Viktigt att veta
Du som har uppehållstillstånd för studier vid högre utbildning i Sverige – det vill säga studier på grundnivå, avancerad nivå eller doktorandnivå – och har slutfört dina studier här, kan få uppehållstillstånd för att söka arbete eller undersöka möjligheterna att starta eget företag här.
Du kan också ansöka om uppehållstillstånd för att söka arbete i Sverige om du har haft uppehållstillstånd för studier i ett annat EU-land och under minst två terminer vistats i Sverige som en del av dina studier.
Krav för att få uppehållstillstånd
De här kraven ska vara uppfyllda för att du ska få uppehållstillstånd:
Du ska ha ett giltigt pass
Du ska lämna in din ansökan innan ditt nuvarande tillstånd för högre utbildning går ut
Detta gäller oavsett om tillståndet har utfärdats av Sverige eller av ett annat EU-land. Du kan också ha haft ett uppehållstillstånd för mobilitetsstudier utfärdat av ett annat EU-land där minst två terminer av utbildningen har skett i Sverige.
Du ska ha slutfört en högskoleutbildning som varat i minst två terminer
Det betyder att du måste ha slutfört hela den utbildning du först antagits till och alla dina kurser ska vara godkända. Med högskoleutbildning menas utbildning som utförts på universitet eller högskola. Studier vid exempelvis yrkeshögskola räknas inte. Om du har haft uppehållstillstånd för mobilitetsstudier utfärdat av ett annat EU-land ska du inom dessa studier ha slutfört minst två terminer i Sverige.
Du ska planera att söka arbete eller undersöka möjligheterna att starta eget företag
Du ska kunna försörja dig
Din försörjning ska räcka för tolv månader.
Du ska ha, eller ha ansökt om, en heltäckande sjukförsäkring
Du behöver en sjukförsäkring om den totala sammanlagda tiden för dina uppehållstillstånd blir kortare än ett år. Försäkringen ska gälla för hela den tid du ska vara i Sverige och täcka kostnader för läkarvård, sjukhusvistelse och akut tandvård Den ska också täcka kostnader för hemtransport av medicinska skäl.
Om den totala sammanhängande tiden för dina uppehållstillstånd blir längre än ett år bör du folkbokföra dig i Sverige. Då får du tillgång till hälso- och sjukvård och tandvård.
Det här ska du förbereda inför din ansökan
Du ska bifoga kopior av de här dokumenten till din ansökan
Kontrollera att informationen på dokumenten som du skickar med syns tydligt.
Korrekta kopior av ditt pass
Du kan inte få tillstånd för längre tid än ditt pass är giltigt.
Intyg från lärosätet
Intyg från universitetet eller högskolan i Sverige som visar att du har genomfört minst två terminer i Sverige, om delar av utbildningen genomförts utanför Sverige.
Examensbevis
Examensbevis, intyg om studieresultat eller utdrag från Ladok-registret, som visar att du har slutfört dina studier. Utdrag från Ladok-registret behöver innehålla en notering från din anordnare av högre utbildning om att du har slutfört din utbildning.
Intyg från handledare
Om du är doktorand i Sverige.
Dokument som visar att du kan försörja dig
Kontoutdrag från bank eller andra dokument som visar att du har pengar för din försörjning under den tid som du söker uppehållstillstånd för.
Om du har löpande inkomst från arbete så ska du skicka med kopia på anställningskontrakt och lönespecifikationer.
Dokument som visar att du har, eller har ansökt om, heltäckande sjukförsäkring
Du måste ha en heltäckande sjukförsäkring om den totala sammanlagda tiden för dina uppehållstillstånd i Sverige blir kortare än ett år.
Dokument att bifoga om din familj ansöker tillsammans med dig
Korrekta kopior av varje familjemedlems pass
Din familjemedlem kan inte få uppehållstillstånd för längre tid än passet är giltigt.
Dokument som visar er relation
Om ni är gifta: vigselbevis, äktenskapsbevis eller liknande.
Om ni är sambor: dokument som visar att ni har bott tillsammans, till exempel folkbokföringsbevis, gemensamt hyreskontrakt eller köpebevis för bostad.
Dokument som visar att familjens försörjning är ordnad
Till exempel kontoutdrag.
Dokument att bifoga om du har barn som ska följa med
Födelseattest eller födelsebevis där föräldrarnas namn framgår
Medgivande om att barnet får flytta till Sverige
Om barnet har två vårdnadshavare, och barnets andra vårdnadshavare ska vara kvar i hemlandet, ska du bifoga ett medgivande från den andra vårdnadshavaren i ansökan. Vid gemensam vårdnad ska kopia av den andra vårdnadshavarens pass eller annan identitetshandling också bifogas.
Medgivande till att barn får bosätta sig i Sverige (216011) Pdf, 1.2 MB.
Beslut om enskild vårdnad för barnet
Om du har enskild vårdnad om barnet ska du bifoga ett domstolsbeslut om detta. Om den andra föräldern är avliden ska du skicka med dödsbevis.
Adoptionshandlingar om barnet är adopterat
Vad innebär slutförda studier?
Du måste ha slutfört hela högskoleutbildningen du först antagits till med godkänt resultat. Det räcker inte att du har genomfört alla obligatoriska moment av utbildningen, om du inte har fått godkänt betyg på hela utbildningen. Med högskoleutbildning menas utbildning som utförts på universitet eller högskola. Studier vid exempelvis yrkeshögskola räknas inte.
Om ditt nuvarande uppehållstillstånd för studier är på väg att gå ut, men du ännu inte har fått godkänt betyg på hela utbildningen, är det ändå viktigt att du ansöker innan tillståndet går ut. Du kan sedan komplettera din ansökan med intyg om slutförda studier.
Om du är klar med dina studier men har en pågående förlängningsansökan
Om du har en pågående ansökan om förlängning av ditt uppehållstillstånd för studier, men blivit klar med utbildningen, behöver du inte göra en ny ansökan om tillstånd för att söka arbete efter slutförda studier. Du kan i stället kontakta Migrationsverket, så hjälper vi dig att ändra din ansökan.
Du som är medborgare i EU/EES
Andra regler gäller om du är medborgare i EU/EES eller Schweiz, eller om du har ställning som varaktigt bosatt i ett annat EU-land.
EU/EES-medborgare med uppehållsrätt
Du som är EU/EES-medborgare har rätt att bo i ett annat EU/EES-land om du uppfyller uppehållsrätten genom arbete, eget företag, studier eller tillräckliga medel. Om du har uppehållsrätt behöver du inte ansöka om tillstånd för att bo i Sverige.
Du som är medborgare i Schweiz
Du som är medborgare i Schweiz kan flytta till Sverige för att arbeta, studera, starta eget eller leva på egna medel. Om du vill stanna i Sverige längre än tre månader ska du ansöka om uppehållstillstånd för medborgare i Schweiz.
Du vill ansöka – Schweizisk medborgare
Du som har ställning som varaktigt bosatt i ett annat EU-land
Du som har ställning som varaktigt bosatt i ett annat EU-land kan flytta till Sverige för att arbeta, driva eget företag, studera eller leva på egna medel. Om du ska stanna i Sverige längre än tre månader behöver du ansöka om uppehållstillstånd för varaktigt bosatta.
Vad innebär kravet på försörjning?
Försörjningskravet är
- minst 10 584 kronor per månad, om du har ansökt 2025
- minst 10 314 kronor per månad om du har ansökt 2024.
Månadsbeloppet kan bli mindre om du kan visa att du får fri bostad och/eller mat av lärosätet eller av en organisation som arbetar för internationellt utbyte. Månadsbeloppet kan minskas med
- 2 940 kronor per månad för fri mat och 4 704 kronor per månad för fri bostad, om du har ansökt under 2025
- 2 865 kronor per månad för fri mat och 4 584 kronor per månad för fri bostad, om du har ansökt under 2024.
Månadsbeloppet blir större om din familj ansöker tillsammans med dig. Då tillkommer
- 4 410 kronor per månad för make, maka eller sambo
- 2 646 kronor per månad för varje barn.
Migrationsverket bedömer familjens samlade försörjningsförmåga.
Om din familj också vill ansöka
Om din familj också vill ansöka om uppehållstillstånd kan de göra det samtidigt som dig. Som familj räknas make, maka, registrerad partner, sambo och barn under 18 år.
Familjens försörjning måste vara ordnad under hela den planerade tiden i Sverige.
Om din familj får uppehållstillstånd får vuxna familjemedlemmar och barn som fyller minst 16 år under pågående år tillstånd att arbeta.
Hur långt uppehållstillstånd kan jag få?
Du kan få uppehållstillstånd i högst ett år, men inte för längre tid än ditt pass är giltigt.
Tillståndet går inte att förlänga.
Om din familj ansöker tillsammans med dig kan de få uppehållstillstånd för samma tid som du, men aldrig längre än passens giltighetstid.
Vad kostar det att ansöka?
Vuxen: 1 500 kr
Barn under 18 år: 750 kr
Du får inte tillbaka avgiften om du får avslag på din ansökan.