2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.
Du vill ansöka om uppehållstillstånd för ett barn som vill flytta till en förälder i Sverige.
Medborgare i länder utanför EU/EES och EU-medborgare utan uppehållsrätt behöver i de flesta fall uppehållstillstånd för att bo med någon i Sverige.
De här kraven ska vara uppfyllda för att barnet ska få uppehållstillstånd:
Ansökan ska göras av en vuxen
Ansökan ska göras av en förälder eller annan vuxen person som har juridisk rätt att företräda barnet i barnets hemland.
Barnet ska vara under 18 år och ogift
Föräldern i Sverige
Föräldern ska ha något av följande:
Föräldern ska uppfylla försörjningskravet
Föräldern i Sverige ska kunna försörja sig själv och barnet och ha en bostad av tillräcklig storlek och standard för dem att bo i. Vissa personer kan vara undantagna försörjningskravet.
Översätt dokument
Alla dokument som du skickar med bör vara på svenska eller engelska. Om du har översatt dina dokument bör översättningen vara auktoriserad. Du ska även skicka med en kopia av dokumentet på originalspråket.
Välj ambassad för intervju
I ansökan ska du ange vilken svensk ambassad eller generalkonsulat ni vill besöka för att genomföra barnets intervju.
Det är inte alla svenska ambassader och generalkonsulat som hanterar migrationsärenden; kontrollera därför vart du ska vända dig:
Korrekta kopior av barnets pass
Barnet kan inte kan få tillstånd för längre tid än passet är giltigt.
Barnet kan i undantagsfall få uppehållstillstånd även om det saknar ett godkänt pass. Detta gäller dock bara för barnfamiljer som har bott tillsammans utanför Sverige. Det gäller bara för barn som inte kan få ett pass eller om Migrationsverket bedömer att pass från barnets hemland inte styrker hens identitet.
En förutsättning för att få uppehållstillstånd är att släktskapet mellan barnet och föräldern är visat genom en DNA-analys. Migrationsverket kommer att erbjuda DNA-analys i de ärenden där det finns förutsättningar för det.
Barnet får lämna ett salivprov vid ett besök på ambassaden eller generalkonsulatet. Föräldern i Sverige ska skriva ett medgivande om att ett DNA-prov får tas på barnet. Medgivandet ska lämnas in tillsammans med ansökan.
Föräldern i Sverige får lämna ett DNA-prov vid ett besök hos Migrationsverket. Med hjälp av DNA-proven görs en DNA-analys som visar om personerna är släkt.
DNA-analysen kostar inget.
Den som saknar pass behöver även ansöka om ett främlingspass. Det gör man på ambassaden eller generalkonsulatet i samband med att man lämnar in ansökan, eller vid intervjun. Kontakta ambassaden eller generalkonsulatet för mer information om hur man ansöker om främlingspass.
Födelseattest eller födelsebevis där föräldrarnas namn framgår
Beslut om enskild vårdnad för barnet
Om föräldern i Sverige har enskild vårdnad om barnet ska du bifoga ett domstolsbeslut om detta. Om den andra föräldern är avliden ska du skicka med dödsbevis.
Medgivande om att barnet får flytta till Sverige
Om barnet har två vårdnadshavare, och barnets andra vårdnadshavare ska vara kvar i hemlandet, ska du bifoga ett medgivande från den andra vårdnadshavaren i ansökan. Du ska också bifoga en kopia av den andra vårdnadshavarens pass eller annan identitetshandling.
Medgivande till att barn får bosätta sig i Sverige (216011) Pdf, 1.2 MB.
Adoptionshandlingar, om barnet är adopterat
Efter att du har skickat in din ansökan kommer personen i Sverige att få fylla i ett frågeformulär med frågor om sin livssituation. I samband med det ska hen även bifoga dokument som visar att hen uppfyller försörjningskravet.
Dokument som visar att personen i Sverige har en bostad
Om personen i Sverige hyr sin bostad ska hen skicka in en kopia av sitt hyreskontrakt, samt bifoga en hyresavi för den senaste månadens hyra (1 månad).
Kontraktet ska innehålla:
Om hen hyr sin bostad i andra hand är det viktigt att även skicka in dokument som visar att hyresvärden, bostadsrättsföreningen eller hyresnämnden har godkänt uthyrningen. När personen i Sverige hyr en hyresrätt i andra hand är det fastighetsägaren som är hyresvärd, inte innehavaren av förstahandskontraktet. Kontrakt eller avtal måste vara undertecknade.
Om personen i Sverige äger sin bostad ska hen skicka in en kopia av köpekontrakt eller annan överlåtelsehandling, där det framgår att hen äger bostaden. Om antalet rum inte framgår av handlingen kan man bifoga planritning, bostadsspecifikation eller liknande.
Personen i Sverige ska också skicka in dokument som visar vilken bostadskostnad hen har. Oavsett om det handlar om bostadsrätt, hus eller villa ska hen skicka in handlingar som visar ränteutgifter.
Om personen i Sverige bor i bostadsrätt ska hen skicka in kopior av handlingar som visar månadsavgift och andra eventuella driftskostnader som inte ingår i månadsavgiften, till exempel för värme, el och vatten.
Om personen i Sverige bor i hus eller villa ska hen skicka in handlingar som visar driftskostnaderna. Det kan till exempel vara avgifter för värme, vatten, sophämtning, avlopp, samfällighetsavgift, fastighetsavgift eller andra kostnader som är kopplade till boendet.
Dokument som visar att personen i Sverige har en inkomst
Om personen i Sverige arbetar behöver hen skicka in en kopia av sitt anställningsavtal eller annan handling som visar anställningen. Handlingen ska innehålla:
Hen behöver också skicka in en kopia av sin senaste lönespecifikation. Den ska innehålla:
Om personen i Sveriges anställning varar längre än ett år behöver hen skicka in en kopia av anställningsavtal och sin senaste lönespecifikation. Om det handlar om en tim- eller behovsanställning ska hen skicka in en kopia av anställningsavtal och de tre senaste lönespecifikationerna.
Om personen i Sveriges nuvarande anställning varar kortare än ett år framåt och hen tidigare har haft visstidsanställningar, behöver hen dessutom skicka in tidigare anställningsavtal för det senaste året.
Personen i Sverige kan också skicka in handlingar som visar att hen är medlem i en a-kassa och att hen kommer att få ersättning därifrån vid eventuell arbetslöshet.
Personen i Sverige behöver skicka in en kopia av beslut från a-kassan och utdrag på utbetalningar. Av dokumenten bör det framgå hur mycket ersättning hen får och under vilken period hen har rätt till ersättning.
Personen i Sverige behöver skicka in en kopia av beslut från Försäkringskassan där det framgår vilken typ av ersättning det är och hur mycket hen får i ersättning. Av dokumenten bör det framgå under vilken period hen har rätt till ersättning från Försäkringskassan.
Personen i Sverige behöver skicka in en kopia av beslut som visar vilken typ av pension hen har och hur mycket hen får i pension varje månad eller per år. Det kan till exempel vara ett beslut från Pensionsmyndigheten.
Om personen i Sverige har en enskild firma eller är bolagsman i ett handels- eller kommanditbolag, så består personens inkomst av hens del av överskottet från det egna företaget efter avdrag för egenavgifter. Med det menas vanligtvis det överskott av näringsverksamhet som hen deklarerar i sin inkomstdeklaration. Hen kan visa sin inkomst genom att skicka in:
Om personen i Sverige är delägare i ett aktiebolag kan hen visa att hen tar ut lön eller annan ersättning från sitt aktiebolag genom att skicka in följande handlingar:
Om barnet ska flytta till Sverige samtidigt som en förälder som också ska ansöka om uppehållstillstånd, kan föräldern ansöka för barnet i sin egen ansökan.
Om föräldern i Sverige har uppehållstillstånd för att studera, ska hen ansöka om uppehållstillstånd för barnet i e-tjänsten för familjemedlemmar till studerande.
Du vill ansöka – Familj som vill ansöka i efterhand – studera
Om föräldern i Sverige har uppehållstillstånd för att arbeta, ska hen ansöka om uppehållstillstånd för barnet i e-tjänsten för familjemedlemmar till anställda.
Du vill ansöka – Familj till arbetstagare eller egen företagare som ansöker i efterhand
Vuxen: 2 000 kr
Barn under 18 år: 1 000 kr
Du får inte tillbaka avgiften om du får avslag på din ansökan.
Följande personer betalar ingen avgift för att ansöka:
Barnet kan få uppehållstillstånd för högst två år, men aldrig för längre tid än barnets pass är giltigt.
Uppehållstillståndet går att förlänga.
Vi kan inte säga exakt hur länge du måste vänta på beslut. Det är många saker som påverkar väntetiden, till exempel om din ansökan är komplett från början eller om vi behöver begära in mer information, eller om vi behöver göra kontroller med andra myndigheter när vi utreder ditt ärende.
Här visar vi statistik över hur lång tid det har tagit för personer som har ansökt om samma tillstånd som du. Statistiken baseras på avgjorda ärenden de 12 senaste månaderna.
Andra regler gäller om barnet eller barnets förälder är medborgare i EU/EES eller Norden.
Om barnet har en förälder som är EU/EES-medborgare och uppfyller kraven för uppehållsrätt i Sverige, har barnet automatiskt uppehållsrätt och behöver inte ansöka om uppehållstillstånd.
Du vill ansöka – Familj till EU/EES-medborgare
Om barnet själv är EU/EES-medborgare men inte har en förälder som har uppehållsrätt, har barnet normalt inte heller uppehållsrätt. Då kan ni ansöka om uppehållstillstånd för barnet. Kraven för att få uppehållstillstånd och information om hur ni ansöker hittar ni på denna sida.
Om barnet är EU/EES-medborgare kan ni ansöka om uppehållstillstånd medan barnet befinner sig i Sverige.
Du som vill flytta till Sverige fyller i ansökan och bifogar de dokument som behövs. I ansökan anger du vilken svensk ambassad eller generalkonsulat som du vill besöka för att göra din intervju.
Om ansökan gäller ett barn måste den göras av en förälder eller annan vuxen person som har juridisk rätt att företräda barnet i barnets hemland.
När ansökan är inskickad får personen som bor i Sverige ett mejl eller ett brev, beroende på hur ansökan har kommit in. I mejlet eller brevet finns en till ett frågeformulär. Formuläret innehåller frågor om inkomst, bostad och er relation och ska besvaras inom 14 dagar.
Om personen i Sverige är ett barn under 18 år kommer det att få svara på frågor tillsammans med den person som företräder barnet. Frågorna kommer oftast via brev och ska besvaras inom 14 dagar.
Nu följer en period av väntan innan Migrationsverket kommer att titta närmare på din ansökan.
Migrationsverket går igenom din ansökan och uppgifterna i frågeformuläret. Om vi direkt kan se att du inte uppfyller kraven för att få uppehållstillstånd kan vi redan här fatta beslut om att avslå din ansökan.
Vi kontaktar dig om vi behöver mer information.
Genom att logga in på Min sida kan du få information om din ansökan och använda våra tjänster.
Innan vi kan ta beslut om uppehållstillstånd måste du bli intervjuad och visa upp ditt pass. Du får ett mejl eller ett brev från Migrationsverket där vi ber dig att boka en tid för intervju på den ambassad eller generalkonsulat du angav i din ansökan.
När du besöker ambassaden ska du ta med dig ditt pass och de dokument som du skickade in med din ansökan. Om familjemedlemmar ansöker tillsammans med dig ska de också följa med till ambassaden.
Under intervjun kommer du att få svara på frågor om din relation till personen i Sverige.
Om du behöver visum för att resa till Sverige kan du även få lämna fingeravtryck och bli fotograferad vid samma tillfälle som intervjun. De uppgifterna används senare för att tillverka ett uppehållstillståndskort till dig. Om du får uppehållstillstånd behöver du kortet för att resa in i Sverige.
Efter att du har blivit intervjuad och visat upp ditt pass går Migrationsverket igenom alla uppgifter som rör din ansökan och utreder om du kan få uppehållstillstånd. Vi kontaktar dig om vi behöver mer information. I vissa fall kontaktar vi även personen i Sverige för en intervju.
Om du har ansökt i e-tjänsten får du ett mejl när beslutet är klart. I mejlet står det om du har fått uppehållstillstånd eller om du har fått avslag på din ansökan. Beslutet skickas sedan till ambassaden eller till ditt ombud via post. I vissa fall behöver du själv boka tid på ambassaden för att hämta det.
Om du har ansökt på blankett får du inget mejl från oss, utan ambassaden kontaktar dig för att meddela beslutet. Om du har ett ombud skickas beslutet bara till ditt ombud.
En kopia av första sidan av beslutet, där det står om du har fått uppehållstillstånd eller om du har fått avslag, skickas även till personen i Sverige.
När du får beslutet kan du ta del av vilka skäl beslutet grundar sig på. Om du får uppehållstillstånd har du rätt att bo och arbeta i Sverige så länge tillståndet är giltigt. Om du får avslag på din ansökan och befinner dig i Sverige, ska du förbereda dig för att lämna landet.
Innan du påbörjar din ansökan behöver du ha förberett de dokument som du ska bifoga.
Se vilka dokument du ska bifoga under fliken Viktigt att veta
För att kunna ansöka i e-tjänsten ska du
Genom att logga in accepterar du användarvillkoren
Vuxen: 2 000 kr
Barn under 18 år: 1 000 kr
Du får inte tillbaka avgiften om du får avslag på din ansökan.
Följande personer betalar ingen avgift för att ansöka:
Om du inte kan ansöka i e-tjänsten fyller du i de här blanketterna:
Ansökan om uppehållstillstånd för bosättning – För barn under 18 år (162011) Pdf, 3.4 MB.
Familjeuppgifter – Bilaga till ansökan (238011) Pdf, 828.6 kB.
Medgivande till att barn får bosätta sig i Sverige (216011) Pdf, 1.2 MB.
Du ska lämna in ansökan vid en svensk ambassad eller generalkonsulat i det land där du bor. Kom ihåg att ta med dig de dokument som du ska bifoga.
Det är inte alla svenska ambassader och generalkonsulat som handlägger migrationsärenden, kontrollera därför vart du ska vända dig:
Mer information inför ditt besök, till exempel information om tidsbokning, finns på ambassadernas webbplats:
Svenska ambassader och generalkonsulat Länk till annan webbplats.
Du betalar ansökningsavgiften när du lämnar in din ansökan.
När du har lämnat in din ansökan kommer den att skickas till Migrationsverket.
Du som ansöker inifrån Sverige ska skicka in din ansökan till:
Migrationsverket
Box 3100
903 03 Umeå
När vi har tagit emot din ansökan kommer vi att kontakta dig via mejl eller brev med information om hur du ska göra betalningen och hur mycket du ska betala.
När Migrationsverket har tagit emot din ansökan får personen i Sverige ett mejl. I mejlet finns instruktioner för inloggning till ett formulär med frågor om hens inkomst, bostad och er relation. Frågorna ska besvaras inom 14 dagar. Om det inte har kommit något mejl kan det vara bra att kontrollera att det inte har hamnat i mappen för skräppost.
Om personen i Sverige har tappat bort mejlet med länken kan hen logga in i frågeformuläret här.
Till frågeformuläretGenom att logga in accepterar du användarvillkoren
2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.
2025-04-03
Den 9 april öppnar Migrationsverket återigen verksamheten för uppehålls- och arbetstillstånd i Pakistan. Personer som ska lämna biometriska uppgifter, kontrollera pass eller bli intervjuade efter inlämnad ansökan kommer fortsättningsvis att kunna besöka ambassaden i Islamabad. Det gäller nästan alla, förutom dig som ska ansöka om Schengenvisum för att besöka Sverige under en kortare tid.
2025-03-06
Förändring för dig som bor på Cypern och vill söka uppehålls- och arbetstillstånd
Från och med den 17 mars 2025 kommer Sveriges ambassad i Nicosia inte att hantera migrationsärenden. Du som är medborgare i Cypern ska då i stället vända dig till Sveriges ambassad i Aten, Grekland. Samma sak gäller för dig som inte är medborgare i men bor lagligt på Cypern.
2025-02-07
Bulgarien, Kroatien och Rumänien ingår numera i Schengenområdet. Personer som bor lagligt inom området ska från och med den 24 februari 2025 vända sig till någon av de fem Schengenhubbarna i migrationsärenden.
2025-02-07
Från och med den 10 mars 2025 kommer ambassaden i Sarajevo inte längre att hantera migrationsärenden. Du ska då i stället vända dig till Sveriges ambassad i Skopje, Nordmakedonien.
2024-12-20
Från och med 3 februari 2025 ska du som bosatt i Serbien och Montenegro vända dig till Sveriges ambassad i Skopje, Nordmakedonien för ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd.
2024-12-16
Nu kan du se hela ditt beslut i Min sida
Du som väntar på beslut från Migrationsverket kan nu se det fullständiga beslutet i Min sida. Tidigare har du bara kunnat se om beslutet är positivt eller negativt, och motiveringen har endast skickats hem i pappersformat.
2024-11-26
Du som är medborgare i Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan har fram till nu vänt dig till ambassaden Moskva för ansökningar om uppehålls- och arbetstillstånd. Från och med den 2 december 2024 ska du i stället vända dig till generalkonsulatet i Istanbul. Samma sak gäller för dig som inte är medborgare men är lagligen bosatt i något av dessa länder.