Visum för tjänsteresa under pågående ansökan om förlängt arbetstillstånd

Om du har ansökt om förlängning av arbetstillstånd och behöver göra en tjänsteresa utanför Sverige under tiden som din ansökan handläggs, har du möjlighet att ansöka om visum, så kallad D-visering. Visumet behöver du för att kunna komma in i Sverige när du kommer tillbaka från tjänsteresan. Om du är viseringsfri till EU/Schengen behöver du inte D-visering för att åka in och ut ur Sverige.

Villkor för visum för tjäns­te­resa

För att kunna få en D-visering för tjänsteresa krävs att du har en öppen ansökan om förlängt arbetstillstånd. Du kan bara få D-visering för tjänsteresor, inte för resor av andra skäl. För att du ska kunna få ett visum ska din arbetsgivare intyga att du behöver resa i tjänsten. Du kan inte göra din ansökan om D-visering innan du vet om och när tjänsteresan kommer att bli av. Om du är viseringsfri behöver du inte ansöka om D-visering för att göra din tjänsteresa.

Dina familjemedlemmar omfattas inte av möjligheten att ansöka om D-visering för att åka med dig på en tjänsteresa.

Om du har vissa uppe­hålls­till­stånd kan du inte få D-vise­ring

Om du har ansökt om att förlänga vissa typer av uppehållstillstånd kan du inte få visum för tjänsteresa under tiden som din ansökan handläggs. Det gäller uppehållstillstånd för idrottare, tränare, praktikanter, au pairer, säsongsarbetare, ICT, EU-blåkort, working holiday, egna företagare, forskare och volontärer.

Så här gör du för att ansöka

Det är viktigt att du gör din ansökan om visum i god tid innan din tjänsteresa. Det tar två till tre veckor att få beslut och du måste ha beviljats och fått en D-visering innan du reser iväg. Om din ansökan om visum måste kompletteras kan det ta längre tid innan du får ett beslut.

För att göra din ansökan ska du fylla i blanketten Ansökan om nationell visering för Sverige (D-visering), 252011 Pdf, 4.5 MB, öppnas i nytt fönster.

Det här ska du bifoga till din ansökan

  • Kopia av ditt pass.
  • Intyg från din arbetsgivare som visar att du behöver göra resan i tjänsten. Intyget ska beskriva syftet med resan och när den ska ske.
  • Intyg från den du ska besöka, till exempel en inbjudan från ett företag eller en organisation, som visar att du ska göra besöket.

Du lämnar in din ansökan på ett av Migrationsverkets servicecenter. Du behöver inte boka en tid för att lämna in din ansökan.

Migrationsverkets adresser och öppettider

Till besöket ska du ta med dig ditt pass och de intyg som du bifogade till din ansökan. Det kostar 60 euro att ansöka, avgiften tas ut i motsvarande belopp i svenska kronor. Vid besöket kommer du att bli fotograferad.

Efter vi har tagit emot din ansökan

Det tar två till tre veckor att handlägga din ansökan. Migrationsverket skickar sedan beslutet till den postadress som du har uppgivit i din ansökan.

Om Migrationsverket beviljar dig ett visum kommer du få ett visummärke inklistrat i ditt pass. Vi kommer att kontakta dig för att ge dig information om när och var du ska besöka oss för att få visummärket.

Efter beslut

Du kan göra flera tjänsteresor med samma visum under giltighetstiden.

Om din ansökan om förlängning av arbetstillstånd avslås kan ditt visum komma att återkallas.

Sidan senast uppdaterad: