2025-06-19
Vad händer om företaget du arbetar på går i konkurs?
Om företaget du arbetar på går i konkurs och du har arbetstillstånd för arbete hos denna arbetsgivare, behöver du hitta ett nytt arbete inom tre månader för att få stanna i Sverige.
Du har ansökt om förlängning av ditt tillstånd för att arbeta i Sverige och väntar på beslut.
Genom att logga in på Min sida kan du få information om din ansökan och använda våra tjänster.
Du kan behöva visa upp ditt pass innan du får beslut. Det gör du på ett av Migrationsverkets servicecenter. Det behöver du bara göra om vi inte redan har kontrollerat det vid ett tidigare besök, eller om du har fått ett nytt pass sedan du senast visade upp det. Vissa kommer att få erbjudande om att visa upp sitt pass i en digital passkontroll via en app.
Om du behöver visa upp ditt pass kommer vi att kontakta dig med information om hur och när du ska visa upp det.
Du ska också lämna fingeravtryck och bli fotograferad till ditt uppehållstillståndskort, eftersom det behöver förnyas om du får förlängt uppehållstillstånd.
Vi kan inte säga exakt hur länge du måste vänta på beslut. Det är många saker som påverkar väntetiden, till exempel om din ansökan är komplett från början eller om vi behöver begära in mer information.
På sidan Väntetider kan du se statistik om hur lång tid det har tagit att få beslut i olika typer av ansökningar.
Om du ansökte i e-tjänsten får du ett mejl där det står om du har fått ja på din ansökan eller om du har fått avslag. Beslutet skickas hem till dig med post.
Om du har ansökt på blankett får du beslutet med post.
Om ett ombud representerar dig skickas beslutet till ditt ombud.
När du får beslutet kan du ta del av vilka skäl beslutet grundar sig på och läsa hur du gör om du vill överklaga. Om du får avslag på din ansökan ska du förbereda dig för att lämna Sverige.
Om du har haft arbetstillstånd i sex månader eller mer och lämnade in din ansökan innan ditt nuvarande tillstånd slutade gälla, får du fortsätta arbeta i väntan på beslut.
Om du har haft arbetstillstånd i mindre än sex månader får du inte arbeta medan du väntar på beslut.
Om du har ansökt om förlängt arbetstillstånd innan ditt nuvarande tillstånd slutat gälla, och byter jobb innan du har fått beslut, kan du börja arbeta på ditt nya jobb. Kom ihåg att skicka in ditt nya anställningsavtal till Migrationsverket.
Du har tillstånd i Sverige - Byta arbetsgivare, yrke eller sluta arbeta
Om du reser utomlands när du har ansökt om förlängning av ditt tillstånd, kan det bli svårt för dig att komma tillbaka till Sverige om du behöver visum för att resa in i Sverige.
Eftersom du måste ha ett giltigt tillstånd för att kunna resa in i Sverige igen, kan det hända att du måste stanna kvar utomlands tills du har fått det nya beslutet.
Vid särskilda händelser, till exempel plötslig sjukdom, dödsfall i familjen eller viktiga jobbrelaterade uppdrag, har du möjlighet att ansöka om ett nationellt visum för att få resa in i Sverige innan du har fått ditt nya tillstånd.
Du ansöker om nationellt visum på en svensk ambassad eller generalkonsulat i det land där du befinner dig, förutsatt att den myndigheten utfärdar visum. Det är ambassaden som fattar beslut om nationellt visum och deras beslut kan inte överklagas.
Du kan när som helst ta tillbaka (återkalla) din ansökan medan handläggningen av ditt ärende pågår. När du har tagit tillbaka din ansökan får du ett beslut om att din ansökan är avskriven.
Du kan ta tillbaka din ansökan genom att skicka ett meddelande till oss när du är inloggad på Min sida, eller genom att skicka ett brev till Migrationsverket.
I meddelandet eller brevet ska du berätta att du vill återkalla din ansökan. Du behöver också ange ditt namn, födelsedatum eller personnummer, ditt ärendenummer, ditt telefonnummer och din adress. Om du skickar ett brev till oss ska du skriva under brevet med din namnteckning. Om du har ansökt inifrån Sverige måste du också bifoga ett bevis på att du har rest ut ur Sverige.
Om du har lämnat fullmakt till någon kan den personen återta din ansökan åt dig.
Skicka brevet till:
Migrationsverket
Box 3100
903 03 Umeå
Om du är i Sverige och lämnar landet efter att din visering, viseringsfria tid eller uppehållstillstånd har slutat gälla rekommenderar vi att du vid utresan har med dig ditt mottagningskvitto för ansökan. Det är Gränspolisen som ansvarar för gränskontroller till och från Sverige. Varken Migrationsverket eller Gränspolisen kan ge förhandsbesked om du kommer att få resa in i Sverige igen, utan det beslutet tas direkt vid gränskontrollen.
Om du har nya uppgifter som kan påverka din ansökan, till exempel om du har ett nytt pass, har gift dig eller fått barn, ska du kontakta Migrationsverket.
Du kan besöka något av Migrationsverkets servicecenter eller skicka uppgifterna med post till:
Migrationsverket
Box 3100
903 03 Umeå
Du kan få tillbaka pengar om du har betalat in fel ansökningsavgift. Det kan till exempel vara så att du av misstag har betalat in avgiften två gånger. Du behöver då skriva till Migrationsverket för att begära pengarna tillbaka. Om du har lämnat in en ansökan på en ambassad eller generalkonsulat ska du i stället vända dig dit.
När du begär att få tillbaka en avgift behöver du lämna följande uppgifter.
Migrationsverket
601 70 Norrköping
Sverige
Du som behöver göra en tjänsteresa medan du väntar på beslut om förlängning kan ansöka om visum, så kallad D-visering. Om du är viseringsfri behöver du inte D-visering för att resa in och ut ur Sverige.
Du måste ha beviljats och fått D-visering innan du reser iväg, så tänk på att ansöka i god tid. Det tar två till tre veckor att få beslut. Om din ansökan måste kompletteras kan det ta längre tid innan du får ett beslut.
Du som har ansökt om förlängning av följande tillstånd kan inte få D-visering:
Fyll i blanketten:
Ansökan om nationell visering för Sverige (D-visering) (252011) Pdf, 4.5 MB.
Det här ska du bifoga till din ansökan:
Lämna in blanketten och de bifogade dokumenten på ett av Migrationsverkets servicecenter. Du behöver inte boka en tid för att lämna in din ansökan.
Till besöket ska du ta med dig ditt pass och de intyg som du bifogade till din ansökan. Det kostar 60 euro att ansöka, och avgiften tas ut i motsvarande belopp i svenska kronor. Vid besöket kommer du att bli fotograferad.
Beslutet skickas till den postadress som du har uppgett i ansökan. Om du får visum kontaktar vi dig med information om när och var du ska besöka oss för att få visummärket. Om du får D‑visering kan du göra flera tjänsteresor med samma visum under giltighetstiden.
Beroende på vilket tillstånd du har ansökt om ser de olika stegen lite olika ut.
Om du vill fortsätta arbeta i Sverige efter att ditt tillstånd går ut behöver du förlänga det. Du kan ansöka om förlängning tidigast två månader innan ditt nuvarande tillstånd slutar gälla.
Innan du ansöker om förlängt tillstånd behöver du ha ett anställningsavtal som är underskrivet av dig och din arbetsgivare.
Det är arbetsgivaren som påbörjar förlängningsansökan i e-tjänsten.
Arbetsgivaren skickar information om anställningen till det fackförbund som är relevant för den bransch som anställningen gäller. Fackförbundet får möjlighet att yttra sig om anställningsvillkoren.
När arbetsgivaren är klar med sin del, får du ett mejl med en länk till e-tjänsten där du ska fylla i din del av ansökan. Du fyller i ansökan och bifogar de dokument som behövs. Det är viktigt att du skickar in förlängningsansökan innan ditt nuvarande tillstånd slutar gälla. Då har du rätt att vistas i Sverige tills vi tar ett beslut, även om ditt nuvarande tillstånd går ut.
Nu följer en period av väntan innan Migrationsverket kommer att titta närmare på din ansökan.
Du har rätt att fortsätta arbeta hos din arbetsgivare medan du väntar, om du ansökte innan ditt nuvarande tillstånd gick ut.
Migrationsverket går igenom alla uppgifter som rör din ansökan och utreder om du kan få förlängt tillstånd.
Vi kontaktar dig om vi behöver mer information. I vissa fall kontaktar vi din arbetsgivare för ytterligare information.
Genom att logga in på Min sida kan du få information om din ansökan och använda våra tjänster.
För att kunna få ett nytt uppehållstillståndskort behöver du bli fotograferad och lämna dina fingeravtryck. Om du inte gjorde det i samband med att du lämnade in din ansökan kan du boka tid för att göra det på Migrationsverkets servicecenter. Om din familj ansöker tillsammans med dig ska de också boka tid.
Du kan behöva visa upp ditt pass innan vi kan ta beslut. Det behöver du bara göra om vi inte redan har kontrollerat det vid ett tidigare besök, eller om du har fått ett nytt pass sedan du senast visade upp det.
Vissa kommer att få erbjudande om att visa upp sitt pass i en digital passkontroll via en app.
Om du behöver visa upp ditt pass kommer vi att kontakta dig med information om hur och när du ska visa upp det.
När beslutet är klart får du ett mejl eller ett brev där det står om du har fått tillstånd eller om du har fått avslag på din ansökan. När du får beslutet kan du ta del av vilka skäl beslutet grundar sig på. Om du får uppehållstillstånd har du rätt att arbeta i Sverige så länge tillståndet är giltigt. Om du får avslag på din ansökan och befinner dig i Sverige, ska du förbereda dig för att lämna landet.
Om du vill fortsätta driva eget företag i Sverige efter att ditt uppehållstillstånd går ut behöver du förlänga det.
Du fyller i ansökan om förlängning och bifogar de dokument som krävs. Det är viktigt att du skickar in förlängningsansökan innan ditt nuvarande tillstånd går ut. Då har du rätt att vistas i Sverige tills vi tar ett beslut, även om ditt nuvarande tillstånd går ut.
Nu följer en period av väntan innan Migrationsverket kommer att titta närmare på din ansökan.
Du har rätt att fortsätta arbeta medan du väntar, om du ansökte innan ditt nuvarande tillstånd gick ut.
Migrationsverket går igenom alla uppgifter som rör din ansökan och utreder om du kan få förlängt uppehållstillstånd.
Vi kontaktar dig om vi behöver mer information.
Genom att logga in på Min sida kan du få information om din ansökan och använda våra tjänster.
För att kunna få ett nytt uppehållstillståndskort behöver du bli fotograferad och lämna dina fingeravtryck. Om du inte gjorde det i samband med att du lämnade in din ansökan kan du boka tid för att göra det på Migrationsverkets servicecenter. Om din familj ansöker tillsammans med dig ska de också boka tid.
Du kan behöva visa upp ditt pass innan vi kan ta beslut. Det behöver du bara göra om vi inte redan har kontrollerat det vid ett tidigare besök, eller om du har fått ett nytt pass sedan du senast visade upp det.
Vissa kommer att få erbjudande om att visa upp sitt pass i en digital passkontroll via en app.
Om du behöver visa upp ditt pass kommer vi att kontakta dig med information om hur och när du ska visa upp det.
När beslutet är klart får du ett mejl eller ett brev där det står om du har fått uppehållstillstånd eller om du har fått avslag på din ansökan. I vissa fall kallas du till ett möte på Migrationsverket för att få reda på beslutet. När du får beslutet kan du ta del av vilka skäl beslutet grundar sig på. Om du får uppehållstillstånd har du rätt att driva eget företag i Sverige så länge tillståndet är giltigt. Om du får avslag på din ansökan och befinner dig i Sverige, ska du förbereda dig för att lämna landet.
Om du vill fortsätta arbeta i Sverige efter att ditt EU-blåkort går ut behöver du förlänga det. Du måste ansöka om förlängning av ditt EU-blåkort innan ditt nuvarande tillstånd går ut. Innan du ansöker om förlängt EU-blåkort behöver du vara erbjuden en anställning i Sverige.
Det är arbetsgivaren som påbörjar förlängningsansökan i e-tjänsten.
Arbetsgivaren skickar information om anställningen till det fackförbund som är relevant för den bransch som anställningen gäller. Fackförbundet får möjlighet att yttra sig om anställningsvillkoren.
När arbetsgivaren är klar med sin del, får du ett mejl med en länk till e-tjänsten där du ska fylla i din del av ansökan. Du fyller i ansökan och bifogar de dokument som behövs.
Du har rätt att fortsätta arbeta hos din arbetsgivare medan du väntar, om du ansökte innan ditt nuvarande EU-blåkort gick ut.
Du får däremot inte arbeta medan du väntar, om din tidigare anställning har upphört och du nu har ansökt om EU-blåkort hos en ny arbetsgivare.
Migrationsverket går igenom alla uppgifter som rör din ansökan och utreder om du kan få förlängt EU-blåkort.
Vi kontaktar dig om vi behöver mer information.
Genom att logga in på Min sida kan du få information om din ansökan och använda våra tjänster.
Du kan behöva visa upp ditt pass innan vi kan ta beslut. Det behöver du bara göra om vi inte redan har kontrollerat det vid ett tidigare besök, eller om du har fått ett nytt pass sedan du senast visade upp det.
Vissa kommer att få erbjudande om att visa upp sitt pass i en digital passkontroll via en app.
Om du behöver visa upp ditt pass kommer vi att kontakta dig med information om hur och när du ska visa upp det.
När beslutet är klart får du ett mejl eller ett brev där det står om du har fått förlängt EU-blåkort eller om du har fått avslag på din ansökan. När du får beslutet kan du ta del av vilka skäl beslutet grundar sig på. Om du får EU-blåkort har du rätt att arbeta i Sverige så länge tillståndet är giltigt. Om du får avslag på din ansökan och befinner dig i Sverige ska du förbereda dig för att lämna landet.
Om du vill fortsätta forska i Sverige efter att ditt uppehållstillstånd går ut behöver du förlänga det. Du måste ansöka om förlängning innan ditt nuvarande tillstånd slutar gälla. Innan du ansöker om förlängt uppehållstillstånd behöver du ha ett erbjudande om forskning och ett signerat mottagningsavtal.
Du fyller i ansökan och bifogar de dokument som krävs. Det är viktigt att du skickar in förlängningsansökan innan ditt nuvarande tillstånd går ut. Då har du rätt att vistas i Sverige tills vi tar ett beslut, även om ditt nuvarande tillstånd går ut.
Nu följer en period av väntan innan Migrationsverket kommer att titta närmare på din ansökan.
Du har rätt att fortsätta forska medan du väntar, om du ansökte innan ditt nuvarande tillstånd gick ut.
Efter att du har visat upp ditt pass går Migrationsverket igenom alla uppgifter som rör din ansökan och utreder om du kan få uppehållstillstånd.
Vi kontaktar dig om vi behöver mer information.
Genom att logga in på Min sida kan du få information om din ansökan och använda våra tjänster.
För att kunna få ett nytt uppehållstillståndskort behöver du bli fotograferad och lämna dina fingeravtryck. Om du inte gjorde det i samband med att du lämnade in din ansökan kan du boka tid för att göra det på Migrationsverkets servicecenter. Om din familj ansöker tillsammans med dig ska de också boka tid.
Du kan behöva visa upp ditt pass innan vi kan ta beslut. Det behöver du bara göra om vi inte redan har kontrollerat det vid ett tidigare besök, eller om du har fått ett nytt pass sedan du senast visade upp det.
Vissa kommer att få erbjudande om att visa upp sitt pass i en digital passkontroll via en app.
Om du behöver visa upp ditt pass kommer vi att kontakta dig med information om hur och när du ska visa upp det.
Du väntar på beslut – Du har ansökt om förlängning
När beslutet är klart får du ett mejl eller ett brev där det står om du har fått uppehållstillstånd eller om du har fått avslag på din ansökan. När du får beslutet kan du ta del av vilka skäl beslutet grundar sig på. Om du får uppehållstillstånd har du rätt att arbeta som forskare i Sverige så länge tillståndet är giltigt. Om du får avslag på din ansökan och befinner dig i Sverige, ska du förbereda dig för att lämna landet.
Om du vill fortsätta arbeta i Sverige efter att ditt arbetstillstånd går ut behöver du förlänga det. Du måste ansöka om förlängning innan ditt nuvarande tillstånd slutar gälla.
Innan du ansöker om förlängt arbetstillstånd behöver du ha ett anställningsavtal som är underskrivet av dig och din arbetsgivare.
Det är arbetsgivaren som påbörjar förlängningsansökan i e-tjänsten.
När arbetsgivaren är klar med sin del, får du ett mejl med en länk till e-tjänsten där du ska fylla i din del av ansökan. Du fyller i ansökan och bifogar de dokument som behövs.
Det är viktigt att du skickar in förlängningsansökan innan ditt nuvarande tillstånd slutar gälla. Då har du rätt att vistas i Sverige tills vi tar ett beslut, även om ditt nuvarande tillstånd går ut.
Nu följer en period av väntan innan Migrationsverket kommer att titta närmare på din ansökan.
För att kunna få ett nytt uppehållstillståndskort behöver du bli fotograferad och lämna dina fingeravtryck. Om du inte gjorde det i samband med att du lämnade in din ansökan ska du boka tid för att göra det på Migrationsverkets servicecenter. Om din familj ansöker tillsammans med dig ska de också boka tid.
Migrationsverket går igenom alla uppgifter som rör din ansökan och utreder om du kan få förlängt arbetstillstånd. Vi kontaktar dig om vi behöver mer information. I vissa fall kontaktar vi din arbetsgivare för ytterligare information.
Genom att logga in på Min sida kan du få information om din ansökan och använda våra tjänster.
Du kan behöva visa upp ditt pass innan vi kan ta beslut. Det behöver du bara göra om vi inte redan har kontrollerat det vid ett tidigare besök, eller om du har fått ett nytt pass sedan du senast visade upp det.
Vissa kommer att få erbjudande om att visa upp sitt pass i en digital passkontroll via en app.
Om du behöver visa upp ditt pass kommer vi att kontakta dig med information om hur och när du ska visa upp det.
När beslutet är klart får du ett mejl eller ett brev där det står om du har fått arbetstillstånd eller om du har fått avslag på din ansökan. När du får beslutet kan du ta del av vilka skäl beslutet grundar sig på. Om du får uppehållstillstånd har du rätt att arbeta i Sverige så länge tillståndet är giltigt. Om du får avslag på din ansökan och befinner dig i Sverige, ska du förbereda dig för att lämna landet.
Om du vill fortsätta arbeta i Sverige efter att ditt arbetstillstånd går ut behöver du förlänga det. Du kan ansöka om förlängning tidigast två månader innan ditt nuvarande tillstånd slutar gälla.
Innan du ansöker om förlängt arbetstillstånd behöver du ha ett anställningsavtal eller kontrakt, som är underskrivet av dig och din arbetsgivare.
Det är arbetsgivaren som påbörjar förlängningsansökan i e-tjänsten.
Arbetsgivaren skickar information om anställningen till det fackförbund som är relevant för den bransch som anställningen gäller. Fackförbundet får möjlighet att yttra sig om anställningsvillkoren.
När arbetsgivaren är klar med sin del, får du ett mejl med en länk till e-tjänsten där du ska fylla i din del av ansökan. Du fyller i ansökan och bifogar de dokument som behövs.
Det är viktigt att du skickar in förlängningsansökan innan ditt nuvarande tillstånd slutar gälla. Då har du rätt att vistas i Sverige tills vi tar ett beslut, även om ditt nuvarande tillstånd går ut.
Nu följer en period av väntan innan Migrationsverket kommer att titta närmare på din ansökan.
För att kunna få ett nytt uppehållstillståndskort behöver du bli fotograferad och lämna dina fingeravtryck. Om du inte gjorde det i samband med att du lämnade in din ansökan ska du boka tid för att göra det på Migrationsverkets servicecenter. Om din familj ansöker tillsammans med dig ska de också boka tid.
Migrationsverket går igenom alla uppgifter som rör din ansökan och utreder om du kan få förlängt tillstånd. Vi kontaktar dig om vi behöver mer information. I vissa fall kontaktar vi din arbetsgivare för ytterligare information.
Genom att logga in på Min sida kan du få information om din ansökan och använda våra tjänster.
Du kan behöva visa upp ditt pass innan vi kan ta beslut. Det behöver du bara göra om vi inte redan har kontrollerat det vid ett tidigare besök, eller om du har fått ett nytt pass sedan du senast visade upp det.
Vissa kommer att få erbjudande om att visa upp sitt pass i en digital passkontroll via en app.
Om du behöver visa upp ditt pass kommer vi att kontakta dig med information om hur och när du ska visa upp det.
När beslutet är klart får du ett mejl eller ett brev där det står om du har fått arbetstillstånd eller om du har fått avslag på din ansökan. När du får beslutet kan du ta del av vilka skäl beslutet grundar sig på. Om du får uppehållstillstånd har du rätt att arbeta i Sverige så länge tillståndet är giltigt. Om du får avslag på din ansökan och befinner dig i Sverige, ska du förbereda dig för att lämna landet.
2025-06-19
Vad händer om företaget du arbetar på går i konkurs?
Om företaget du arbetar på går i konkurs och du har arbetstillstånd för arbete hos denna arbetsgivare, behöver du hitta ett nytt arbete inom tre månader för att få stanna i Sverige.
2025-06-17
Ny medianlön påverkar hur hög lön du måste ha för att få arbetstillstånd
Statistiska Centralbyrån (SCB) har nu uppdaterat medianlönen i Sverige. Från och med den 17 juni är medianlönen 37 100 kronor, vilket betyder att du måste ha en lön på minst 29 680 kronor i månaden för att kunna få arbetstillstånd.
2025-06-02
Med anledning av Northvolts konkurs kommer Migrationsverket vara på plats i Skellefteå för att besvara dina frågor om uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige.
2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.
2025-05-20
För att beviljas arbetstillstånd är ett av villkoren att lönen ska göra det möjligt för arbetstagaren att uppnå god försörjning. I en ny dom från Migrationsöverdomstolen förtydligas vad som räknas som lön.
2025-04-03
Den 9 april öppnar Migrationsverket återigen verksamheten för uppehålls- och arbetstillstånd i Pakistan. Personer som ska lämna biometriska uppgifter, kontrollera pass eller bli intervjuade efter inlämnad ansökan kommer fortsättningsvis att kunna besöka ambassaden i Islamabad. Det gäller nästan alla, förutom dig som ska ansöka om Schengenvisum för att besöka Sverige under en kortare tid.
2025-04-01
Från och med 1 april försvinner möjligheten till spårbyte
Den 1 april träder riksdagens beslut i kraft om att ta bort möjligheten till spårbyte. Detta påverkar dig som har fått, eller ansökt om, arbetstillstånd efter avslag på din tidigare asylansökan. Även dina medsökande familjemedlemmar påverkas.
2025-03-26
På plats i Skellefteå för att svara på dina frågor om arbetstillstånd
Med anledning av Northvolts konkurs kommer Migrationsverket vara på plats i Skellefteå för att besvara dina frågor om uppehålls- och arbetstillstånd.
2025-03-06
Förändring för dig som bor på Cypern och vill söka uppehålls- och arbetstillstånd
Från och med den 17 mars 2025 kommer Sveriges ambassad i Nicosia inte att hantera migrationsärenden. Du som är medborgare i Cypern ska då i stället vända dig till Sveriges ambassad i Aten, Grekland. Samma sak gäller för dig som inte är medborgare i men bor lagligt på Cypern.