2025-03-21
Viktiga förändringar för dig som ansöker om svenskt medborgarskap
Nu införs nya åtgärder för att förstärka säkerheten i ärenden som rör svenskt medborgarskap. De nya åtgärderna påverkar även dig som redan har ansökt och väntar på beslut.
Du är mellan 18 och 21 år och vill göra en anmälan om att bli svensk medborgare.
För att du ska kunna bli svensk medborgare måste du uppfylla vissa krav. Följande krav måste vara uppfyllda innan du skickar in din anmälan.
Du ska ha fyllt 18 men inte 21 när anmälan kommer in till Migrationsverket
Du ska ha något av följande:
Du som är född i Sverige och statslös sedan födelsen behöver inte ha permanent uppehållstillstånd om du har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd på någon av dessa grunder:
Du ska ha gjort sannolikt att din identitet är riktig
Du ska ha bott i Sverige (haft hemvist) i minst fem år
Du som är statslös uppfyller kravet på hemvisttid om något av följande stämmer in på dig:
Du ska inte vara skäligen misstänkt eller dömd för viss brottslighet
Du får inte vara skäligen misstänkt eller dömd för brott som enligt svensk lag kan ge fyra års fängelse eller mer. Du får inte heller vara dömd för upprepad brottslighet. Undantaget från det här kravet är om den upprepade brottsligheten är mindre allvarlig enligt svensk lag eller om den ligger långt tillbaka i tiden. Det gäller oavsett om de misstänkta eller begångna brotten har skett i Sverige eller något annat land.
Du ska inte utgöra ett hot mot Sveriges säkerhet eller allmän säkerhet
Du ska inte ha anknytning till vissa grupper eller organisationer
Du ska inte ha anknytning till grupper eller organisationer som har begått omfattande övergrepp mot andra människor.
Även om du har bott i Sverige en viss tid är det inte säkert att du får räkna all tid i Sverige som hemvist. I de flesta fall är det din tid med det uppehållstillstånd som har varit grunden för ditt permanenta uppehållstillstånd som räknas, men hemvisttiden kan räknas olika beroende på vilken typ av tillstånd du har haft och varför du har bosatt dig i Sverige.
Om du har haft tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige som inte är bosättningsgrundande, till exempel uppehållstillstånd för besök, studier eller som au pair, räknas inte den tiden som hemvisttid. Detsamma gäller om du arbetar på ett annat lands ambassad eller konsulat i Sverige.
Om du studerar eller har studerat på doktorandnivå kan du i vissa fall få räkna tiden med uppehållstillstånd för studier som hemvist. Du får räkna tiden om det framgår att du har haft för avsikt att stanna i Sverige efter avslutade studier.
Kortare resor utomlands, till exempel besök eller semester, har ingen betydelse för hemvisttiden i Sverige. Men om du har varit i utlandet i mer än sex veckor under ett år ska hela den tid som du har varit utanför Sverige räknas av från hemvisttiden.
Om du flyttar till ett annat land och bosätter dig där tar hemvisttiden i Sverige slut. Du kan börja om och räkna en ny hemvisttid i Sverige från den dag som du flyttar tillbaka hit.
EU/EES-medborgare och deras familjemedlemmar ska ha uppfyllt kraven för uppehållsrätt för att ha hemvisttid i Sverige.
Om du har haft uppehållsrätt i Sverige i fem år, men inte har begärt ett intyg om permanent uppehållsrätt eller ansökt om ett permanent uppehållskort, gör Migrationsverket en bedömning av om du uppfyller villkoren för uppehållsrätt i samband med att du ansöker om svenskt medborgarskap.
Om du har levt i Sverige under falsk identitet, får du inte räkna med tiden som du har vistats i Sverige med oriktig identitet som hemvisttid.
Om du har barn under 18 år som bor i Sverige blir de svenska medborgare samtidigt som du om något av följande stämmer in på dig:
Om du arbetar eller har arbetat ska du bifoga
Om du är eller har varit egen företagare ska du bifoga
Om du har eller har haft egna medel ska du bifoga
Om du studerar eller har studerat ska du bifoga
Om du är familjemedlem till en EU/EES-medborgare behöver du kunna visa att du har och har haft uppehållsrätt genom att din anhörige har det. Du ska därför skicka in dokument enligt ovan som visar att din anhörige har arbetat, studerat, haft eget företag eller egna medel i Sverige de senaste fem åren.
Vi kan inte säga exakt hur länge du måste vänta på beslut. Det är många saker som påverkar väntetiden, till exempel om din ansökan är komplett från början eller om vi behöver begära in mer information, eller om vi behöver göra kontroller med andra myndigheter när vi utreder ditt ärende.
Här visar vi statistik över hur lång tid det har tagit för personer som har ansökt om samma tillstånd som du.
Avgift för anmälan för personer mellan 18 och 21 år: 475 kr
Du får inte tillbaka avgiften om du får avslag på din anmälan.
Följande personer betalar ingen avgift för att anmäla:
Om du inte uppfyller kraven för att göra en anmälan kan du i stället göra en ansökan om medborgarskap.
För att kunna använda e-tjänsten ska du
Tänk på att du som är EU/EES-medborgare eller familjemedlem till en sådan ska bifoga de dokument som krävs för dig. Se vilka dokument du ska bifoga under fliken Viktigt att veta.
Om du inte kan göra anmälan i e-tjänsten ska du fylla i blanketten:
Anmälan om svenskt medborgarskap för den som har fyllt 18 men inte 21 år (315011) Pdf, 760.4 kB.
Skicka anmälan till:
Migrationsverket
Medborgarskapsenheten
601 70 Norrköping
Om du inte ansöker eller anmäler på webben betalar du avgiften via bankgironummer 5223-6999. IBAN-kontonummer är SE59 1200 0000 0128 1010 6894 och BIC/SWIFT-koden är DABASESX (Danske Bank). I rutan "Meddelande till betalningsmottagaren" skriver du förnamn och efternamn på den person avgiften gäller samt personnummer. Om du betalar avgift för flera personer samtidigt anger du alla personnummer. Om du har med barn under 18 år i din ansökan ska du inte betala avgift för dem. Skriv på ansöknings- eller anmälningsblanketten när och på vilket sätt du har betalat avgiften.
När du skickar in ansökan eller anmälan ska du skicka med kvitto på betald avgift.
2025-03-21
Viktiga förändringar för dig som ansöker om svenskt medborgarskap
Nu införs nya åtgärder för att förstärka säkerheten i ärenden som rör svenskt medborgarskap. De nya åtgärderna påverkar även dig som redan har ansökt och väntar på beslut.
2025-03-05
Nu är Migrationsverkets nya webbplats lanserad
Den 5 mars lanserade Migrationsverket en helt ny version av migrationsverket.se, en webbplats med tydligare struktur och mer guidande navigering. Syftet med den nya webben är framförallt att besökarna lättare ska hitta den information de behöver.