2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.
Du är familjemedlem till någon med ställning som varaktigt bosatt i ett annat EU-land, och vill bo med hen i Sverige. Om du är medborgare i ett land utanför EU/EES ska du ansöka om uppehållstillstånd.
Informationen på denna sida riktar sig till familjemedlemmar till personer som har fått, eller ansökt om, uppehållstillstånd i Sverige som varaktigt bosatt i ett annat EU-land. Den gäller även dig som själv har ställning som varaktigt bosatt, eller uppehållstillstånd, i ett annat EU-land och som ansöker som familjemedlem.
Du räknas som familj om du är något av följande:
De här kraven ska vara uppfyllda för att du ska få uppehållstillstånd:
Du ska ha ett giltigt pass
Din familjemedlem i Sverige ska ha ställning som varaktigt bosatt i annat EU-land
Din familjemedlem i Sverige ska ha ställning som varaktigt bosatt i ett annat EU-land och ha ansökt om eller fått uppehållstillstånd i Sverige.
Din familjemedlem i Sverige ska uppfylla villkoren för uppehållstillstånd
Planera för att visa upp ditt pass och bli intervjuad
Du kan behöva visa upp ditt pass och bli intervjuad innan du får beslut. Det ska du göra på en svensk ambassad eller generalkonsulat. Migrationsverket kontaktar dig med information om hur och när du ska göra det.
Du behöver i de flesta fall inte bli intervjuad, däremot måste du visa upp ditt pass i original. Beroende på var du befinner dig kan du behöva besöka en svensk ambassad eller Migrationsverket i Sverige för att göra detta.
Korrekta kopior av ditt pass
Läs mer om vad passkopiorna ska visa
Korrekta kopior av din familjemedlems pass och EG/EU-uppehållstillståndskort
Dokument som visar din relation till familjemedlemmen i Sverige
Om ni är gifta: vigselbevis, äktenskapsbevis eller liknande.
Om ni är sambor: dokument som visar att ni har bott tillsammans, till exempel folkbokföringsbevis, gemensamt hyreskontrakt eller köpebevis för bostad.
Dokument som visar att ni är släkt
Födelsebevis eller annat dokument som visar att ni är släkt. Gäller alla barn, både barn över och under 21 år, samt för föräldrar till vuxna barn.
Dokument som visar att personer över 21 år är beroende av föräldern eller barnet i Sverige för sin försörjning
Dokument som visar att familjemedlemmen i Sverige uppfyller villkoren för uppehållstillstånd
Om det är mer än sex månader sedan din familjemedlem i Sverige fick sitt uppehållstillstånd, ska du bifoga dokument som visar att din familjemedlem uppfyller villkoren. Vilka dokument du ska skicka med beror på hens sysselsättning.
Om din familjemedlem har en pågående ansökan om uppehållstillstånd, behöver du inte bifoga dokument som visar hur din familjemedlem uppfyller villkoren som till exempel arbetstagare eller egen företagare. Då görs prövningen i hens egen ansökan.
Om hen arbetar i Sverige ska du bifoga
Om hen driver eget företag i Sverige ska du bifoga
Om hen har köpt en verksamhet i Sverige ska du bifoga
Om hen studerar i Sverige ska du bifoga
Om hen är pensionär eller har tillräckliga medel för sin försörjning i Sverige ska du bifoga
Om hen tillhandahåller eller är mottagare av en tjänst ska du bifoga
Ett ombud kan ansöka åt dig om du ger hen fullmakt. Den som ansöker ska då bifoga en kopia av fullmakten till din ansökan.
Du kan få tillstånd för samma tid som din familjemedlem i Sverige har uppehållstillstånd.
Uppehållstillståndet går att förlänga.
När du har haft uppehållstillstånd i fem år kan du ansöka om ställning som varaktigt bosatt i Sverige.
Som familjemedlem till en person med ställning som varaktigt bosatt får du börja arbeta eller studera direkt när du har kommit till Sverige. Du behöver inte vänta på att din familjemedlem får beslut om uppehållstillstånd.
Undantaget är du som är förälder till personen i Sverige och är ekonomiskt beroende av hen – du kan inte börja jobba förrän du själv har fått uppehållstillstånd.
Vi kan inte säga exakt hur länge du måste vänta på beslut. Det är många saker som påverkar väntetiden, till exempel om din ansökan är komplett från början eller om vi behöver begära in mer information, eller om vi behöver göra kontroller med andra myndigheter när vi utreder ditt ärende.
Här visar vi statistik över hur lång tid det har tagit för personer som har ansökt om samma tillstånd som du. Statistiken baseras på avgjorda ärenden de 12 senaste månaderna.
Vuxna: 1 500 kronor
Barn: 750 kronor
Du får inte tillbaka avgiften om du får avslag på din ansökan.
Följande personer behöver inte betala någon avgift:
Familjemedlemmar till svenska medborgare måste betala ansökningsavgift.
Du som vill flytta till Sverige fyller i ansökan och bifogar de dokument som behövs. I ansökan anger du vilken svensk ambassad eller generalkonsulat du vill besöka för att visa upp ditt pass och, i vissa fall, bli intervjuad.
Migrationsverket går igenom din ansökan. Om vi direkt kan se att du inte uppfyller kraven för att få uppehållstillstånd kan vi redan här fatta beslut om att avslå din ansökan.
Vi kontaktar dig om vi behöver mer information om din ansökan.
Innan vi kan ta beslut om uppehållstillstånd kommer du att bli intervjuad och få visa upp ditt pass. Din familjemedlem i Sverige får ett brev från Migrationsverket där vi ber dig att boka en tid för intervju på den ambassad eller generalkonsulat som du angav i din ansökan.
När du besöker ambassaden ska du ta med dig ditt pass och de dokument som Migrationsverket anger i brevet. Om flera familjemedlemmar ansöker tillsammans med dig ska de också följa med till ambassaden.
Under intervjun kommer du att få svara på frågor om din relation till personen som du ska bo med i Sverige.
Om du behöver visum för att resa till Sverige kan du även få lämna fingeravtryck och bli fotograferad vid samma tillfälle som intervjun. De uppgifterna används senare för att tillverka ett uppehållstillståndskort till dig. Om du får uppehållstillstånd behöver du kortet för att resa in i Sverige.
Du behöver i de flesta fall inte bli intervjuad, däremot måste du visa upp ditt pass i original. Beroende på var du befinner dig kan du behöva besöka en ambassad eller Migrationsverket i Sverige för att göra detta.
I samband med att du blir uppmanad att boka tid för en intervju på ambassaden ska personen i Sverige fylla i ett frågeformulär. Formuläret innehåller frågor om er bakgrund och er relation och ska besvaras inom 14 dagar.
Din familjemedlem behöver inte fylla i ett frågeformulär.
Efter att du har blivit intervjuad går Migrationsverket igenom alla uppgifter som rör din ansökan och utreder om du kan få uppehållstillstånd. Om vi behöver mer information från dig eller personen som du ska bo med kommer vi att kontakta er. I vissa fall kontaktar vi även personen i Sverige för en intervju.
När Migrationsverket har tagit ett beslut skickas det till ambassaden. I vissa fall behöver du själv boka tid på ambassaden för att hämta det. Om ett ombud har ansökt åt dig, skickas beslutet till ombudet. Om du befinner dig i Sverige skickas beslutet till din adress.
En kopia av första sidan av beslutet, där det står om du har fått uppehållstillstånd eller om du har fått avslag, skickas även till personen i Sverige. Om du har gett en fullmakt till personen skickas hela beslutet till hen.
När du får beslutet kan du ta del av vilka skäl beslutet grundar sig på. Om du får uppehållstillstånd har du rätt att bo och arbeta i Sverige så länge tillståndet är giltigt. Om du får avslag på din ansökan och befinner dig i Sverige, ska du förbereda dig för att lämna landet.
Innan du påbörjar din ansökan behöver du ha förberett de dokument som du ska bifoga.
Se vilka dokument du ska bifoga under fliken Viktigt att veta
Fyll i blanketten:
Varje familjemedlem ska fylla i en egen ansökningsblankett. Det gäller även barn.
Du ska lämna in ansökan vid en svensk ambassad eller generalkonsulat i det land där du bor. Kom ihåg att ta med dig de dokument som du ska bifoga.
Det är inte alla svenska ambassader och generalkonsulat som handlägger migrationsärenden, kontrollera därför vart du ska vända dig:
Mer information inför ditt besök, till exempel information om tidsbokning, finns på ambassadernas webbplats:
Svenska ambassader och generalkonsulat Länk till annan webbplats.
Du betalar ansökningsavgiften när du lämnar in din ansökan.
När du har lämnat in din ansökan kommer den att skickas till Migrationsverket.
Du som ansöker inifrån Sverige ska skicka in din ansökan till:
Migrationsverket
Box 3100
903 03 Umeå
När vi har tagit emot din ansökan kommer vi att kontakta dig via mejl eller brev med information om hur du ska göra betalningen och hur mycket du ska betala.
Vuxna: 1 500 kronor
Barn: 750 kronor
Följande personer behöver inte betala någon avgift:
Familjemedlemmar till svenska medborgare måste betala ansökningsavgift.
2025-05-20
Ska du besöka Statens servicecenter?
Från och med maj månad sker det förändringar kring vilka av Statens servicecenter som erbjuder Migrationsverkets service.
2025-02-05
Migrationsverket inför nya regler för kontroll av EG/EU-uppehållstillståndskort
Från den 10 februari kan du som har ställning som varaktigt bosatt i ett annat EU-land och söker uppehållstillstånd behöva visa upp ditt EG/EU-uppehållstillståndskort.
2024-12-16
Nu kan du se hela ditt beslut i Min sida
Du som väntar på beslut från Migrationsverket kan nu se det fullständiga beslutet i Min sida. Tidigare har du bara kunnat se om beslutet är positivt eller negativt, och motiveringen har endast skickats hem i pappersformat.