteckning. Om du har ansökt inifrån Sverige måste du också bifoga ett bevis på att du har rest ut ur Sverige.
Om du har lämnat fullmakt till någon kan den personen återta din ansökan åt dig.
Skicka brevet till:
Migrationsverket
Box 3100
903 03 Umeå
Om du är i Sverige och lämnar landet efter att din visering, viseringsfria tid eller uppehållstillstånd har slutat gälla rekommenderar vi att du vid utresan har med dig ditt mottagningskvitto för ansökan. Det är Gränspolisen som ansvarar för gränskontroller till och från Sverige. Varken Migrationsverket eller Gränspolisen kan ge förhandsbesked om du kommer att få resa in i Sverige igen, utan det beslutet tas direkt vid gränskontrollen.
Meddela oss om något har förändrats sedan du ansökte
Om du har nya uppgifter som kan påverka din ansökan, till exempel om du har ett nytt pass, flyttat till ny adress, gift dig eller fått barn, ska du kontakta Migrationsverket.
Du kan lämna in de nya uppgifterna på den ambassad eller det generalkonsulat där du lämnade in din ansökan. Om du befinner dig i Sverige kan du i stället besöka Migrationsverket eller skicka uppgifterna med post till:
Migrationsverket
Box 3100
903 03 Umeå
Om du har betalat in fel ansökningsavgift
Du kan få tillbaka pengar om du har betalat in fel ansökningsavgift. Det kan till exempel vara så att du av misstag har betalat in avgiften två gånger. Du kan skriva till Migrationsverket för att begära pengarna tillbaka. Om du har lämnat in en ansökan på en ambassad eller generalkonsulat ska du i stället vända dig dit.
När du begär att få tillbaka en avgift bör du skriva
- ditt för- och efternamn
- ditt personnummer eller födelsedatum
- din adress
- varför du ska få tillbaka avgiften
- vilket ärende- eller kontrollnummer som avgiften gäller
- i vilken bank och på vilket konto pengarna ska sättas in.
Du ska också bifoga ett kontoutdrag eller kvitto där det tydligt syns att du har betalat en avgift till Migrationsverket.
Skicka detta i ett brev till:
Migrationsverket
601 70 Norrköping