2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.
Du är familjemedlem till en brittisk medborgare som har uppehållsstatus i Sverige, och vill ansöka om uppehållsstatus för att flytta till hen.
Du som är medborgare i ett land utanför EU (till exempel Storbritannien) och är familjemedlem till en brittisk medborgare som bor i Sverige med uppehållsstatus eller permanent uppehållsstatus, kan ansöka om att själv få uppehållsstatus.
Som familjemedlem räknas make, maka, registrerad partner, sambo och ogifta barn under 21 år. Barn som är över 21 år och andra nära släktingar kan i vissa fall få uppehållsstatus. Det krävs då att de är beroende av den brittiske medborgaren eller hens partner för sin försörjning. Du som inte är själv är brittisk medborgare, men som försörjer ditt brittiska barn, behöver inte visa att du är beroende av den brittiska medborgaren. Även vårdnadshavare till barn som studerar i Sverige räknas som familjemedlem.
Om du idag bor utanför Sverige men vill flytta till din familjemedlem som har uppehållsstatus i Sverige, ska du kunna visa att ni var familjemedlemmar innan den 31 december 2020. Er relation ska vara densamma och din familjemedlem ska även fortsättningsvis uppfylla villkoren för uppehållsrätt eller ha ett bevis om permanent uppehållsstatus. Du ska ansöka om uppehållsstatus inom tre månader efter att du har kommit till Sverige.
Även barn som föds eller adopteras kan ansöka om uppehållsstatus. Då måste minst en förälder vara brittisk medborgare med uppehållsstatus eller permanent uppehållsstatus. Föräldern ska ansöka om uppehållsstatus för barnet inom tre månader efter födelsen eller adoptionen.
2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.