2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.
Du vill ansöka om uppehållstillstånd för övriga studier eller utbytesstudier på gymnasium för längre tid än tre månader.
Du som är medborgare i ett land utanför EU/EES behöver i de flesta fall uppehållstillstånd för att studera i Sverige.
Här finns information om uppehållstillstånd för dig som vill gå en övrig utbildning (ej högre utbildning) eller vara utbyteselev på ett gymnasium i Sverige längre än tre månader.
Övriga studier kan vara till exempel studier vid World Maritime University i Malmö (WMU) som inte leder till en examen, folkhögskoleutbildningar på gymnasial nivå, konst- och kulturutbildningar och vissa yrkesinriktade utbildningar. Du kan inte få uppehållstillstånd för fristående språkstudier eller studier på grundskolenivå.
För att få uppehållstillstånd för gymnasiestudier behöver utbildningen vara en IB-utbildning (International Baccalaureate) eller ett internationellt utbyte som arrangeras genom en organisation som verkar för internationellt elevutbyte.
Du kan normalt inte få uppehållstillstånd för studier som kräver att du är bosatt i Sverige, till exempel studier på Komvux eller SFI (Svenska för invandrare).
Om du är antagen till utbytesstudier på universitet eller högskola ska du i stället ansöka om uppehållstillstånd för studier vid högre utbildning.
Ansök om uppehållstillstånd för studier vid högre utbildning
De här kraven ska vara uppfyllda för att du ska få uppehållstillstånd.
Du ska ha ett giltigt pass
Du ska vara antagen till studier på heltid
Du ska vara slutligt antagen till studier på heltid i Sverige. Du kan inte få uppehållstillstånd för studier med distansundervisning som studieform.
Studier på heltid innebär planerat studiearbete om minst 20 undervisningstimmar per vecka i genomsnitt. Studier på gymnasieskola räknas normalt som heltidsstudier.
Du ska ha betalat eventuella studieavgifter innan du ansöker
Om utbildningen som du har blivit antagen till omfattas av en studieavgift, ska du ha betalat den.
Du ska ha en heltäckande sjukförsäkring
Om du är antagen till studier som ska pågå kortare tid än ett år behöver du en heltäckande sjukförsäkring. Om du inte har en försäkring via lärosätet, måste du ha en egen försäkring. Försäkringen ska gälla för hela den tid som du ska vara i Sverige och täcka kostnader för akut och annan sjukvård, sjukhusvistelse och akut tandvård. Den ska också täcka kostnader för hemtransport av medicinska skäl.
Om dina studier ska pågå i minst ett år bör du folkbokföra dig i Sverige och får då tillgång till hälso- och sjukvård och tandvård.
Du ska kunna försörja dig
Din försörjning ska räcka under hela den tid som du ansöker om uppehållstillstånd för.
Om du är under 18 år ska du ha medgivande från vårdnadshavare
Planera för vilken ambassad du ska besöka för att visa upp ditt pass
Du kan behöva visa upp ditt pass på en ambassad innan du får beslut. I ansökan får du därför ange vilken ambassad du vill besöka.
Det är inte alla svenska ambassader och generalkonsulat som hanterar migrationsärenden; kontrollera därför vart du ska vända dig:
Kontrollera att informationen på dokumenten som du skickar med syns tydligt.
Korrekta kopior av ditt pass
Du kan inte få tillstånd för längre tid än ditt pass är giltigt.
Antagningsbesked från utbildningsanordnaren
Av antagningsbeskedet ska det framgå att du är slutligt antagen till studier på heltid i Sverige.
Dokument som visar att du har en heltäckande sjukförsäkring
Gäller dig som är antagen till studier för kortare tid än ett år och inte är folkbokförd i Sverige.
Dokument som visar att du uppfyller försörjningskravet
Du ska bifoga olika intyg beroende på hur du ska försörja dig.
Du ska bifoga ett bankutdrag som ska vara utfärdat tidigast fyra månader innan det datum som du vill att uppehållstillståndet ska börja gälla. Om du till exempel vill att ditt uppehållstillstånd ska börja gälla 1 augusti ska ditt bankutdrag tidigast vara utfärdat 1 april.
Om du är under 18 år kan även dina vårdnadshavares konton gälla som underlag för din försörjning.
Den här informationen bör finnas med på bankutdraget:
Om det krävs tillstånd från centralbank eller motsvarande för att få föra ut pengarna från ditt land, ska du skicka med ett sådant tillstånd.
Du ska bifoga en kopia av stipendiet där det framgår
Du ska bifoga ett sponsorbrev där det framgår
Du ska bifoga ett intyg där det framgår
Skriftligt medgivande
Om du är under 18 år ska du skicka med ett skriftligt medgivande från dina vårdnadshavare om att du får bo och studera i Sverige om du är under 18 år
Medgivande till att barn får bo och studera i Sverige, blankett 122011 Pdf, 814.6 kB.
Intyg om vårdnadshavare och kopia av vårdnadshavares id-kort
Om du är under 18 år ska du också skicka med födelseattest eller födelsebevis där föräldrarnas namn framgår, samt en kopia av en id-handling för vårdnadshavare.
Information om boendet om du ordnar ditt boende privat
Om du som är under 18 år ordnar ditt boende privat, och inte via utbildningsanordnaren, ska du skicka med information om boendet.
Brev från värdfamilj om du ordnar boende på egen hand
Om du som är under 18 år är utbytesstudent och ska bo hos en värdfamilj i Sverige ska du skicka med ett brev från värdfamiljen med information om boendet.
Brev från dina vårdnadshavare om du ska bo med någon
Om du som är under 18 år ska bo tillsammans med någon i Sverige ska du skicka med ett brev med information om ditt boende. Brevet ska skrivas av dina vårdnadshavare och innehålla information om personen som du ska bo med och vilken relation du har till dem.
Information om boendet om du ska bo på egen hand i Sverige
Om du som är under 18 år ska bo på egen hand i Sverige behöver du skicka med information om det planerade boendet.
Ett ombud kan ansöka åt dig om du ger hen fullmakt. Den som ansöker ska då bifoga en kopia av fullmakten till din ansökan. Om du är under 18 år måste fullmakten skrivas under av din vårdnadshavare. Du kan inte själv skriva under fullmakten.
Försörjningskravet innebär att du måste visa att du har pengar tillgängliga genom egna banktillgångar, stipendium, studiebidrag eller studielån från hemlandet eller sponsor. I din ansökan kan du kombinera olika försörjningsformer.
Försörjningskravet är
Månadsbeloppet kan bli mindre om du kan visa att du får fri bostad och/eller mat av lärosätet eller av en organisation som arbetar för internationellt utbyte. Månadsbeloppet kan minskas med
Egna banktillgångar innebär att du har pengar på ett konto som tillhör dig. Om du är under 18 år kan även dina vårdnadshavares konton gälla som underlag för din försörjning. Kredit, fonder eller aktier godkänns inte som egna banktillgångar. Tillgångar i en mikrofinansbank godkänns inte heller.
Låsta tillgångar, det vill säga bankmedel som är deponerade på ett konto under en viss bestämd tid, kan inte vara underlag för försörjning om de kommer att vara frysta under den ansökta tillståndstiden.
Stipendier från till exempel myndigheter, lärosäten, organisationer, stiftelser eller företag kan godkännas som underlag för försörjning.
En sponsor är en aktör som står värd för din vistelse i Sverige. Sponsorer kan till exempel vara lärosäten och andra utbildningsanordnare, eller väletablerade företag och organisationer.
Privatpersoner godtas inte som sponsorer. Pengar från privatpersoner, till exempel släktingar, ska du registrera som egna banktillgångar. Pengarna ska då föras över till ett bankkonto som står i ditt namn och som du har tillgång till.
Studiebidrag eller studielån som du har beviljats för att studera i Sverige. Om pengarna redan är överförda till ditt konto kommer Migrationsverket att bedöma dem som egna banktillgångar.
Andra regler gäller om du är medborgare i EU/EES eller Schweiz, eller om du har ställning som varaktigt bosatt i ett annat EU-land.
Du som är EU/EES-medborgare har rätt att bo i ett annat EU/EES-land om du uppfyller uppehållsrätten genom arbete, eget företag, studier eller tillräckliga medel. Om du har uppehållsrätt behöver du inte ansöka om tillstånd för att bo i Sverige.
Du som är medborgare i Schweiz kan flytta till Sverige för att arbeta, studera, starta eget eller leva på egna medel. Om du vill stanna i Sverige längre än tre månader ska du ansöka om uppehållstillstånd för medborgare i Schweiz.
Du vill ansöka – Schweizisk medborgare
Du som har ställning som varaktigt bosatt i ett annat EU-land kan flytta till Sverige för att arbeta, driva eget företag, studera eller leva på egna medel. Om du ska stanna i Sverige längre än tre månader behöver du ansöka om uppehållstillstånd för varaktigt bosatta.
Om din familj vill besöka dig i Sverige kan de ansöka om uppehållstillstånd för besök.
Du kan få uppehållstillstånd för högst ett år, men aldrig för längre tid än ditt pass är giltigt.
Om du får uppehållstillstånd för hela den tid som din utbildning varar, lägger Migrationsverket på två veckor extra till din tillståndstid för att du ska ha möjlighet att avsluta studierna och lämna landet.
Uppehållstillståndet går att förlänga.
Vi kan inte säga exakt hur länge du måste vänta på beslut. Det är många saker som påverkar väntetiden, till exempel om din ansökan är komplett från början eller om vi behöver begära in mer information, eller om vi behöver göra kontroller med andra myndigheter när vi utreder ditt ärende.
Här visar vi statistik över hur lång tid det har tagit för personer som har ansökt om samma tillstånd som du. Statistiken baseras på avgjorda ärenden de 12 senaste månaderna.
Vuxen: 1 500 kr
Barn under 18 år: 750 kr
Du får inte tillbaka avgiften om du får avslag på din ansökan.
Följande personer betalar ingen avgift för att ansöka:
Om du ska studera i Sverige kortare tid än tre månader ska du inte ansöka om uppehållstillstånd. Du kan då i stället behöva ansöka om visum.
Länder vars medborgare måste ha visum för att resa till Sverige Länk till annan webbplats.
Du vill ansöka – Besöka Sverige upp till 90 dagar (visum)
Om du inte behöver visum för att resa till Sverige får du vistas i Sverige och studera i upp till tre månader utan uppehållstillstånd eller visum.
Om du ska besöka Sverige som en del av en utbildning i ett annat land, till exempel om du ska göra praktik på ett företag i Sverige – men inte är antagen till en utbildning i Sverige – ska du istället ansöka om uppehållstillstånd för besök.
Nej. Ett tillstånd för övriga studier ger dig inte rätt att arbeta i Sverige.
Du som ansöker om uppehållstillstånd för övriga studier för första gången ska göra det medan du befinner dig utanför Sverige, annars kan din ansökan komma att avslås. I vissa fall har du möjlighet att ansöka om uppehållstillstånd medan du befinner dig i Sverige med ett annat giltigt svenskt uppehållstillstånd.
I testet kan du ta reda på vad som gäller för dig som vill ansöka om uppehållstillstånd för övriga studier eller utbytesstudier på gymnasium.
Om du befinner dig i Sverige och får nej på din ansökan, måste du förbereda dig för att lämna Sverige. Om du inte lämnar Sverige frivilligt kan du regelbundet behöva anmäla dig hos Migrationsverket, så kallad uppsikt, eller placeras i förvar hos Migrationsverket. Ditt ärende kan också lämnas över till polisen.
Du får ett antagningsbesked eller ett antagningsbeslut och betalar eventuell studieavgift. Om du ska betala en studieavgift ska den vara betald innan du ansöker om uppehållstillstånd.
Du fyller i ansökan och bifogar de dokument som krävs. I ansökan anger du vilken svensk ambassad eller generalkonsulat som du vill besöka om vi behöver träffa dig personligen innan vi tar ett beslut. Om vi behöver träffa dig kommer du att få en uppmaning om att boka tid vid en svensk ambassad eller generalkonsulat.
Vi rekommenderar att du skickar in ansökan så snart du fått ett antagningsbesked eller antagningsbeslut och betalat eventuell studieavgift, så att vi kan handlägga ditt tillstånd i god tid innan studiestarten.
Migrationsverket går igenom din ansökan och uppgifterna i frågeformuläret. Vi handlägger alla ansökningar i turordning och det går inte att få förtur. Om vi direkt kan se att du inte uppfyller kraven för att få uppehållstillstånd kan vi redan här fatta beslut om att avslå din ansökan.
Vi kontaktar dig om vi behöver mer information.
Genom att logga in på Min sida kan du få information om din ansökan och använda våra tjänster.
Innan vi kan ta beslut om uppehållstillstånd måste du visa upp ditt pass. Du behöver också lämna fingeravtryck och bli fotograferad. De uppgifterna används senare för att tillverka ett uppehållstillståndskort till dig, om du får tillstånd för längre tid än tre månader.
I vissa fall kommer Migrationsverket meddela dig att du ska visa upp passet i en digital passkontroll via en app. Om du får uppehållstillstånd kommer du att få lämna fingeravtryck och bli fotograferad på Migrationsverkets servicecenter när du har kommit till Sverige.
Du som visar upp ditt pass digitalt, men också har blivit kallad till intervju, behöver boka en tid för besök på en ambassad eller ett generalkonsulat. Under besöket kan du också få lämna fingeravtryck och bli fotograferad.
Läs mer om digital passkontroll
Om du inte blir erbjuden en digital passkontroll kommer vi be dig att boka en tid för att visa upp passet på den ambassad eller generalkonsulat som du valde i din ansökan.
Om du behöver visum för att resa till Sverige kan du även få lämna fingeravtryck och bli fotograferad vid besöket.
Efter att du har visar upp ditt pass och eventuellt blivit intervjuad går Migrationsverket igenom alla uppgifter som rör din ansökan och utreder om du kan få uppehållstillstånd.
Vi kontaktar dig om vi behöver mer information.
Om du har ansökt i e-tjänsten får du ett mejl när beslutet är klart. I mejlet står det om du har fått uppehållstillstånd eller om du har fått avslag på din ansökan. Beslutet skickas sedan till ambassaden eller till ditt ombud via post. I vissa fall behöver du själv boka tid på ambassaden för att hämta det. Om du har ansökt på blankett får du inget mejl från oss, utan ambassaden kontaktar dig för att meddela beslutet.
När du får beslutet kan du ta del av vilka skäl beslutet grundar sig på. Om du får uppehållstillstånd har du rätt att bo och studera i Sverige så länge tillståndet är giltigt. Om du får avslag på din ansökan och befinner dig i Sverige, ska du förbereda dig för att lämna landet.
Innan du påbörjar din ansökan behöver du ha förberett de dokument som du ska bifoga.
Se vilka dokument du ska bifoga under fliken Viktigt att veta
För att kunna ansöka i e-tjänsten ska du
Vuxen: 1 500 kr
Barn under 18 år: 750 kr
Du får inte tillbaka avgiften om du får avslag på din ansökan.
Följande personer betalar ingen avgift för att ansöka:
Om du inte kan ansöka i e-tjänsten ska du fylla i blanketterna:
Ansökan om uppehållstillstånd för studerande – Förstagångsansökan (112011) Pdf, 943.2 kB.
Du ska lämna in ansökan vid en svensk ambassad eller generalkonsulat i det land där du bor. Kom ihåg att ta med dig de dokument som du ska bifoga.
Det är inte alla svenska ambassader och generalkonsulat som handlägger migrationsärenden, kontrollera därför vart du ska vända dig:
Mer information inför ditt besök, till exempel information om tidsbokning, finns på ambassadernas webbplats:
Svenska ambassader och generalkonsulat Länk till annan webbplats.
Du betalar ansökningsavgiften när du lämnar in din ansökan.
När du har lämnat in din ansökan kommer den att skickas till Migrationsverket.
2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.
2025-04-03
Den 9 april öppnar Migrationsverket återigen verksamheten för uppehålls- och arbetstillstånd i Pakistan. Personer som ska lämna biometriska uppgifter, kontrollera pass eller bli intervjuade efter inlämnad ansökan kommer fortsättningsvis att kunna besöka ambassaden i Islamabad. Det gäller nästan alla, förutom dig som ska ansöka om Schengenvisum för att besöka Sverige under en kortare tid.
2025-03-06
Förändring för dig som bor på Cypern och vill söka uppehålls- och arbetstillstånd
Från och med den 17 mars 2025 kommer Sveriges ambassad i Nicosia inte att hantera migrationsärenden. Du som är medborgare i Cypern ska då i stället vända dig till Sveriges ambassad i Aten, Grekland. Samma sak gäller för dig som inte är medborgare i men bor lagligt på Cypern.
2025-02-07
Bulgarien, Kroatien och Rumänien ingår numera i Schengenområdet. Personer som bor lagligt inom området ska från och med den 24 februari 2025 vända sig till någon av de fem Schengenhubbarna i migrationsärenden.
2025-02-07
Från och med den 10 mars 2025 kommer ambassaden i Sarajevo inte längre att hantera migrationsärenden. Du ska då i stället vända dig till Sveriges ambassad i Skopje, Nordmakedonien.