Start

Fler fall av människohandel identifieras

Under 2024 upptäckte Migrationsverket 684 fall av misstänkt människohandel, en ökning från de senaste åren.

– Tvångsarbete eller arbete under uppenbart orimliga villkor är den exploateringsform som upptäckts flest gånger, säger Lisa Hultin Knutas, nationell samordnare mot människohandel på Migrationsverket.

Migrationsverket har ett uppdrag att bidra till arbetet mot människohandel och liknande brott. Det gäller i alla myndighetens processer och i arbetet ingår att upptäcka potentiella offer för misstänkt människohandel och rapportera misstänkt brottslighet till Polismyndigheten. En annan avgörande del av arbetet är att hänvisa de potentiella brottsoffren till Jämställdhetsmyndighetens regionkoordinatorerna mot prostitution och människohandel. Att Migrationsverket identifierar människohandel är avgörande för Sveriges arbete i frågan och för att minimera möjligheten att olika uppehållstillstånd används i brottsliga syften.

Totalt identifierade Migrationsverket 684 fall av misstänkt människohandel under 2024. Det kan jämföras med 576 misstänkta fall under 2023 och 515 fall under 2022.

– Vår bedömning är att den långsiktiga ökningen beror på en ökad förmåga inom verksamheten att identifiera misstänkta fall. Men för 2024 beror den höga siffran också på ett identifierat gruppärende med ett stort antal potentiella offer, konstaterar Lisa Hultin Knutas.

De mest förekommande nationaliteterna är Argentina, Turkiet och Uzbekistan. För det fall gruppärendet inte räknas med är de största nationaliteterna Uzbekistan, Nigeria och Ukraina vilket är i linje med föregående år. Totalt är 64 nationaliteter representerade varav fyra är EU-medlemsstater.

Tvångsarbete vanligaste exploateringsformen

– Tvångsarbete eller arbete under uppenbart orimliga villkor är den exploateringsform som upptäckts flest gånger. Ett återkommande problem är att företag används som brottsverktyg. Migrationsverket kommer nu att försätta utveckla arbetet för att identifiera företag som inte följer reglerna, säger Lisa Hultin Knutas.

Att tvångsarbete är den vanligaste formen av människohandel syns även i nationell statistik från Jämställdhetsmyndigheten. Detta är i enlighet med den globala trend som FN-organet UNODC identifierat i sin rapport om människohandel Länk till annan webbplats. som publicerades i slutet av 2024. Där framgår att tvångsarbete för första gången utgör den vanligast formen av människohandel utifrån data från åren 2020–2023. Tidigare har det varit sexuell exploatering.

Identifierade fall av misstänkt människohandel/människoexploatering 2024 uppdelat på kön och ålder

Kön

Antal

Män

497

Pojkar

6

Kvinnor

176

Flickor

5

Totalt

684

En del av Migrationsverkets kraftsamling

Kraftsamlingsområdet att förebygga och motverka missbruk ansvarar för myndighetens arbete med att förebygga och motverka missbruk, säkerhetshot, välfärdsbrott och grov organiserad brottslighet.

Det omfattar åtgärder för att öka kvaliteten på kontrollerna i myndighetens processer, öka kvaliteten inom identitetsarbetet, stärka och tydliggöra vår myndighetssamverkan samt kompetensutveckling av personal för att säkerställa en pålitlig prövning hos Migrationsverket som kännetecknas av att vi är rättssäkra, skyndsamma, har hög tillgänglighet och god service.