Start

Viktigt att veta

Som asylsökande i Sverige har du rättigheter och skyldigheter som det är viktigt att du känner till. På de här sidorna hittar du samlad information om bland annat boende, sjukvård, skola och arbete. Du får också svar på frågor kring väntetid och beslut.

Det här är viktigt att veta under väntetiden

Vi kan inte svara på exakt hur lång tid det tar innan du får beslut. Alla ansökningar handläggs individuellt och väntetiden kan därför vara olika lång. Efter att du har varit på en asylutredning kan du kallas till flera möten innan du får beslut.

Det är viktigt att du kommer på de möten som Migrationsverket kallar dig till. Du kan få vänta längre på ditt beslut om vi måste boka om din tid. Att inte dyka upp till möten som du kallas till kan också leda till att Migrationsverket bedömer att du inte samarbetar, vilket kan leda till att din ansökan avskrivs.

Du kan när som helst under handläggningstiden ta tillbaka (återkalla) din ansökan. Meddela din handläggare på Migrationsverket om du har ångrat dig. När du har tagit tillbaka din ansökan får du ett beslut om att din ansökan är avskriven och i samband med detta får du också ett beslut om avvisning eller utvisning om du fortfarande befinner dig i Sverige. Det innebär i de flesta fall att du då måste lämna Sverige och Schengenområdet.

Beroende på vilket land du kommer ifrån kan du ha möjlighet att få stöd när du återkallar din ansökan och återvänder till ditt hemland.

Stöd till återetablering

Om du har nya uppgifter som kan påverka din ansökan ska du kontakta Migrationsverket. Nya uppgifter kan till exempel vara nya skäl som rör din asylansökan, information som du inte har lämnat tidigare eller id-handlingar som du inte har visat för oss.

Om du flyttar måste du meddela Migrationsverket din nya adress så att vi kan nå dig när det är dags för din utredning eller andra möten.

Läs din post regelbundet så att du inte missar information från oss.

Adressanmälan eller adressändring (Mot93) Pdf, 692.6 kB.

1. Personuppgifter

Fyll i namn, telefonnummer och dossiernummer (ärendenummer) för alla personer som flyttar till den nya adressen, även barn.

2. Anmäld/Ny adress

c/o
Ange namnet på personen vars namn står på dörren till bostaden/postfacket. Om ditt eget namn står på dörren/postfacket behöver du inte ange c/o.

Gatuadress
Ange namnet på gatan som bostaden ligger på.

Lägenhetsnummer
Om du bor i en lägenhet ska du ange bostadens lägenhetsnummer som består av fyra siffror. Du kan hitta lägenhetsnumret i husets entré, på dörren till bostaden, på postfacket eller på ditt kontrakt.

Postnummer och Ort
Ange postnummer och ort.

Adressen gäller från och med (ange år, månad och dag)
Ange från och med vilket datum din nya adress gäller, ange år, månad och dag.

3. Övriga upplysningar

Här kan du lämna uppgifter som du anser att Migrationsverket bör känna till.

4. Underskrift

I de fall adressändringen gäller för fler än en vuxen person ska blanketten undertecknas av samtliga som är över 18 år.

Lämna eller skicka in blanketten till din mottagningsenhet.

Du hittar postadresserna till Migrationsverkets mottagningsenheter på sidan för kontaktuppgifter:

Postadresser

Din rätt till asyl kan påverkas om du lämnar landet. Du måste vara tillgänglig under tiden som din ansökan handläggs, så att du till exempel kan komma till de möten som du blir kallad till. Om du inte är tillgänglig eller om du har lämnat landet, kan Migrationsverket avskriva din ansökan. Då kan du behöva ansöka om asyl på nytt.

Du kan få beslutet på två olika sätt. När Migrationsverket har fattat ett beslut om din asylansökan kan vi informera om beslutet på ett möte hos oss, eller meddela dig per post. Även om du får beslutet per post kallas du alltid till ett möte hos oss där vi informerar om beslutet med hjälp av tolk. Under samtalet får du också möjlighet att ställa frågor.

Tänk på att du måste ha rätt adress registrerad hos Migrationsverket och att alla vuxna familjemedlemmars namn måste stå på dörren eller brevlådan. Kontrollera din post regelbundet och meddela oss om du flyttar till en ny adress.

Att meddela dig beslutet kallas delgivning, och att meddela beslutet per post kallas förenklad delgivning.

Läs mer om förenklad delgivning

Läs mer om vad som händer efter beslut