2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.
Du är medborgare i ett land utanför EU/EES och har bott minst fem år i Sverige med din familjemedlem som har uppehållsrätt. Du vill ansöka om permanent uppehållskort.
När du som är medborgare i ett land utanför EU/EES har bott i Sverige i minst fem år tillsammans med din familjemedlem som är EU/EES-medborgare, och hen har haft uppehållsrätt under hela perioden, har du permanent uppehållsrätt. Om du vill ha ett bevis på din permanenta uppehållsrätt kan du ansöka om ett permanent uppehållskort.
De här kraven ska vara uppfyllda för att du ska få permanent uppehållskort:
Du ska ha bott i Sverige sedan minst fem år tillbaka och haft en relation med en EU/EES-medborgare
Om ni är sambor ska ni ha bott tillsammans hela perioden.
Din familjemedlem ska ha uppfyllt kraven för uppehållsrätt under den tiden
Du ska kunna visa att du har bibehållen uppehållsrätt om relationen har tagit slut
Om relationen till EU/EES-medborgaren har tagit slut efter att du kom till Sverige.
Läs mer om vad som gäller om relationen har tagit slut på sidan Du har tillstånd i Sverige – Relationen har tagit slut
Du ska bland annat skicka med dokument som visar vad EU/EES-medborgaren har haft för sysselsättning och hur hen har försörjt er. Kontrollera att informationen på dokumenten som du skickar med syns tydligt.
Korrekta kopior av ditt pass
Läs mer om vad passkopiorna ska visa
Om din familjemedlem har ansökt om eller fått intyg om permanent uppehållsrätt, behöver du inte bifoga dokument som visar hur din familjemedlem har uppfyllt kraven för uppehållsrätt under fem sammanhängande år.
Du ska skicka med kopior av dokument som visar på vilket sätt din familjemedlem har uppfyllt kraven för uppehållsrätt de senaste fem åren.
Om din familjemedlem har arbetat i Sverige ska du bifoga
Om din familjemedlem har varit arbetslös under någon period under de senaste fem åren ska du även bifoga
Om din familjemedlem har drivit eget företag i Sverige ska du bifoga skattekonto för företaget från Skatteverket, för de senaste fem åren.
Om din familjemedlem har studerat i Sverige ska du bifoga studieutdrag för de perioder som din familjemedlem har studerat med uppehållsrätt som studerande.
Om din familjemedlem är pensionär eller har tillräckliga medel för sin försörjning i Sverige ska du bifoga
Om en annan person har stått för din familjemedlems försörjning i Sverige ska du också skicka in kopior av
Om din familjemedlems försörjning har bestått av lön eller annan ersättning från utlandet ska du också skicka med
Det kan till exempel vara skilsmässoansökan samt dom om skilsmässa och dokument som visar att din ex-partner hade uppehållsrätt medan ni var gifta eller sambor. Du behöver också skicka med dokument som visar att du är arbetstagare, egen företagare eller har tillräckliga egna tillgångar efter att relationen har tagit slut.
Ett ombud kan ansöka åt dig om du ger hen fullmakt. Den som ansöker ska då bifoga en kopia av fullmakten till din ansökan.
Fullmakt (106011) Pdf, 1.1 MB.
Du som redan har ett permanent uppehållskort där giltighetstiden är på väg att gå ut ska boka tid hos Migrationsverket för att bli fotograferad och lämna fingeravtryck till ett nytt uppehållskort.
Vi kan inte säga exakt hur länge du måste vänta på beslut. Det är många saker som påverkar väntetiden, till exempel om din ansökan är komplett från början eller om vi behöver begära in mer information, eller om vi behöver göra kontroller med andra myndigheter när vi utreder ditt ärende.
Här visar vi statistik över hur lång tid det har tagit för personer som har ansökt om samma tillstånd som du. Statistiken baseras på avgjorda ärenden de 12 senaste månaderna.
Det kostar inget att ansöka om ett intyg om permanent uppehållskort.
Innan du påbörjar din ansökan behöver du ha förberett de dokument som du ska bifoga.
Se vilka dokument du ska bifoga under fliken Viktigt att veta
För att kunna ansöka i e-tjänsten ska du
Genom att logga in accepterar du användarvillkoren
Det kostar inget att ansöka om ett intyg om permanent uppehållskort.
Om du inte kan ansöka i e-tjänsten ska du fylla i blanketten:
Du kan antingen lämna in ansökan och bifogade dokument på något av Migrationsverkets servicecenter eller skicka in dem till:
Migrationsverket
Box 3100
903 03 Umeå
2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.