Skydd och asyl i Sverige

Här finns information till dig som har sökt asyl i Sverige. Du kan läsa om vad som händer efter att du har lämnat in en asylansökan och när du har fått ett beslut. Här kan du också läsa om dina rättigheter som asylsökande när det gäller arbete, boende, hälso- och sjukvård och ekonomiskt stöd.

Filmer för dig som är asylsökande

Aktuellt


 • Försenade uppehållstillståndskort

  Maskinen som tillverkar uppehållstillståndskort har varit avstängd för uppgradering. Produktionen är igång igen men det tar ett tag tills alla beställda kort är levererade. Normala leveranstider beräknas ske i slutet av juli/början av augusti. Migrationsverket kan inte påskynda tillverkningen.

 • Ny bedömning av afghanska pass

  Migrationsverket bedömer att afghanska pass uppfyller de svenska kraven på pass.

 • Nytt LMA-kort räcker hela asyltiden

  Den 1 januari 2022 införde Migrationsverket nya LMA-kort som innehåller digital information om giltighetstid och AT-UND. Ett kort räcker hela asyltiden och giltighetstiden förlängs när du besöker Migrationsverket.

 • Nya pass från 1 januari

  Från och med 1 januari 2022 blir alla pass som tillverkas i Sverige säkrare och får ett nytt utseende. Det gäller också de resedokument och främlingspass som Migrationsverket utfärdar.

 • Verkställighetsstopp för avvisning och utvisning av tigreaner till Etiopien

  Den senaste tiden har Migrationsverket fått rapporter om att situationen för tigreaner i Etiopien har blivit allt svårare. Migrationsverket har därför beslutat om tillfälligt verkställighetsstopp av avvisningar och utvisningar av tigreaner till Etiopien.

 • Undantag från passkrav

  Efter lagändringen 20 juli förtydligar Migrationsverket nu vem som måste ha ett pass för att få uppehållstillstånd. Samtidigt gör Migrationsverket en ny bedömning av afghanska medborgares möjlighet att skaffa pass.