2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.
Du har uppehållstillstånd i Sverige som skyddsbehövande, och vill flytta tillbaka till ditt hemland eller till ett annat land där du har rätt att bo.
Informationen på den här sidan vänder sig till dig som har uppehållstillstånd som flykting eller skyddsbehövande, eller på grund av synnerliga ömmande omständigheter, eller som familjemedlem till en person med något av dessa tillstånd.
Du som vill flytta tillbaka till ditt hemland eller till ett annat land där du har rätt att bo, kan ansöka om ett ekonomiskt bidrag hos Migrationsverket, ett så kallat återvandringsbidrag.
Du kan ansöka om bidraget om du har ett tidsbegränsat eller permanent uppehållstillstånd i Sverige på någon av följande grunder:
Ett uppehållstillstånd gäller vanligtvis bara i det land där det beviljades. Om du vill flytta till eller börja arbeta i ett annat EU-land måste du därför ansöka om ett nytt uppehållstillstånd eller arbetstillstånd där, och reglerna kan variera beroende på landet. Du kan inte ansöka om asyl i ett annat land, när du redan har beviljats skydd i Sverige.
Om du har varit lagligt bosatt i Sverige i minst fem år, samt uppfyller andra krav, kan du ha möjlighet att få ställning som varaktigt bosatt i Sverige. Med ställning som varaktigt bosatt kan du flytta till ett annat EU-land för att arbeta, studera eller leva på egna medel.
Du vill ansöka – Varaktigt bosatt i Sverige
Om du har bestämt dig för att flytta från Sverige finns det några saker som kan vara viktiga att förbereda innan du flyttar. Här påminner vi om några saker som kan vara bra att tänka på.
2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.
2025-04-01
Ändrade regler för preskription, återreseförbud och spårbyte
Den 1 april införs flera lagändringar som påverkar dig som har sökt asyl. Reglerna för när ett beslut om att lämna Sverige blir preskriberat förändras, återreseförbud kan bli längre, och möjligheten till spårbyte försvinner. De ändrade reglerna påverkar dig som har fått, eller kommer att få, ett avslag på din ansökan om asyl.
2025-02-28
Ändrade regler för dig som är asylsökande och bor i eget boende (EBO)
Från 1 mars är huvudregeln att nya asylsökande ska bo i något av Migrationsverkets asylboenden för att kunna få ekonomiskt bistånd från Migrationsverket i form av dagersättning och särskilt bidrag.
2025-02-18
Du som ska återvända kan få stöd till ett värde av 5 000 euro
Du som tar tillbaka eller har fått avslag på din ansökan om asyl kan få stöd från Migrationsverket. Den 1 mars 2025 förändras stödet för insatser som hjälper dig och dina familjemedlemmar att komma tillbaka in i samhället i ditt hemland. Hur stort stöd du kan få beror på när du väljer att återvända.
2025-01-30
Lagändring om boende och ekonomiskt bistånd för dig som är asylsökande
Sveriges Riksdag har beslutat om en lagändring som kommer att påverka asylsökandes rätt till ekonomiskt bistånd och möjlighet att bo i eget boende. Lagändringen införs i två steg. Från 1 mars gäller den bara för nya asylsökande, och från 1 september 2025 påverkas även du som ansökte om asyl före 1 mars och som bor i eget boende.
2025-01-20
Gymnasielagen upphör den 20 januari
Den 20 januari är sista dagen att ansöka om permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. Efter det upphör lagen att gälla, men många som har uppehållstillstånd enligt gymnasielagen idag kommer att kunna få sin ansökan om permanent uppehållstillstånd prövad även efter 20 januari.
2024-12-16
Nu kan du se hela ditt beslut i Min sida
Du som väntar på beslut från Migrationsverket kan nu se det fullständiga beslutet i Min sida. Tidigare har du bara kunnat se om beslutet är positivt eller negativt, och motiveringen har endast skickats hem i pappersformat.
2024-12-12
Filmer om att söka asyl och om livet i Sverige – samhällsintroduktion för yngre barn
Nu finns filmer som förklarar för barn vad som händer när de söker asyl i Sverige och varför de kanske behöver svara på svåra frågor. Barnen får också veta mer om livet i Sverige, om barns rättigheter och om lagar som är till för att skydda barn.