Plan för fler förvarsplatser är uppdaterad

I dag överlämnar Migrationsverket en uppdaterad plan om utökad förvarskapacitet till regeringen. Utöver att svara mot uppdraget i regleringsbrevet, är syftet med planen att ge ett mer heltäckande underlag inför kommande prioriteringar.

− Många faktorer behöver beaktas i planeringsarbetet med utökad förvarskapacitet. Den uppdaterade planen slår ändå fast att det finns goda förutsättningar att gå i mål och få fram önskat antal platser om 1 000 stycken, säger Migrationsverkets generaldirektör Maria Mindhammar.

Enligt regeringens målsättning ska Migrationsverket senast år 2029 ha 1 000 förvarsplatser. Hur målet ska uppnås beskrivs i den uppdaterade planen om utökad förvarskapacitet.

Planen visar både hur utvecklingen ska gå till och hur kapaciteten ska kunna öka från dagens knappt 600 platser till önskat läge till år 2029.

En utökad förvarskapacitet kräver att myndigheten antingen bygger om befintliga lokaler eller förvärvar nya. Samtidigt behöver Migrationsverket ta höjd för att rekrytera nya medarbetare, och närmare 600 kan behöva anställas för att driva förvarsverksamheten.

Utifrån förvarsutredningen 2023 kommer också planerade lagändringar att påverka Migrationsverkets fortsatta planering. Förslag om bland annat höjd säkerhet på förvaren ställer krav på utformning och pekar på behov av upphandling av utrustning liksom utbildningsinsatser för medarbetarna.

Läs utredningen Ett nytt regelverk för uppsikt och förvar Länk till annan webbplats.

Regeringen vill att Migrationsverket och Polismyndigheten i större utsträckning behöver kunna ta personer i förvar för att förbättra förutsättningarna att verkställa avlägsnandebeslut. Samråd i frågan har också skett med bland annat Polismyndigheten och Kriminalvården och dialoger kommer att fortsätta med andra kommunala, statliga och privata aktörer vilka kan beröras av exempelvis en utökning av förvarskapaciteten.

Vad planerade insatser kommer att kosta är svårt att förutsäga. Men till kostnadsbilden tillkommer sådana för att bygga alternativt förvärva nya lokaler, för att driftsätta och sköta förvaren samt att vidareutbilda medarbetarna.

− De förstärkningar som regeringen föreslagit i budgetpropositionen bedömer vi ge förutsättningar att genomföra planerade insatser. Samtidigt är kostnadsbilden för fortsatt utbyggnad och drift rörlig och kan påverkas av faktorer som förändrade behov, geografiska förutsättningar och tidsramar. Myndigheten följer därför utvecklingen löpande för att säkerställa en hållbar planering över tid, säger Maria Mindhammar.

Parallellt med att skapa fler platser har Migrationsverket regeringens uppdrag att planera för ett reformerat mottagningssystem och att etablera återvändandecenter, något som kan få en effekt på var de nya förvarsplatserna ska placeras. Även EU:s beslutade migrations- och asylpakt kan påverka hur Migrationsverket behöver utveckla förvarsverksamheten och anpassa lokaliseringen av de samma.

Läsa hela redovisningen till regeringen Pdf, 510.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Läs tidigare publicerad nyhet om regeringsuppdraget och liggande plan

Fakta – utbyggnad av förvar

  • Migrationsverket har sedan 2022 haft i uppdrag att öka antalet platser i förvar. Vid uppdragets start hade myndigheten tillgång till 520 platser, och i början av 2024 uppgick kapaciteten till cirka 570. I dag finns knappt 600 tillgängliga.
  • I december 2023 fattades det beslut om att inrätta ytterligare 96 platser – 26 i Mölndal som öppnade hösten 2024, samt 70 i Flen som tas i bruk från årsskiftet 2025/2026.
  • I april 2025 presenterar Migrationsverket en uppdaterad plan för att inom ramen för befintlig finansiering skapa ytterligare 80 platser, fördelat på Boden och Sigtuna kommun.
  • Planerad driftstart är i slutet av 2027. När dessa platser är i bruk uppgår antalet till cirka 750 stycken.
  • För att nå regeringens målsättning om 1 000 platser till senast 2029 återstår att ta fram närmare 250 och Migrationsverket har identifierat flera möjliga alternativ för fortsatt utbyggnad.
  • Migrationsverket arbetar i första hand med att förmå den enskilda individen att medverka till ett självmant återvändande.
  • Beslut om förvar används i huvudsak för att säkerställa att en person är tillgänglig för att kunna genomföra ett beslut om avvisning eller utvisning (beslut om återvändande).