Nordisk medborgare som bor i Sverige

Om du är medborgare i Danmark, Finland, Norge eller Island kan du betraktas både som nordisk medborgare och som EU/EES-medborgare och använda dig av två olika regelsystem.

Nordisk över­ens­kom­melse

Danmark, Finland, Norge och Island är tillsammans med Sverige en del av Norden. De nordiska länderna har en överenskommelse om att de nordiska medborgarna har rätt att bo i vilket nordiskt land som helst. Du behöver inte ansöka om uppehållstillstånd. För att folkbokföra dig i Sverige och få ett svenskt personnummer behöver du kontakta Skatteverket.

Läs mer om folkbokföring på Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om din familj är medborgare i ett land utanför EU/EES och ni ska bo i Sverige kan de ansöka om uppehållstillstånd enligt de svenska reglerna.

Uppehållstillstånd enligt svenska regler för nordisk medborgares familj som är medborgare i ett land utanför EU/EES

Att flytta inom EU/​​EES

EU/EES-samarbetet innebär bland annat att EU/EES-medborgare och deras familjer har rätt att flytta till ett annat EU/EES-land så länge vissa krav är uppfyllda. En EU/EES-medborgare har rätt att bo i ett annat EU/EES-land än hemlandet om han eller hon uppfyller uppehållsrätten genom arbete, studier eller med tillräckliga medel. I Sverige räcker det att du folkbokför dig hos Skatteverket.

Som nordisk medborgare betraktas du också som EU/EES-medborgare. Du behöver inte ansöka om tillstånd för att bo i Sverige.

Om din familj är medborgare i ett land utanför EU/EES kan de bo med dig i Sverige om du har uppehållsrätt. De ska i så fall ansöka om uppehållskort enligt EU/EES-reglerna.

Uppehållskort enligt EU/EES-regler för nordisk medborgares familj som är medborgare i ett land utanför EU/EES

Sidan senast uppdaterad: