Så ansöker du om uppehållsstatus
På den här sidan hittar du information om hur du gör för att ansöka om uppehållsstatus.
Om du inte har ansökt om uppehållsstatus före ansökningsperiodens slut
Din rätt att vistas i Sverige efter den 31 december 2021 upphörde om du inte ansökte om uppehållsstatus innan dess. I vissa fall kan Migrationsverket godta en ansökan om uppehållsstatus som har kommit in efter detta datum. Det förutsätter att det finns rimliga skäl till varför du inte har ansökt i tid. Det sker en prövning av varje enskilt ärende.
Vissa familjemedlemmar kan ansöka i efterhand. För dem gäller att deras ansökan ska ha kommit in inom tre månader från det att de kom till Sverige.
Du som har fått uppehållsstatus kan ansöka om permanent uppehållsstatus när du har vistats i Sverige i minst fem år med uppehållsrätt. Du ska lämna in ansökan om bevis på permanent uppehållsstatus till Migrationsverket innan ditt bevis om uppehållsstatus slutar gälla.
Personer med permanent uppehållstillstånd har dock rätt att fortsätta vistas i Sverige som vanligt även efter detta datum. Personer som har tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige kan däremot behöva ansöka om arbetstillstånd för att fortsätta ha möjlighet att arbeta i Sverige efter ansökningsperiodens utgång.
Läs mer om vad som gäller för dina familjemedlemmar
Migrationsverkets webbansökan gör det lätt för dig att göra rätt från början. När du ansöker på webben får du tydliga instruktioner om hur du fyller i din ansökan och vad du ska skicka med, vilket ökar dina möjligheter att få ett beslut snabbare.
Det här ska du skicka med din ansökan
Vad du ska skicka med din ansökan beror på vem du är. Välj den rubrik som passar dig.
När vi har tagit emot din ansökan
Du kommer att få ett intyg på att du har lämnat in en ansökan om uppehållsstatus. Under tiden som du väntar på beslut har du samma rättigheter som en unionsmedborgare och kan fortsätta att bo, arbeta och studera i Sverige.
Följ ditt ärende i Min sida
Du kan använda e-tjänsten Min sida för att se vad som händer i ditt ärende och exempelvis se om ett beslut har tagits.
Du ska visa upp ditt pass eller nationella id-kort
Migrationsverket måste kontrollera ditt pass eller ditt brittiska nationella id-kort innan vi kan fatta beslut. Du kan därför behöva visa upp ditt pass eller nationella id-kort på ett av Migrationsverkets servicecenter om du befinner dig i Sverige eller en svensk ambassad eller generalkonsulat om du befinner utanför Sverige.
I vissa fall kommer du inte att behöva visa upp ditt pass eller nationella id-kort, till exempel om vi redan har kontrollerat det vid ett tidigare besök.
Om du behöver visa upp ditt pass eller nationella id-kort kommer vi att kontakta dig med information om hur och när du ska visa upp det.
Bevis på uppehållsstatus
Om du beviljas uppehållsstatus kommer du att få ett kort som bevis på att du har uppehållsstatus. Kortet innehåller bland annat foto och fingeravtryck. Du kommer att bli fotograferad och få lämna dina fingeravtryck samtidigt som ditt pass eller brittiska nationella id-kort kontrolleras.