Så funkar det för elitidrottare att komma till Sverige

Att idrottare från alla världens länder kommer till Sverige för att tävla, spela i en viss klubb eller delta i ett mästerskap är något av en självklarhet – i alla fall för den med ett sportintresse. Men hur funkar det? Kan elitidrottarna bara komma hit eller måste de ta sig igenom en byråkratisk process först? Vi reder ut stegen från ansökan till avspark!

Måste man ansöka om tillstånd?

Den första frågan är om det över huvud taget behövs något tillstånd för att komma till Sverige, eller om det är tillräckligt att visa att man ska delta i en idrottslig tävling eller har blivit värvad till en klubb. Ett kortfattat svar är att om man ska spela för en svensk klubb som man har kontrakt med krävs arbetstillstånd, om man besöker Sverige för att delta i en internationell tävling behövs inget arbetstillstånd men man kan behöva ha ett visum.

Medborgare i ett EU-land

Som vi har förklarat i en tidigare del av Migrationsverket svarar, har medborgare i ett EU/EES-land rätt att komma till och bo i Sverige utan uppehållstillstånd. En idrottare som är medborgare i exempelvis Tyskland, Spanien eller Portugal behöver alltså inte ansöka om uppehållstillstånd hos Migrationsverket, utan kan komma hit direkt för att utöva sin sport.

Läs Migrationsverket svarar: Fri rörlighet inom EU – hur fungerar det?

Medborgare utanför EU

Det är för de så kallade tredjelandsmedborgarna som ett arbetstillstånd kan krävas om man vill komma till Sverige för att utöva sin sport och en ansökan om tillstånd därför kan bli aktuell.

En professionell idrottsutövare eller tränare som har fått kontrakt med en svensk idrottsklubb eller idrottsförening måste ha ett arbetstillstånd för att få utöva sporten eller tränaryrket i Sverige. Ansökan ska lämnas in till Migrationsverket innan inresan och man väntar på sitt beslut utanför Sverige. Tillståndet gäller sedan så länge kontraktet är giltigt och kan förlängas – men inte för längre tid än två år åt gången. Vilka är då kraven?

Lön, giltigt pass och försäkringar

Några grundläggande krav för arbetstillstånd är att man ska ha ett giltigt pass, korrekta försäkringar och en tillräckligt hög lön. För idrottare och tränare är det sjuk- och olycksfallsförsäkring som ska tecknas, och månadslönen måste vara minst 14 300 kronor före skatt.

Personen som ansöker om arbetstillstånd ska också ha ett skriftligt kontrakt med en klubb eller förening i Sverige som är ansluten till Riksidrottsförbundet. Dessutom krävs det att Riksidrottsförbundet intygar att anställningen är av väsentlig betydelse för idrottsgrenens positiva utveckling.

De vanligaste sporterna

Professionella idrottare kan få arbetstillstånd för att utöva vilken sport som helst, så länge de uppfyller kraven för tillståndet. För utövare inom fotboll, ishockey och basket – där fotboll och ishockey är de vanligaste sporterna att söka tillstånd för – finns dock särskilda krav på vilken division de ska spela i.

Fotboll:
spelaren ska spela i lägst division 1 för herrar eller Damallsvenskan eller Elitettan för damer. Samma krav gäller för den som ska arbeta som fotbollstränare.

Basket:
spelaren ska spela i Basketligan eller Basketettan för damer och herrar. Samma krav gäller för dig som ska arbeta som baskettränare.

Ishockey:
spelaren ska spela i Svenska hockeyligan (SHL), Hockeyallsvenskan eller Hockeyettan om man är aktiv inom herrishockey. Inom ishockey för damer krävs att man spelar eller tränar i Damhockeyligan.

Mindre vanliga sporter att söka arbetstillstånd för att utöva är speedway, fäktning, badminton och futsal – men även dessa kan förekomma bland ansökningarna hos Migrationsverket.

Då behöver man inte ansöka om arbetstillstånd

Idrottaren behöver inte ansöka om arbetstillstånd om man ska vistas i Sverige endast för att delta i en internationell tävling i max tre månader under en period om ett år. I det här fallet har man alltså inte kontrakt med en svensk klubb, utan är bara i Sverige för att delta i den aktuella tävlingen under en kortare period.

Även om man inte behöver ha ett arbetstillstånd, kan man behöva ett visum för att komma in i Sverige. Det ansöker man om vid en svensk ambassad eller konsulat i det land man är bosatt.

Lista över medborgare som behöver ha visum för inresa i Sverige Länk till annan webbplats.

För att ge en väldigt generell förklaring innebär det här alltså att om Sverige anordnar exempelvis fotbolls-VM en sommar, skulle deltagarna från de olika länderna inte behöva ansöka om arbetstillstånd. Det skulle däremot behövas om spelarna som deltar i mästerskapet ska vistas i Sverige längre tid än tre månader.

Idrottarens familj kan följa med till Sverige

Om personen som ska arbeta som professionell idrottare eller tränare vill ta med sin familj till Sverige, kan familjen ansöka om uppehållstillstånd som medsökande. Antingen kan deras ansökan lämnas in tillsammans med idrottarens ansökan, eller så kan familjen göra en egen ansökan i efterhand – om de vill flytta till Sverige senare.

För att familjen ska kunna få uppehållstillstånd för att följa med till Sverige, måste personen med arbetstillstånd kunna försörja både sig själv och sin familj.

Försörjningskrav för medsökande familj

Statistik

2022: 566. 2023:505. 2024:451.

Antalet ansökningar om arbetstillstånd för professionella idrottare har legat på en relativt stabil nivå under de senaste tre åren: 566 inkomna ansökningar år 2022, 505 år 2023 och 451 år 2024. Av dessa har de flesta ärenden resulterat i ett beviljat tillstånd – 513 tillstånd år 2022, 452 år 2023 och 393 år 2024.

Om man får avslag på sin ansökan kan det till exempel bero på att lönen är för låg, om den aktuella klubben inte är medlem i Riksidrottsförbundet, eller om klubben inte erbjuder de överenskomna villkoren, antingen i det aktuella fallet eller i tidigare ärenden.

Att Migrationsverket avvisar en ansökan kan bero på att ansökningsavgiften inte är betald eller att personen i fråga redan har ett uppehållstillstånd för den tidsperiod som ansökan avser.

Hur lång tid tar det att få beslut?

Som alltid är det många saker som påverkar väntetiden, till exempel om personens ansökan är komplett från början eller om vi behöver begära in mer information. När det gäller arbetstillstånd för professionella idrottare ser det ut såhär:

Kompletta ansökningar

75% av nyligen avgjorda ärenden har avgjorts inom: 1 månader

Icke kompletta ansökningar

75% av nyligen avgjorda ärenden har avgjorts inom: 2 månader

Förändringar på gång

Migrationsverket och Riksidrottsförbundet har reviderat och uppdaterat överenskommelsen om arbetstillstånd som funnits i många år för elitidrottare och tränare. Som en konsekvens höjs försörjningskravet och lönenivån kopplas till gällande så kallat prisbasbelopp. Det är ett belopp som räknas fram varje år för att spegla prisutvecklingen i samhället och används för att räkna ut ersättningar som exempelvis pension, sjukpenning och olika bidrag

Från och med 1 september 2025 måste elitidrottare och tränare ha en lön på minst 19 600 kronor för att kunna få arbetstillstånd.

Läs nyheten om den nya överenskommelsen

Publicerad 2025-05-16

Hur bevakar Migrationsverket omvärlden?

Migrationsverkets verksamhet styrs i stor utsträckning av vad som händer utanför Sveriges gränser. Myndigheten behöver information både för att bedöma hur migrationen utvecklas och för att kunna fatta rättssäkra beslut.

Mottagning och boende för asylsökande – hur fungerar det?

Boendesystemet för asylsökande förändras. I den här artikeln ska vi besvara en del av frågorna om hur asylsökande bor idag och hur det ska se ut i framtiden.

Andra regler när barn blir vuxna

Bestämmelserna om anhöriginvandring bygger på tanken att familjer ska hållas samman – därför väcker det både känslor och frågor när en ung vuxen ska utvisas medan övriga familjen får stanna i Sverige. Hur kan det bli så? I den här artikeln ska vi besvara frågor om personer som blir vuxna och inte längre omfattas av reglerna för anhöriginvandring.