2025-03-26
På plats i Skellefteå för att svara på dina frågor om arbetstillstånd
Med anledning av Northvolts konkurs kommer Migrationsverket vara på plats i Skellefteå för att besvara dina frågor om uppehålls- och arbetstillstånd.
Du har arbetstillstånd som idrottare eller tränare och vill förlänga ditt tillstånd, eftersom ditt kontrakt med klubben har blivit förlängt. Du kan samtidigt ansöka om att förlänga uppehållstillstånd för din familj.
Du kan ansöka om att förlänga ditt arbetstillstånd för att du vill fortsätta arbeta som idrottare eller tränare i Sverige.
Om din familj har uppehållstillstånd för att bo med dig i Sverige kan ni ansöka om att förlänga era tillstånd tillsammans.
Om din familj kommer att vilja flytta till dig för första gången, ska de göra en egen ansökan i efterhand. Du måste då uppfylla ett försörjningskrav.
Du vill ansöka – Familj till arbetstagare som ansöker i efterhand
Om du har arbetat i Sverige med tillstånd för arbete i minst fyra år, kan du samtidigt välja att ansöka om permanent uppehållstillstånd. Du ansöker om permanent uppehållstillstånd i samband med att du ansöker om förlängning.
Om din familj har haft uppehållstillstånd för att bo med dig i Sverige i minst tre år kan de ansöka om permanent uppehållstillstånd samtidigt som dig. Migrationsverket prövar då först din ansökan om permanent uppehållstillstånd. Om du får ett permanent uppehållstillstånd prövas därefter din familjs ansökan.
Om familjemedlemmarna inte kan få permanent uppehållstillstånd prövar Migrationsverket om de kan få tidsbegränsat uppehållstillstånd. Om de beviljas ett sådant kan de ansöka om permanent uppehållstillstånd nästa gång det är dags att ansöka om förlängt tillstånd.
Du ska ha ett giltigt pass
Din lön ska ha varit tillräckligt hög
Du ska ha haft en lön på minst 14 300 kronor per månad före skatt under den tid som du har haft arbetstillstånd i Sverige.
Du ska ha varit försäkrad
Du ska ha haft en sjuk- och olycksfallsförsäkring som överensstämmer med vad som är brukligt inom din idrott och nivå.
Du ska ha ett anställningskontrakt med en klubb eller förening i Sverige
Du ska ha ett skriftligt kontrakt med en klubb eller förening i Sverige som är ansluten till Riksidrottsförbundet. Kontraktet ska vara underskrivet av båda parter.
Du ska spela eller träna i en viss division eller serie – fotboll
Du ska spela i lägst division 1 för herrar eller Damallsvenskan eller Elitettan för damer, om du är fotbollsspelare. Samma krav gäller för dig som ska arbeta som fotbollstränare.
Du ska spela eller träna i en viss division eller serie – basket
Du ska spela i Basketligan eller Basketettan för damer och herrar om du är basketspelare. Samma krav gäller för dig som ska arbeta som baskettränare.
Du ska spela eller träna i en viss division eller serie – ishockey
Du ska spela eller träna i SHL, Hockeyallsvenskan eller Hockeyettan om du är aktiv inom herrishockey. Inom ishockey för damer krävs att du spelar eller tränar i Damhockeyligan.
Din lön ska vara tillräckligt hög
Du ska erbjudas en lön på minst 14 300 kronor/månad före skatt.
Du ska ha en sjuk- och olycksfallsförsäkring
Du ska ha en sjuk- och olycksfallsförsäkring som överensstämmer med vad som är brukligt inom din idrott och nivå.
Riksidrottsförbundet ska intyga att din anställning är av väsentlig betydelse
De ska intyga att din anställning är av väsentlig betydelse för idrottsgrenens positiva utveckling.
Du ska ha haft tillstånd för arbete i minst fyra år
Du ska ha haft tillstånd för arbete och arbetat i Sverige i fyra år under de senaste sju åren.
Du ska kunna försörja dig själv
För att få permanent uppehållstillstånd måste du kunna försörja dig själv genom inkomster från anställning eller eget företag, eller en kombination av anställning och eget företag. Du får räkna ihop inkomster från ett eller flera deltidsarbeten, förutsatt att alla anställningar uppfyller kraven nedan.
Du måste kunna visa att du kan försörja dig själv under en längre period framöver. Om du inte har en fast anställning görs det alltid en individuell bedömning av om din inkomst är varaktig.
Din anställning måste vara seriös. Migrationsverket kan till exempel kontrollera att din arbetsgivare kan betala ut den lön som du har uppgett i din ansökan.
Du som försörjer dig som egen företagare måste visa att ditt företag har realistiska företagsplaner och en stabil ekonomi, så att du kan förväntas försörja dig på vinsten under en längre period.
Det är bara de inkomster du faktiskt har när vi prövar din ansökan som räknas. Du kan inte få permanent uppehållstillstånd baserat på dina chanser att få en annan anställning eller en högre inkomst längre fram.
Du får bara räkna beskattade inkomster från lagliga anställningar. Det innebär att du måste ha tillstånd att arbeta eller vara undantagen kravet på att ha arbetstillstånd. Du får inte räkna obeskattade inkomster eller inkomster från ett yrke som du inte har licens att utföra.
Du får räkna föräldrapenning eller sjukpenning, förutsatt att du har en pågående anställning och din föräldraledighet eller sjukskrivning inte bedöms vara längre än 12 månader.
För att räkna inkomst från din företagsverksamhet måste du visa att du äger minst hälften av företaget och att du har det avgörande ansvaret. Det krävs också att du driver företaget yrkesmässigt, självständigt och i vinstsyfte.
Om du ansöker om permanent uppehållstillstånd för sent (efter att ditt nuvarande tillstånd har slutat gälla), har du inte rätt att arbeta medan du väntar på beslut och uppfyller därför inte försörjningskravet.
Din inkomst efter skatt måste vara så stor att du, efter att din boendekostnad är betald varje månad, har en viss summa kvar som ska räcka till bland annat mat, kläder, hygien, telefon, el och försäkringar för dig själv. För 2025 är den summan 6 186 kronor per månad för en ensamstående vuxen. Om du har ett barn som du inte bor med, och du betalar underhållsbidrag till barnets andra förälder, måste din lön även räcka till underhållsbidraget.
Vilka boendekostnader som lönen måste räcka till varje månad beror på vilken typ av bostad du bor i:
Amortering på bostadslån räknas inte med i bostadskostnaden.
Du behöver bara kunna försörja dig själv, inte dina familjemedlemmar. Om du bor ensam eller med minderåriga barn ska du räkna med hela din faktiska boendekostnad. Om du bor med en eller flera andra vuxna kan du däremot dela den faktiska boendekostnaden på antalet vuxna i hushållet och bara räkna med din del, oavsett hur mycket var och en faktiskt betalar för boendet.
Du får inte räkna inkomster från
Pension räknas inte heller som inkomst, men den som har pension kan däremot vara undantagen från kravet på att försörja sig själv.
Undantag kan göras från försörjningskravet om
Om du kan lämna in beslut från Pensionsmyndigheten som visar att du har rätt till inkomstgrundad ålderspension, garantipension eller äldreförsörjningsstöd är du undantagen kravet på att försörja dig själv. Det är rätten till pension som är avgörande, inte att du faktiskt tar ut pension, eller storleken på din pension. Både garantipension och äldreförsörjningsstöd kan tidigast betalas ut från den månad som du fyller 66 år. Inkomstgrundad ålderspension kan som tidigast betalas ut från den månad som du fyller 63 år. Om du har fyllt 63 men inte 66 måste du visa att du har gått i pension och börjat ta ut din inkomstgrundade ålderspension. Det är din ålder vid beslutstillfället som avgör.
Undantag från försörjningskravet kan också göras om det finns andra särskilda skäl som inte är tillfälliga. Det kan handla om att du inte har möjlighet att uppfylla försörjningskravet på grund av varaktigt nedsatt arbetsförmåga, till exempel på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning. Det kan även gälla om du är arbetslös och så nära pensionsålder att det är svårt att få ett nytt arbete. Undantag kan även göras om det inte är rimligt att begära att du ska försörja dig själv; sådana undantag görs till exempel för munkar och nunnor.
Om du anser att du har särskilda skäl för att inte behöva uppfylla försörjningskravet ska du bifoga dokument som visar att du till exempel har en varaktigt nedsatt arbetsförmåga. Det kan vara en utredning från Arbetsförmedlingen, beslut om rätt till sjukpenning, sjukersättning eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan, eller ett läkarintyg.
Du ska leva ett skötsamt liv
För att få permanent uppehållstillstånd i Sverige är det viktigt att du inte kan antas begå brott i framtiden. Därför ställs det krav på dig som ansöker om permanent uppehållstillstånd att du kommer att leva ett skötsamt liv. För att kunna bedöma det behöver Migrationsverket titta på hur du har levt hittills, till exempel om du är dömd eller misstänkt för något brott i Sverige eller utomlands.
Det finns inga detaljerade regler om vilka typer av brott eller hur långa straff som kan hindra dig från att bli beviljad permanent uppehållstillstånd. Det handlar inte enbart om grov och allvarligt brottslighet, även mindre grov brottslighet kan vara ett hinder om du samtidigt har misskött dig på andra sätt.
Om det går att misstänka att du inte kommer att leva på ett skötsamt sätt i framtiden, kommer Migrationsverket att väga de misstankarna mot dina skäl för att få permanent uppehållstillstånd. Vi tar hänsyn till på vilket sätt du har misskött dig och hur länge sen händelserna var.
Undantag från kravet på skötsamhet görs endast för barn under 15 år.
Om du inte uppfyller kraven för permanent uppehållstillstånd kan du fortfarande få förlängt arbetstillstånd, om du uppfyller kraven för det.
För att din familj ska kunna få uppehållstillstånd som anhöriga till dig, som nu har fått permanent uppehållstillstånd, måste du uppfylla ett försörjningskrav.
Försörjningskrav för personen i Sverige
För att få permanent uppehållstillstånd måste varje familjemedlem själv uppfylla följande krav:
Undantag från kravet på skötsamhet görs endast för barn under 15 år.
Korrekta kopior av ditt pass
Om ditt pass är på väg att gå ut bör du förlänga det eftersom du inte kan få tillstånd för längre tid än ditt pass är giltigt.
Läs mer om vad passkopiorna ska visa
Anställningskontrakt med klubben
Kontraktet ska innehålla uppgifter om lön (i svenska kronor), försäkringar och för vilken tid kontraktet gäller (kontraktet ska vara undertecknat av klubben och dig själv).
Anställningsintyg från alla dina arbetsgivare
Om du vill ansöka om permanent uppehållstillstånd. Intyget ska innehålla uppgift om de tider som du har arbetat i Sverige om du har haft tillstånd för arbete i Sverige i fyra år.
Ett ombud kan ansöka åt dig om du ger hen fullmakt. Du ska då bifoga en kopia av fullmakten till din ansökan.
Korrekta kopior av varje familjemedlems pass
Din familjemedlem kan inte få uppehållstillstånd för längre tid än passet är giltigt.
Läs mer om vad passkopiorna ska visa
Om du ansöker om permanent uppehållstillstånd och din familj ansöker om uppehållstillstånd samtidigt som dig, ska du kunna visa att din inkomst räcker för att försörja dig själv och din familj och att du har en bostad av tillräcklig storlek och standard för er att bo i.
Dokument som visar att du har en bostad
Om du hyr din bostad ska du skicka in kopia av ditt hyreskontrakt. Du ska också bifoga en hyresavi för den senaste månadens hyra (1 månad).
Kontraktet ska innehålla:
Om du hyr din bostad i andra hand ska du också skicka in dokument som visar att din hyresvärd, bostadsrättsförening eller hyresnämnd har godkänt uthyrningen. När du hyr en hyresrätt i andra hand är det fastighetsägaren som är hyresvärd, inte innehavaren av förstahandskontraktet. Kontrakt eller avtal måste vara undertecknade.
Om du äger din bostad ska du skicka in kopia av köpekontrakt, eller annan överlåtelsehandling, där det framgår att du äger bostaden. Om antalet rum inte framgår av handlingen kan du bifoga planritning, bostadsspecifikation eller liknande.
Du ska också skicka in dokument som visar vilken bostadskostnad du har. Oavsett om du bor i bostadsrätt, hus eller villa ska du skicka in handlingar som visar vilka ränteutgifter du har och hur mycket du amorterar.
Om du bor i bostadsrätt ska du skicka in kopior av handlingar som visar månadsavgift och andra eventuella driftskostnader som inte ingår i månadsavgiften, till exempel för värme, el och vatten.
Om du bor i hus eller villa ska du skicka in handlingar som visar vilka driftskostnader du har. Det kan till exempel vara avgifter för värme, vatten, sophämtning, avlopp, samfällighetsavgift, fastighetsavgift eller andra kostnader som är kopplade till boendet.
Dokument som visar att du har en inkomst
Om du arbetar behöver du skicka in kopia på ditt anställningsavtal. Av anställningsavtalet ska det framgå:
Du behöver också skicka in kopia på din senaste lönespecifikation. Den ska innehålla:
Om din anställning varar längre än ett år behöver du skicka in en kopia av anställningsavtalet och din senaste lönespecifikation.
Om du har en tim- eller behovsanställning ska du skicka in en kopia av anställningsavtalet och de tre senaste lönespecifikationerna.
Om din nuvarande anställning varar kortare än ett år och du har haft tidigare visstidsanställningar behöver du dessutom skicka in tidigare anställningsavtal för det senaste året.
Du kan också skicka in handlingar som visar att du är medlem i en a-kassa och att du kommer att få ersättning därifrån vid eventuell arbetslöshet.
Du behöver skicka in kopia av beslut från a-kassan och utdrag på utbetalningar. Av dokumenten bör det framgå hur mycket ersättning du får och under vilken period du har rätt till ersättning.
Du behöver skicka in kopia av beslut från Försäkringskassan där det framgår vilken typ av ersättning det är och hur mycket du får i ersättning. Av dokumenten bör det framgå under vilken period du har rätt till ersättning från Försäkringskassan.
Om du enbart, eller vid sidan av en anställning, har en enskild firma eller är bolagsman i ett handels- eller kommanditbolag, består din inkomst av din del av överskottet från ditt företag efter avdrag för egenavgifter. Med det menas vanligtvis det överskott av näringsverksamhet du deklarerar i din inkomstdeklaration. Du kan visa din inkomst genom att skicka in:
Om du är delägare i ett aktiebolag kan du visa att du tar ut lön eller annan ersättning från ditt aktiebolag genom att skicka in följande handlingar:
Du behöver skicka in kopia av beslut som visar vilken typ av pension du har och hur mycket du får i pension varje månad eller per år. Det kan till exempel vara ett beslut från pensionsmyndigheten.
Du kan ansöka om förlängning tidigast två månader innan ditt nuvarande tillstånd slutar gälla. Du måste ansöka innan ditt nuvarande tillstånd slutar gälla.
Om du ansöker för sent får du inte arbeta under handläggningstiden.
Migrationsverket rekommenderar att du lämnar in din ansökan tidigast 30 dagar innan ditt nuvarande arbetstillstånd slutar gälla. Detta för att vi kan fatta beslut om permanent uppehållstillstånd först när ditt nuvarande tillstånd har gått ut.
Du kan få arbetstillstånd för högst två år, men inte för längre tid än kontraktet varar. Du kan inte få tillstånd för längre tid än ditt pass är giltigt.
Din familj kan få uppehållstillstånd för samma tid som du om du får arbetstillstånd, men aldrig för längre tid än passens giltighetstid.
Om du får ett permanent uppehållstillstånd gäller det så länge du är bosatt i Sverige.
Arbetstagare: 1 500 kronor
Vuxna familjemedlemmar: 1 500 kronor
Barn: 750 kronor
Du får inte tillbaka avgiften om du får avslag på din ansökan.
Vi kan inte säga exakt hur länge du måste vänta på beslut. Det är många saker som påverkar väntetiden, till exempel om din ansökan är komplett från början eller om vi behöver begära in mer information, eller om vi behöver göra kontroller med andra myndigheter när vi utreder ditt ärende.
Här visar vi statistik över hur lång tid det har tagit för personer som har ansökt om samma tillstånd som du.
Om du vill fortsätta arbeta i Sverige efter att ditt arbetstillstånd går ut behöver du förlänga det. Du måste ansöka om förlängning innan ditt nuvarande tillstånd slutar gälla.
Innan du ansöker om förlängt arbetstillstånd behöver du ha ett anställningsavtal som är underskrivet av dig och din arbetsgivare.
Det är arbetsgivaren som påbörjar förlängningsansökan i e-tjänsten.
När arbetsgivaren är klar med sin del, får du ett mejl med en länk till e-tjänsten där du ska fylla i din del av ansökan. Du fyller i ansökan och bifogar de dokument som behövs.
Det är viktigt att du skickar in förlängningsansökan innan ditt nuvarande tillstånd slutar gälla. Då har du rätt att vistas i Sverige tills vi tar ett beslut, även om ditt nuvarande tillstånd går ut.
Nu följer en period av väntan innan Migrationsverket kommer att titta närmare på din ansökan.
För att kunna få ett nytt uppehållstillståndskort behöver du bli fotograferad och lämna dina fingeravtryck. Om du inte gjorde det i samband med att du lämnade in din ansökan ska du boka tid för att göra det på Migrationsverkets servicecenter. Om din familj ansöker tillsammans med dig ska de också boka tid.
Migrationsverket går igenom alla uppgifter som rör din ansökan och utreder om du kan få förlängt arbetstillstånd. Vi kontaktar dig om vi behöver mer information. I vissa fall kontaktar vi din arbetsgivare för ytterligare information.
Genom att logga in på Min sida kan du få information om din ansökan och använda våra tjänster.
Du kan behöva visa upp ditt pass innan vi kan ta beslut. Det behöver du bara göra om vi inte redan har kontrollerat det vid ett tidigare besök, eller om du har fått ett nytt pass sedan du senast visade upp det.
Vissa kommer att få erbjudande om att visa upp sitt pass i en digital passkontroll via en app.
Om du behöver visa upp ditt pass kommer vi att kontakta dig med information om hur och när du ska visa upp det.
När beslutet är klart får du ett mejl eller ett brev där det står om du har fått arbetstillstånd eller om du har fått avslag på din ansökan. När du får beslutet kan du ta del av vilka skäl beslutet grundar sig på. Om du får uppehållstillstånd har du rätt att arbeta i Sverige så länge tillståndet är giltigt. Om du får avslag på din ansökan och befinner dig i Sverige, ska du förbereda dig för att lämna landet.
Tänk på att vara noga med att lämna kompletta uppgifter och bifoga alla dokument som behövs. Migrationsverket prioriterar kompletta ärenden.
Se vilka dokument du ska bifoga under fliken Viktigt att veta
Arbetsgivaren i Sverige påbörjar din ansökan genom att lämna information om anställningen till Migrationsverket. För att kunna göra det behöver din arbetsgivare uppgifter om ditt namn, födelsedatum, medborgarskap och mejladress. När arbetsgivaren är klar med sin del av ansökan, får du en länk via mejl, som du ska använda för att fortsätta med din del av ansökan.
När du har fått mejlet med länken, loggar du in i e-tjänsten och fyller i uppgifter om dig själv. Du ska också kontrollera att uppgifterna om dina anställningsvillkor stämmer med det som du och din arbetsgivare har kommit överens om. När du är klar med din del av ansökan och har skickat in den, registreras den hos Migrationsverket.
Tänk på att din ansökan måste vara registrerad hos Migrationsverket innan ditt nuvarande tillstånd har slutat gälla. Det räcker inte att din arbetsgivare har fyllt i sin del.
För att kunna ansöka i e-tjänsten ska du
Arbetstagare: 1 500 kronor
Vuxna familjemedlemmar: 1 500 kronor
Barn: 750 kronor
Du får inte tillbaka avgiften om du får avslag på din ansökan.
Om du inte kan ansöka i e-tjänsten ska arbetsgivaren fylla i blanketten Information om anställningen (232011) Pdf, 816.9 kB. och skicka den till dig. Du ska sedan skicka in den tillsammans med din ansökan.
Du fyller i blanketten:
Ansökan om tillstånd att arbeta i Sverige (148011) Pdf, 855.2 kB.
Om din familj ansöker tillsammans med dig ska varje familjemedlem fylla i blanketten:
Du kan antingen lämna in ansökan och bifogade dokument på något av Migrationsverkets servicecenter eller skicka in dem till:
Migrationsverket
Box 3100
903 03 Umeå
Om du lämnar in ansökan på Migrationsverkets servicecenter betalar du avgiften där.
Om du skickar in ansökan med post betalar du avgiften via bankgironummer 5223-7005. IBAN kontonummer är SE6912000000012810106908 och BIC/SWIFT-koden är DABASESX (Danske Bank).
I rutan "Meddelande till betalningsmottagaren" skriver du förnamn och efternamn på den person ansökningsavgiften gäller samt personnummer och/eller ärendenummer. Om du betalar avgift för flera personer samtidigt anger du alla personnummer och/eller ärendenummer. Skriv på ansökningsblanketten när och på vilket sätt du har betalat avgiften.
2025-03-26
På plats i Skellefteå för att svara på dina frågor om arbetstillstånd
Med anledning av Northvolts konkurs kommer Migrationsverket vara på plats i Skellefteå för att besvara dina frågor om uppehålls- och arbetstillstånd.
2025-03-13
Möjligheten till spårbyte försvinner
Riksdagen har beslutat att ta bort möjligheten till så kallat spårbyte 1 april. Detta påverkar dig som har fått, eller ansökt om, arbetstillstånd efter avslag på din asylansökan genom så kallat spårbyte. Även dina medsökande familjemedlemmar påverkas.
2025-03-06
Förändring för dig som bor på Cypern och vill söka uppehålls- och arbetstillstånd
Från och med den 17 mars 2025 kommer Sveriges ambassad i Nicosia inte att hantera migrationsärenden. Du som är medborgare i Cypern ska då i stället vända dig till Sveriges ambassad i Aten, Grekland. Samma sak gäller för dig som inte är medborgare i men bor lagligt på Cypern.
2025-03-05
Nu är Migrationsverkets nya webbplats lanserad
Den 5 mars lanserade Migrationsverket en helt ny version av migrationsverket.se, en webbplats med tydligare struktur och mer guidande navigering. Syftet med den nya webben är framförallt att besökarna lättare ska hitta den information de behöver.
2025-02-07
Bulgarien, Kroatien och Rumänien ingår numera i Schengenområdet. Personer som bor lagligt inom området ska från och med den 24 februari 2025 vända sig till någon av de fem Schengenhubbarna i migrationsärenden.
2025-02-07
Från och med den 10 mars 2025 kommer ambassaden i Sarajevo inte längre att hantera migrationsärenden. Du ska då i stället vända dig till Sveriges ambassad i Skopje, Nordmakedonien.
2025-01-07
Nu gäller nya regler för EU-blåkort
Från och med 1 januari gäller nya krav och regler för dig som ska ansöka om eller har ett befintligt EU-blåkort.
2024-12-20
Från och med 3 februari 2025 ska du som bosatt i Serbien och Montenegro vända dig till Sveriges ambassad i Skopje, Nordmakedonien för ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd.