Frågor och svar om förläng­ning av tids­be­grän­sade uppe­hålls­till­stånd för tidi­gare asyl­sö­kande och deras familjer

På den här sidan hittar du vanliga frågor och svar som rör förlängning av tidsbegränsade uppehållstillstånd.

Frågor och svar om förlängningsansökan

Du kan ansöka om förlängt uppehållstillstånd tidigast två månader innan ditt nuvarande uppehållstillstånd slutar gälla.

Ja, om du har ansökt om förlängt uppehållstillstånd i tid (det vill säga innan ditt gamla uppehållstillstånd slutade gälla) får du arbeta medan du väntar på beslut.

Om du ansöker om förlängning för sent, det vill säga efter att ditt uppehållstillstånd redan slutat gälla, så har du inte rätt att arbeta medan du väntar på beslut. Du riskerar också att förlora vissa förmåner, till exempel etableringsstöd, studiebidrag eller föräldrapenning.

Om du ansöker för sent finns det också en risk att du får avslag på din ansökan eftersom du befunnit dig i Sverige utan giltigt uppehållstillstånd.

Om du sedan tidigare har ett gällande utvisningsbeslut kan det verkställas när ditt uppehållstillstånd slutar gälla, om du inte ansöker om förlängning i tid.

När vi prövar din ansökan kommer vi att fatta beslut baserat på den information som vi har fått. Alla krav ska vara uppfyllda när du ansöker. Du kan komplettera din ansökan genom att skicka in dokument per post till Migrationsverket om vi inte har fattat ett beslut ännu. Handläggningstiderna kan variera, så det går inte att säga på förhand exakt när vi kommer att pröva din ansökan.

Skicka dina bilagor och kompletteringar till:

Migrationsverket
Box 3100
903 03 Umeå

Nej. Bara personer som är inskrivna vid en av Migrationsverkets mottagningsenheter kan få reseersättning.

Migrationsverket kan inte svara på hur lång handläggningstiden kommer att bli. Men om du ansöker om förlängning innan ditt tidsbegränsade uppehållstillstånd slutar gälla, har du rätt att stanna i Sverige och fortsätta att arbeta eller studera medan du väntar på beslut.

Var noga med att bifoga alla dokument i din ansökan. Om vi behöver be dig om en komplettering kan det ta längre tid att handlägga din ansökan.

Du kan ansöka om förlängt uppehållstillstånd på webben eller på blankett. I din ansökan ska du uppge för varför du vill stanna i Sverige.

Vi kommer att läsa igenom din tidigare ansökan och underlaget till ditt senaste beslut, och sedan kommer vi att kontakta dig om vi behöver ställa fler frågor om varför du vill stanna i Sverige.

Det är mycket viktigt att du ansöker om förlängt uppehållstillstånd innan ditt nuvarande uppehållstillstånd slutar gälla. Om du har ett utvisningsbeslut sedan tidigare, och du inte ansöker om förlängt uppehållstillstånd i tid, kan ditt utvisningsbeslut verkställas när ditt nuvarande uppehållstillstånd slutar gälla.

Läs mer om hur du ansöker om förlängt uppehållstillstånd på webben

Läs mer om hur du ansöker om förlängning på blankett

Om du inte ansöker om förlängning när ditt uppehållstillstånd slutar att gälla så har du inte längre rätt att vara i Sverige och måste lämna landet.

Skicka din ansökningsblankett och bilagor till:

Migrationsverket
Box 3100
903 03 Umeå

Frågor och svar om webbansökan

Nej, för att ansöka om förlängt uppehållstillstånd på webben måste du ha en svensk e-legitimation och en mejladress.

Om du inte redan har en svensk e-legitimation, till exempel BankID, kan du skaffa det genom att kontakta din bank. Om du inte är internetbankkund kan du ansöka om ett id-kort från Skatteverket som innehåller e-legitimation.

Lista över banker som utfärdar BankID och Mobilt BankID Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om e-legitimation på Skatteverkets id-kort Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan använda en annan persons mejladress för att få den kod som du behöver uppge för att logga in i e-tjänsten första gången.

Migrationsverket kan eventuellt kontakta dig på den mejladressen angående din ansökan, så du måste ha tillgång till den mejladressen fram tills du har fått ett beslut.

Skicka dina bilagor till:

Migrationsverket
Box 3100
903 03 Umeå

Om du inte har möjlighet att ansöka via webben kan du skriva ut ansökningsblankett och skicka din ansökan till Migrationsverket med post till:

Migrationsverket
Box 3100
903 03 Umeå

Du kan ansöka om förlängt uppehållstillstånd tidigast två månader innan ditt nuvarande uppehållstillstånd slutar gälla. Du kan inte logga in i e-tjänsten innan dess.

Den vanligaste anledningen till att du inte är behörig att använda den här e-tjänsten är att det är för tidigt för dig att ansöka om förlängt uppehållstillstånd. Du kan logga in i e-tjänsten när du har två månader eller mindre kvar på ditt nuvarande uppehållstillstånd. Kontrollera slutdatumet för ditt uppehållstillstånd (det står på ditt uppehållstillståndskort) och försök igen senare.

Du kan också läsa mer om e-tjänsten för att ta reda på om det verkligen är rätt tjänst för din typ av uppehållstillstånd.

Läs mer om hur du ansöker om förlängt uppehållstillstånd på webben

Ja, vårdnadshavare använder sin e-legitimation för att ansöka om förlängning åt sina minderåriga barn. När du har loggat in får du välja om du vill ansöka åt dig själv eller åt ett barn som du är vårdnadshavare för. Du kan göra flera ansökningar om du har flera barn, men tänk på att du måste slutföra och skicka in ansökan för en person innan du kan logga in på nytt för att göra en ny ansökan åt en ny person.

Om ditt barn har två vårdnadshavare i Sverige måste den andre vårdnadshavaren lämna sitt medgivande genom att skriva under blankett 206011 Pdf, 1.1 MB, öppnas i nytt fönster. som du sen bifoga digitalt i e-tjänsten i barnets ansökan. Fyll i och ladda upp en blankett för varje barn.

Kontrollera först att du har fyllt i rätt personnummer eller beteckningsnummer för ditt barn. Om numret stämmer, men du ändå inte kan göra en ansökan för ditt barn kan barnets andra vårdnadshavare försöka att logga in med sin e-legitimation och göra en ansökan för barnet. Om det inte heller går ska ni kontakta Migrationsverket så att vi kan hjälpa er.

Gode män kan inte logga in i e-tjänsten. Barn utan vårdnadshavare i Sverige kan själva ansöka på webben om de har e-legitimation. Migrationsverket kommer sen att kontakta barnets gode man eller särskilt förordnade vårdnadshavare för att få ansökan bekräftad. Om barnet inte har e-legitimation kan den gode mannen ansöka genom att skicka in blanketten Ansökan om förlängning av uppehållstillstånd, 200011.

Ansökan om förlängning av uppehållstillstånd, blankett 200011 Pdf, 665 kB, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om hur du ansöker om förlängt uppehållstillstånd per post

För att använda e-tjänsten måste den sökande själv logga in med sin e-legitimation. Föräldrar kan logga in med sin e-legitimation och ansöka om förlängt uppehållstillstånd för sina minderåriga barn.

Ombud som hjälper en annan person att ansöka om förlängt uppehållstillstånd måste skicka in en ansökan via post och bifoga en skriftlig fullmakt.

Läs mer om hur du ansöker om förlängt uppehållstillstånd per post

Ja, i e-tjänsten kan du ansöka om förlängt uppehållstillstånd på alla skäl. Du kan välja ett eller flera skäl samtidigt.

När du har slutfört din ansökan får du en bekräftelse på din skärm som visar att Migrationsverket har tagit emot dina uppgifter. Då har du också möjlighet att ladda ner en sammanställning av din inskickade ansökan i form av en PDF.

Strax efter att du har slutfört din ansökan skickas ett mejl med bekräftelse på att Migrationsverket har tagit emot din ansökan till den mejladress som du angav första gången som du loggade in i e-tjänsten.

Du kan också använda tjänsten ”Min sida”. Tänk då på att det kan ta upp till en timme innan en webbansökan syns i systemet, och det kan ta flera dagar innan dokument som har skickats med post registreras som inkomna.

Gå till Min sida

När du har slutfört din ansökan får du en bekräftelse direkt på din skärm som visar att Migrationsverket har tagit emot dina uppgifter.

När din ansökan sedan har registrerats skickar Migrationsverket en bekräftelse per mejl till den mejladress du angav när du loggade in i e-tjänsten första gången, det vill säga samma mejladress som du fick koden för inloggning till. Den kan ta upp till en timme innan mejlet skickas.

Om det har gått över en timme och du fortfarande inte har fått någon bekräftelse via mejl, eller din ansökan fortfarande inte syns i Min sida, så bör du logga in i e-tjänsten igen för att se om det ligger en pausad ansökan där. Ibland glömmer personer bort att slutföra en ansökan som de har pausat. Det är viktigt att du slutför ansökan innan ditt nuvarande uppehållstillstånd slutar gälla.

Gå till Min sida

E-tjänsten öppnar för dig när du har två månader kvar på ditt nuvarande uppehållstillstånd. Under den tiden kan du logga in i e-tjänsten hur många gånger du vill, om du inte har skickat in ansökan. Om du upptäcker att du inte har alla dina bilagor tillgängliga digitalt kan du pausa din ansökan och skaffa dokumenten du behöver. När du är redo kan du logga in igen, fortsätta din ansökan och ladda upp dokumenten. Kom ihåg att du måste slutföra och skicka in din ansökan innan ditt nuvarande uppehållstillstånd slutar gälla. Om du har pausat din ansökan måste du själv komma ihåg att slutföra den i tid. Du kommer inte att få någon påminnelse.

Om du skickar in ansökan utan att ha laddat upp de dokument som krävs i ansökan måste du skicka in de saknade dokumenten med post till Migrationsverket inom två veckor. Om vi behöver påminna dig om att skicka in dina dokument kan det leda till längre handläggningstid. Vi kan också komma att avgöra ditt ärende utan den bevisning du tänkt lämna in.

Skicka din ansökan och bilagor till:

Migrationsverket
Box 3100
903 03 Umeå

Du kan ladda upp bilagor som är digital form, till exempel PDF, eller som är inskannade eller fotograferade.

Du kan ladda upp flera filer i samma uppladdningsruta, men det är viktigt att du använder uppladdningsrutorna för att bifoga de dokument som vi ber om. Vid rutan finns en text som beskriver vilket dokument du ska ladda upp i den aktuella rutan. Om du laddar upp ett dokument i fel ruta blir det svårare för handläggaren att se om din ansökan är komplett.

Bilagorna måste vara i filformaten PDF, DOC, DOCX, JPG, JPEG, PNG, RTF, och TXT för att kunna laddas upp i tjänsten.

Frågor och svar om förlängning för familj

Både du och din familj ska ansöka om förlängning på samma sätt. Ni ansöker enklast på webben med hjälp av e-legitimation. Föräldrarna kan använda sin e-legitimation för att göra en ansökan åt barn under 18 år. I ansökan uppger varje person varför hen vill stanna i Sverige.

Efter tre år med uppehållstillstånd i Sverige kan ni även ansöka om permanent uppehållstillstånd i samband med att ni ansöker om förlängt uppehållstillstånd. Varje familjemedlem måste då själv uppfylla kraven för permanent uppehållstillstånd.

Läs mer om hur du ansöker om förlängt uppehållstillstånd på webben

Försörjningskravet för anhöriga gäller bara den första gången som din familj ansöker om att få flytta till Sverige för att bo med dig.

Om ni även ansöker om permanent uppehållstillstånd i samband med att ni ansöker om förlängning måste varje vuxen familjemedlem kunna försörja sig själv.

När man ansöker om förlängt uppehållstillstånd är huvudregeln att man får två års uppehållstillstånd. Det gäller både dig och din familj. Efter tre års uppehållstillstånd i Sverige kan både du och dina familjemedlemmar ansöka om permanent uppehållstillstånd.

Sidan senast uppdaterad: