Viktigt att veta
Informationen på den här sidan riktar sig till dig som har flytt kriget i Ukraina och vill ansöka om skydd i Sverige enligt EU:s massflyktsdirektiv.
Krav för att få tillfälligt skydd enligt EU:s massflyktsdirektiv
De här kraven ska vara uppfyllda för att du ska få uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet:
Du ska befinna dig i Sverige
Du ska vara något av följande
- ukrainsk medborgare
- person som hade internationellt skydd eller motsvarande nationellt skydd i Ukraina före den 24 februari 2022
- medföljande familjemedlem till någon av de två ovanstående.
Du ska ha ett giltigt pass eller annan id-handling
Kravet på pass gäller alla. Om du inte har ett pass eller nationellt id-kort kan du visa andra handlingar där din identitet framgår. Det kan till exempel vara körkort, födelsebevis, medborgarskapsbevis eller militärbok.
Du ska ha bott i Ukraina och lämnat landet på grund av kriget den 24 februari 2022 eller senare
Även du som redan var i Sverige när kriget i Ukraina bröt ut kan ha rätt till skydd enligt massflyktsdirektivet om du befann dig lagligt i Sverige före 22 december 2023. Om du är dömd för ett brott med minst två års fängelse i straffskalan kan du dock få avslag på din ansökan.
Det här ska du förbereda inför din ansökan
Korrekta kopior av ditt pass
Läs mer om vad passkopiorna ska visa
Korrekta kopior av dina medsökande familjemedlemmars pass
Läs mer om vad passkopiorna ska visa
Kan min familj också få uppehållstillstånd?
Din familj kan få uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet om de kom till Sverige tillsammans med dig. Dina medsökande familjemedlemmar behöver inte vara ukrainska medborgare, men måste ha giltigt pass eller annan id-handling.
När du ansöker om uppehållstillstånd kan du samtidigt ansöka om uppehållstillstånd för dina familjemedlemmar.
Om du har begått brott
Personer som har begått allvarliga brottsliga handlingar (till exempel krigsbrott eller annat grovt brott) eller utgör ett hot mot Sveriges säkerhet, kan inte få uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet eller asyl enligt svensk lag.
Om du behöver boende och ekonomiskt bistånd
Om du inte kan ordna ditt boende på egen hand har du rätt till boende från Migrationsverket när du har ansökt om uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.
Om du inte har egna pengar kan du också ha rätt till ekonomiskt bistånd från Migrationsverket.
Hur långt uppehållstillstånd kan jag få?
Om du får uppehållstillstånd gäller ditt tillstånd till den 4 mars 2026. Innan dess kommer du att få information om vad du ska göra när ditt uppehållstillstånd slutar gälla.
Om säkerhetsläget i Ukraina förbättras så mycket att EU beslutar att massflyktsdirektivet ska upphöra före 4 mars 2026, kommer Migrationsverket att återkalla ditt tillstånd. Om det händer kommer du att få information om det innan tillståndet slutar gälla.
Vad kostar det att ansöka?
Det kostar inget att ansöka om uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.
Hur länge måste jag vänta på beslut?
Det tar vanligtvis några veckor för Migrationsverket att kontrollera om du har rätt till skydd. Vi kontaktar dig om vi behöver mer information.
Får jag jobba eller studera med det här uppehållstillståndet?
Du som är 16 år eller äldre och får uppehållstillstånd i Sverige, har rätt att arbeta, och barn får gå i skola.
Om du har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet i ett annat EU-land
Ditt uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet i ett EU-land gäller inte automatiskt i andra EU-länder. Olika EU-länder kan ha olika regler om vem som kan få skydd enligt massflyktsdirektivet. Om du vill bo i Sverige måste du ansöka om skydd hos svenska Migrationsverket.
Om du inte uppfyller kraven
Om vi i din ansökan ser att du inte uppfyller kraven för uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kommer vi att fråga dig om du vill ansöka om asyl eller uppehållstillstånd på annan grund.
Har du blivit vittne till krigsbrott?
Den svenska polisen har en grupp som utreder krigsbrott som kan ha skett under Rysslands invasion av Ukraina efter den 24 februari 2022. Kontakta dem om du som civilperson har blivit utsatt eller bevittnat andra civila som har blivit utsatta för krigsbrott.
Mejla till registrator.kansli@polisen.se och märk ditt meddelande med ”till gruppen för utredning av krigsbrott”, eller ring direkt till polisens kontaktcenter på telefonnummer 114 14.
Ökad risk för våld, övergrepp och människohandel
När många människor är på flykt ökar risken att utsättas för olika former av våld och förtryck. Det innebär att du som flyr kriget i Ukraina är extra utsatt för risken att bli utnyttjad. Det gäller särskilt kvinnor och barn.
Anmäl till polisen om du är utsatt för brott. Vid akuta situationer och pågående brott, ring 112. Om det inte är akut kan du kontakta polisen på +46 77 114 14 00.