Ansöka om asyl

Illustration av en man som söker asyl.

Du ansöker

Du ansöker vid Sveriges gräns eller på en av Migrationsverkets ansökningsenheter. Vid ansökningstillfället händer det här:

Du ska lämna in ditt pass eller andra id-handlingar
För att visa vem du är och var du kommer ifrån ska du lämna in pass eller identitetskort från ditt hemland. Vi registrerar dig med det namn och kön som står i dina id-handlingar. Om du har en annan könsidentitet än det som står där, eller om du vill att vi använder ett annat tilltalsnamn eller pronomen, ska du berätta det för oss. Berätta också om du har särskilda skäl för att önska tolk, biträde eller handläggare av ett visst kön, eller om du inte vill dela rum med andra asylsökande av ett visst kön.

Du ska lämna fingeravtryck
Fingeravtrycken används för att se om du har ansökt om asyl i något annat EU-land, Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz, eller om du har tillstånd eller förbud mot att vistas i något av dessa länder. Om du redan har ansökt om asyl i ett av länderna, kommer vi att utreda vilket land som ska ansvara för att pröva din ansökan. Din ansökan hanteras då inom den så kallade Dublinprocessen.
Dublinförordningen bestämmer vilket land som ska ansvara för din ansökan
Barn under 6 år behöver inte lämna fingeravtryck. Vi gör ingen kontroll av fingeravtryck för barn under 14 år.

Du blir fotograferad
Ditt foto används till det kort som du får för att kunna visa att du är asylsökande, ett så kallat LMA-kort.

Du får ha ett första samtal med en handläggare
Med hjälp av en tolk får du berätta mer om vem du är, varför du har lämnat ditt hemland och hur du har rest till Sverige. Du får frågor om din familj och om hur du mår. Berätta om du behöver särskilt stöd, till exempel om du har en funktionsnedsättning.
Under samtalet får du information om asylprocessen, vad som är nästa steg och vad du måste göra. Du får också information om praktiska frågor, till exempel din rätt till boende, ekonomiskt bistånd, vård och skola för barnen.
Läs mer om vad som gäller medan du väntar på beslut

Du får en kallelse till asylutredning
Om du inte får kallelsen direkt vid det första samtalet skickar vi den senare med post.

Illustration av en man som tittar på en ansökan.

Migrationsverket går igenom din ansökan

Migrationsverket går igenom din ansökan och uppgifterna som du har lämnat. Handläggaren förbereder din ansökan för den fortsatta utredningen, till exempel genom att hämta information från andra myndigheter eller att vid behov utse ett offentligt biträde.

Du ska meddela oss om du byter adress så att vi kan nå dig när det är dags för din utredning eller om vi behöver kalla dig till andra möten.

Om vi i samband med det första samtalet bedömer att du inte uppfyller kraven för att få uppehållstillstånd, till exempel för att du helt saknar asylskäl eller kommer från ett säkert land, kan vi fatta beslut om att avslå din ansökan. Du får då ett beslut om avvisning som ska genomföras omedelbart.

Illustration av två män som sitter i ett samtal.

Du deltar i asylutredningen

Asylutredningen är ett obligatoriskt samtal där du träffar en handläggare på Migrationsverket. En tolk är också med. Om vi har bedömt att du behöver ett offentligt biträde är även biträdet med. Handläggaren, tolken och biträdet har tystnadsplikt. Det betyder att de inte får berätta vad du har sagt för någon som inte har laglig rätt att veta det.

Handläggaren berättar vad samtalet handlar om och vilka rättigheter och skyldigheter du har. Du är till exempel skyldig att tala sanning och inte undanhålla något som kan vara viktigt för att vi ska kunna bedöma om du behöver skydd.

Du ska berätta vem du är, var du kommer ifrån, varför du ansöker om asyl och vad du tror kommer att hända dig om du måste återvända till ditt hemland. Du kommer också att få frågor om din familj, din hälsa och din situation i hemlandet. Du har ansvar för att berätta om alla dina skäl för att ansöka om asyl. Om du har bevisning som du vill att Migrationsverket ska titta på ska du lämna in den.

Handläggaren skriver ned vad som sägs i ett protokoll. Du får möjlighet att godkänna protokollet, och sedan sparas det tillsammans med alla handlingar som du har lämnat in.

I slutet av utredningen kan du ställa frågor om asylprocessen eller annat som har att göra med din kontakt med Migrationsverket.

Utredning med barn

Alla barn har rätt att tala och bli lyssnade på. Barn som ansöker om asyl tillsammans med sina föräldrar har också rätt att prata med handläggaren på Migrationsverket. Barn har rätt att få samma noggranna utredning och prövning av sina asylskäl som vuxna – ett barn kan ha andra asylskäl än vad föräldrarna har. När barnets asylskäl utreds ska Migrationsverkets handläggare, så mycket som möjligt, anpassa utredningen efter barnets ålder, mognad och hälsa. Barnet har rätt att ha en vuxen med sig vid utredningen. Det kan vara en förälder, en annan vårdnadshavare eller ett offentligt biträde. Ensamkommande barn har alltid rätt att ha sin gode man med sig vid utredningen.

Illustration av en man som jobbar som handläggare på Migrationsverket.

Migrationsverket handlägger

Efter asylutredningen går vi igenom alla uppgifter som rör din ansökan och bedömer om du kan få uppehållstillstånd.

Vi kontaktar dig om vi behöver mer information.

Väntetid medan vi handlägger

Nu följer en period av väntan. Alla ansökningar är olika och tar därför olika lång tid att utreda.

Läs mer om vad som gäller medan du väntar på beslut

Illustration av en ung man som håller i ett beslut.

Du får beslut

Vi kan meddela dig om beslutet på olika sätt, antingen på ett möte där du får träffa en handläggare, eller per post.

Beslutet grundas på din berättelse och de handlingar som du har lämnat in som stöd för det du har berättat om din identitet och dina asylskäl, samt Migrationsverkets kännedom om situationen i ditt hemland.

Beslutet är skrivet på svenska, men även om du får beslutet med posten kommer du att kallas till ett möte på mottagningsenheten där du får information om beslutet med hjälp av en tolk.

Om du får uppehållstillstånd har du rätt att bo och arbeta i Sverige så länge tillståndet är giltigt.

Om du inte får uppehållstillstånd, ska du förbereda dig för att lämna landet.

Du har fått beslut