2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.
Du vill förlänga ditt uppehållstillstånd för studier vid högre utbildning, på grundnivå eller avancerad nivå. Du kan samtidigt ansöka om att förlänga uppehållstillstånd för din familj.
Här finns information om förlängning för dig som har uppehållstillstånd för att studera på grundnivå eller avancerad nivå på universitet, högskola, yrkeshögskola eller på folkhögskola på eftergymnasial nivå.
Om du ska påbörja andra typer av studier än de som du har uppehållstillstånd för idag, ska du inte ansöka om att förlänga. Då ska du i stället göra en förstagångsansökan. Det kan till exempel vara om du har uppehållstillstånd för studier på grundnivå eller avancerad nivå, och nu ska inleda doktorandstudier.
De här kraven ska vara uppfyllda för att du ska få förlängt uppehållstillstånd:
Du ska ha ett giltigt pass
Du ska vara antagen till studier på heltid
Du ska vara slutligt antagen till studier på heltid i Sverige. Du kan inte få uppehållstillstånd för studier med distansundervisning som studieform.
Du ska ha gjort godtagbara framsteg i dina studier
För studier vid universitet och högskola krävs att du har tagit 15 högskolepoäng under första studieåret, 22,5 poäng under andra året och 30 poäng under det tredje och de efterföljande åren.
Du ska ha, eller ha ansökt om, en heltäckande sjukförsäkring
Om din totala tid i Sverige blir kortare än ett år behöver du en heltäckande sjukförsäkring. Om du inte har en försäkring via lärosätet, måste du ha eller ha ansökt om en egen försäkring. Försäkringen ska gälla för hela den tid du ska vara i Sverige och täcka kostnader för akut och annan sjukvård, sjukhusvistelse och akut tandvård. Den ska också täcka kostnader för hemtransport av medicinska skäl.
Om din totala tid i Sverige blir längre än ett år bör du folkbokföra dig, och får då tillgång till hälso- och sjukvård och tandvård.
Du ska kunna försörja dig
Din försörjning ska räcka under hela den tid som du ansöker om uppehållstillstånd för samt för den återstående perioden av ditt nuvarande tillstånd. Om din familj ansöker tillsammans med dig ska du kunna försörja dem också, om de inte har en egen försörjning.
Korrekta kopior av ditt pass
Du kan inte få tillstånd för längre tid än ditt pass är giltigt.
Antagningsbesked från lärosätet
Av antagningsbeskedet ska det framgå att du fortsatt ska bedriva heltidsstudier i Sverige. Du kan bifoga en kopia på ditt ursprungliga antagningsbesked.
Om du vill byta utbildning ska du skicka med ett nytt antagningsbesked som visar att du ska studera på heltid. Då är det viktigt att du också betalat eventuell studieavgift för den nya utbildningen.
Intyg från lärosätet som visar godtagbara framsteg i studierna
Om du studerar på universitet eller högskola kan du skicka med ett betygsutdrag som visar vilka kursmoment du avklarat. Utdraget bör innehålla information om delmoment av genomförda kurser.
Om du har påbörjat ditt examensarbete ska du också skicka in ett nyligen utfärdat intyg från din handledare som beskriver hur arbetet fortgår.
Läkarintyg, om du inte har gjort godtagbara framsteg i studierna
Om du inte har gjort godtagbara framsteg i dina studier på grund av sjukdom eller liknande, ska du lämna in en kopia på ett läkarintyg. Läkarintyget ska beskriva hur din studieförmåga har påverkats.
Intyg från lärosätet, om studierna har tagit längre tid
Om studierna har tagit längre tid än förväntat eller om du har påbörjat ditt examensarbete ska du lämna in ett intyg från en person med insyn i dina studier, till exempel en handledare.
Om ett examensarbete tar längre tid än förväntat ska du även skicka med ett nyligen utfärdat intyg från din handledare som beskriver hur arbetet fortgår. Migrationsverket har tagit fram en checklista över vad intyget bör innehålla.
Dokument som visar att du har eller har ansökt om en heltäckande sjukförsäkring
Om din totala tid i Sverige blir kortare än ett år och du inte är folkbokförd i Sverige.
Dokument som visar att du uppfyller försörjningskravet
Du ska bifoga olika dokument beroende på hur du ska försörja dig. Din försörjning ska räcka under hela den tid som du ansöker om uppehållstillstånd för, och för den återstående perioden av ditt nuvarande tillstånd. Om din familj ska ansöka tillsammans med dig måste hela familjens försörjning vara ordnad. De dokument som du skickar med får inte vara äldre än sex månader, om det inte handlar om löpande inkomst som till exempel stipendium.
Du ska bifoga ett bankutdrag som har utfärdats i samband med din ansökan.
Den här informationen bör finnas med på bankutdraget:
Om det krävs tillstånd från centralbank eller motsvarande för att få föra ut pengarna från ditt land, ska du skicka med ett sådant tillstånd.
Du ska bifoga en kopia av stipendiet där det framgår
Du ska bifoga ett sponsorbrev där det framgår
Du ska bifoga ett anställningsintyg med information om
Om du har sagt upp dig ska det framgå av intyget. Du ska, om möjligt, även bifoga dina tre senaste lönespecifikationer.
Du ska bifoga ett intyg där det framgår
Korrekta kopior av varje familjemedlems pass
Din familjemedlem kan inte få uppehållstillstånd för längre tid än passet är giltigt.
Dokument som visar att familjens försörjning är ordnad
Dokument som visar er relation
Om ni är gifta: vigselbevis, äktenskapsbevis eller liknande.
Om ni är sambor: dokument som visar att ni har bott tillsammans, till exempel folkbokföringsbevis, gemensamt hyreskontrakt eller köpebevis för bostad.
Korrekta kopior av barnets pass
Läs mer om vad passkopiorna ska visa
Födelseattest eller födelsebevis där föräldrarnas namn framgår
Medgivande om att barnet får flytta till Sverige
Om barnet har två vårdnadshavare, och barnets andra vårdnadshavare ska vara kvar i hemlandet, ska du bifoga ett medgivande från den andra vårdnadshavaren i ansökan. Vid gemensam vårdnad ska kopia av den andra vårdnadshavarens pass eller annan identitetshandling också bifogas.
Medgivande till att barn får bosätta sig i Sverige (216011) Pdf, 1.2 MB.
Beslut om enskild vårdnad för barnet
Om du har enskild vårdnad om barnet ska du bifoga ett domstolsbeslut om detta. Om den andra föräldern är avliden ska du skicka med dödsbevis.
Adoptionshandlingar om barnet är adopterat
Försörjningskravet innebär att du måste visa att du har pengar tillgängliga genom egna banktillgångar, stipendium, studiebidrag eller studielån från hemlandet, sponsor eller inkomst från anställning. Du kan kombinera olika försörjningsformer.
Försörjningskravet är
Månadsbeloppet kan bli mindre om du kan visa att du får fri bostad och/eller mat av lärosätet eller av en organisation som arbetar för internationellt utbyte. Månadsbeloppet kan minskas med
Månadsbeloppet blir större om din familj ansöker tillsammans med dig. Då tillkommer
Migrationsverket bedömer familjens samlade försörjningsförmåga.
Egna banktillgångar innebär att du har pengar på ett konto som tillhör dig och som bara du och din eventuella medföljande partner kan ta ut pengar ifrån. Om du är under 18 år kan även dina vårdnadshavares konton gälla som underlag för din försörjning. Kredit, fonder eller aktier godkänns inte som egna banktillgångar. Tillgångar i en mikrofinansbank godkänns inte heller.
Låsta tillgångar, det vill säga bankmedel som är deponerade på ett konto under en viss bestämd tid, kan inte vara underlag för försörjning om de kommer att vara frysta under den ansökta tillståndstiden.
Stipendier från till exempel myndigheter, lärosäten, organisationer, stiftelser eller företag kan godkännas som underlag för försörjning.
En sponsor är en aktör som står värd för din vistelse i Sverige. Sponsorer kan till exempel vara lärosäten och andra utbildningsanordnare, eller väletablerade företag och organisationer.
Privatpersoner godtas inte som sponsorer. Pengar från privatpersoner, till exempel släktingar, ska du registrera som egna banktillgångar. Pengarna ska då föras över till ett bankkonto som står i ditt namn och som du har tillgång till.
Om du har en anställning måste du kunna visa ett anställningsintyg; det räcker inte med ett anställningserbjudande.
Studiebidrag eller studielån som du har beviljats för att studera i Sverige. Om pengarna redan är överförda till ditt konto kommer Migrationsverket att bedöma dem som egna banktillgångar.
Du kan ansöka om förlängning tidigast fyra månader innan ditt nuvarande tillstånd slutar gälla. Du måste ansöka innan ditt nuvarande tillstånd slutar gälla.
Om du ansöker för sent
Om du ansöker för sent, det vill säga efter att ditt uppehållstillstånd har slutat gälla, får du inte arbeta under väntetiden. Du riskerar också att förlora vissa sociala förmåner.
Om du ansöker för sent finns det också en risk att du får avslag på din ansökan eftersom du har befunnit dig i Sverige utan giltigt uppehållstillstånd.
Om du samtidigt ansöker om permanent uppehållstillstånd
Migrationsverket rekommenderar att du lämnar in din ansökan tidigast en månad innan ditt nuvarande tillstånd slutar gälla. Detta för att vi kan fatta beslut om permanent uppehållstillstånd först när ditt nuvarande tillstånd har gått ut.
Om din familj har uppehållstillstånd för att bo med dig kan ni ansöka om att förlänga era uppehållstillstånd tillsammans.
Du kan få uppehållstillstånd för högst ett eller två år beroende på vilket lärosäte du ska studera vid, men inte för längre tid än studierna ska pågå. Du kan inte få uppehållstillstånd för längre tid än ditt pass är giltigt.
Om du får uppehållstillstånd för hela den tid som din utbildning varar, lägger Migrationsverket på två veckor extra till din tillståndstid för att du ska ha möjlighet att avsluta studierna och lämna landet.
Uppehållstillståndet går att förlänga.
Du som ska studera vid ett mobilitetsprogram inom EU och ska påbörja studierna i Sverige, kan också få uppehållstillstånd för två år, om studierna ska pågå i minst två år.
Vi kan inte säga exakt hur länge du måste vänta på beslut. Det är många saker som påverkar väntetiden, till exempel om din ansökan är komplett från början eller om vi behöver begära in mer information, eller om vi behöver göra kontroller med andra myndigheter när vi utreder ditt ärende.
Här visar vi statistik över hur lång tid det har tagit för personer som har ansökt om samma tillstånd som du. Statistiken baseras på avgjorda ärenden de 12 senaste månaderna.
Vuxen: 1 500 kr
Barn under 18 år: 750 kr
Du får inte tillbaka avgiften om du får avslag på din ansökan.
Följande personer betalar ingen avgift för att ansöka:
Du kan få uppehållstillstånd i Sverige även om du under del av tillståndstiden ska vistas i annat land, om utlandsvistelsen är en del av den utbildning som du är antagen till i Sverige. Du som ska åka till ett annat land som en del av utbildningen bör kontakta det landets myndigheter för att ta reda på vad som krävs för vistelse i det landet.
Det är viktigt att du ansöker om förlängning innan ditt nuvarande tillstånd går ut. Så länge du skickar in ansökan innan ditt tillstånd går ut så har du rätt att vistas i Sverige tills vi tar ett beslut, även om ditt nuvarande tillstånd går ut. Du ansöker genom att fylla i ansökan och bifoga de dokument som krävs.
Migrationsverket går igenom din ansökan. Om vi direkt kan se att du inte uppfyller kraven för att få förlängt uppehållstillstånd kommer vi att kontakta dig.
Vi kontaktar dig också om vi behöver mer information om din ansökan.
Genom att logga in på Min sida kan du få information om din ansökan och använda våra tjänster.
Du kan behöva visa upp ditt pass innan vi kan ta beslut. Det behöver du bara göra om vi inte redan har kontrollerat det vid ett tidigare besök, eller om du har fått ett nytt pass sedan du senast visade upp det.
Vissa kommer att få erbjudande om att visa upp sitt pass i en digital passkontroll via en app.
Läs mer om digital passkontroll
Om du behöver visa upp ditt pass kommer vi att kontakta dig med information om hur och när du ska visa upp det.
För att kunna få ett nytt uppehållstillståndskort ska du boka en tid på ett av våra servicecenter för att bli fotograferad och lämna dina fingeravtryck. Om din familj ansöker tillsammans med dig ska de också boka tid.
Om du planerar att resa ut från Sverige rekommenderar vi att du väntar med att boka tid tills efter det att Migrationsverket fattat beslut. Du kommer behöva uppehållstillståndskortet för att kunna resa in i Sverige igen och när du fått ett beslut kan du välja vart kortet ska skickas.
Du kan även bli fotograferad och lämna dina fingeravtryck på vissa ambassader eller generalkonsulat utomlands.
Om du har ansökt i e-tjänsten får du ett mejl när beslutet är klart. I mejlet står det om du har fått uppehållstillstånd eller om du har fått avslag på din ansökan.
När du får beslutet kan du ta del av vilka skäl beslutet grundar sig på. Om du får uppehållstillstånd har du rätt att bo och studera i Sverige så länge tillståndet är giltigt. Om du får avslag på din ansökan och befinner dig i Sverige, ska du förbereda dig för att lämna landet.
Innan du påbörjar din ansökan behöver du ha förberett de dokument som du ska bifoga.
Se vilka dokument du ska bifoga under fliken Viktigt att veta
För att kunna ansöka i e-tjänsten ska du
Genom att logga in accepterar du användarvillkoren
Vuxen: 1 500 kr
Barn under 18 år: 750 kr
Du får inte tillbaka avgiften om du får avslag på din ansökan.
Följande personer betalar ingen avgift för att ansöka:
Om du inte kan ansöka i e-tjänsten ska du fylla i blanketten:
Ansökan om uppehållstillstånd för studerande – Förlängningsansökan (114011) Pdf, 867 kB.
Om din familj ansöker tillsammans med dig ska varje familjemedlem fylla i blanketten:
Du kan antingen lämna in ansökan och bifogade dokument på något av Migrationsverkets servicecenter eller skicka in dem till:
Migrationsverket
Box 3100
903 03 Umeå
Sverige
När vi har tagit emot din ansökan kommer vi att kontakta dig via mejl eller brev med information om hur du ska göra betalningen och hur mycket du ska betala.
2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.
2025-04-03
Den 9 april öppnar Migrationsverket återigen verksamheten för uppehålls- och arbetstillstånd i Pakistan. Personer som ska lämna biometriska uppgifter, kontrollera pass eller bli intervjuade efter inlämnad ansökan kommer fortsättningsvis att kunna besöka ambassaden i Islamabad. Det gäller nästan alla, förutom dig som ska ansöka om Schengenvisum för att besöka Sverige under en kortare tid.
2025-03-06
Förändring för dig som bor på Cypern och vill söka uppehålls- och arbetstillstånd
Från och med den 17 mars 2025 kommer Sveriges ambassad i Nicosia inte att hantera migrationsärenden. Du som är medborgare i Cypern ska då i stället vända dig till Sveriges ambassad i Aten, Grekland. Samma sak gäller för dig som inte är medborgare i men bor lagligt på Cypern.
2025-02-07
Bulgarien, Kroatien och Rumänien ingår numera i Schengenområdet. Personer som bor lagligt inom området ska från och med den 24 februari 2025 vända sig till någon av de fem Schengenhubbarna i migrationsärenden.
2025-02-07
Från och med den 10 mars 2025 kommer ambassaden i Sarajevo inte längre att hantera migrationsärenden. Du ska då i stället vända dig till Sveriges ambassad i Skopje, Nordmakedonien.