Du har fått avslag - hela sidan
Här hittar du information om vad du behöver göra när du har fått avslag på din ansökan. Informationen gäller både dig som har ansökt för första gången och dig som har ansökt om förlängning.
Kan jag överklaga beslutet?
Ja, du kan överklaga beslutet från Migrationsverket. I beslutet står det hur du gör för att överklaga och hur lång tid du har på dig. Om du väljer att överklaga kommer en domstol att pröva beslutet.
Jag är medborgare i ett land utanför EU/EES och befinner mig i Sverige, när måste jag lämna landet?
Om du har fått avslag på din ansökan om uppehållstillstånd betyder det att du inte har rätt att vara i Sverige. Om Migrationsverket avslår din ansökan när du befinner dig i Sverige får du en viss tid på dig att lämna medlemsstaternas territorium och Schengenområdet. I beslutet står det hur lång tid du har på dig att lämna landet. Om du stannar kvar längre tid än vad som står i beslutet befinner du dig olagligt i landet.
Du måste själv vara uppmärksam på vad som gäller för dig, så att du lämnar Sverige inom den tid som står i beslutet.
Om du har överklagat beslutet kan du i vissa fall stanna kvar i Sverige medan du väntar på domstolens beslut. Det står i beslutet om du har rätt att stanna eller inte medan ditt överklagande prövas.
När beslutet har börjat gälla och inte längre går att överklaga måste du lämna medlemsstaternas territorium och Schengenområdet.
Om du har fått beslut om avvisning som ska genomföras omedelbart
Om du har fått ett beslut om avvisning som ska genomföras omedelbart måste du lämna Sverige så snart du har fått beslutet, även om du väljer att överklaga.
Vad händer om jag inte lämnar Sverige och Schengenområdet?
Om du inte lämnar medlemsstaternas territorium och Schengenområdet inom den tid som står i beslutet, befinner du dig olagligt i landet. Du kan då få ett återreseförbud. Ett återreseförbud innebär att du är förbjuden att resa in i Sverige eller något annat Schengenland i minst ett år. Den som har fått beslut om avvisning som ska genomföras omedelbart får alltid ett återreseförbud.
Uppsikt eller förvar
Om Migrationsverket bedömer att det finns en risk för att du kommer hålla dig undan eller på annat sätt inte samarbeta för att lämna landet, kan vi fatta beslut om uppsikt eller förvar. Att ställas under uppsikt innebär att du måste anmäla dig hos Migrationsverket eller polisen under vissa tider i väntan på din hemresa. Om du tas i förvar får du vistas på ett låst boende i väntan på hemresan.
Ditt ärende kan lämnas över till polisen
Om du håller dig undan eller om du inte självmant lämnar landet kan Migrationsverket lämna över ärendet till polisen som kan verkställa beslutet med tvång.
Vad innebär ett återreseförbud och vem kan få beslut om det?
Ett återreseförbud innebär att du inte får resa in i Sverige eller Schengenområdet, under minst ett år från det att du har rest ut från Sverige.
Du kan få ett återreseförbud i de här fallen:
- om du inte lämnar Schengenområdet inom den tid som står i beslutet
- om Migrationsverket bedömer att du inte kommer att resa hem frivilligt.
Om du har fått ett beslut om avvisning som ska genomföras omedelbart får du ett återreseförbud i två år.
Du kan också få ett återreseförbud om Migrationsverket bedömer att det finns risk för att du kommer att avvika. Ett sådant återreseförbud gäller vanligtvis i mellan två och fem år och det kan du få om du till exempel
- har hållit dig undan förut
- har sagt att du inte tänker lämna Sverige
- har använt en falsk identitet eller inte hjälpt Migrationsverket att ta reda på din identitet
- medvetet har lämnat uppgifter som inte stämmer
- har dömts för brott som kan ge fängelse.
Viktigt inför din hemresa
Du behöver planera din resa själv och ordna pass och annat som behövs för att du ska kunna resa hem. Tänk på att du inte får köpa en resa med mellanlandning i ett annat Schengenland.
Om du har frågor om din hemresa kan du kontakta Migrationsverket.
Migrationsverket får information om att du lämnat Schengenområdet
Migrationsverket får i de flesta fall veta att du har lämnat Schengenområdet, eftersom beslutet om avslag på din ansökan registreras i Schengen Information System (SIS). Det innebär att informationen blir tillgänglig för myndigheter i Sverige och i övriga länder som har tillgång till detta system. Om du lämnar Sverige i enlighet med beslutet raderas informationen i SIS.
Om du fick beslut före den 7 mars 2023
Du som fick beslut före den 7 mars 2023 måste visa Migrationsverket att du har lämnat Schengenområdet, exempelvis genom att lämna in ett utresebevis till passkontrollen eller skicka in en kopia av ditt pass med utresestämpel till Migrationsverket.