Skydd och asyl i Sverige
Här finns information till dig som har sökt asyl i Sverige. Du kan läsa om vad som händer efter att du har lämnat in en asylansökan och när du har fått ett beslut. Här kan du också läsa om dina rättigheter som asylsökande när det gäller arbete, boende, hälso- och sjukvård och ekonomiskt stöd.
Other languages
- አማርኛ (amhariska)
- العربية (arabiska)
- Azərbaycanca (azerbajdzjanska)
- ب ه سۆرانی (sorani)
- English (engelska)
- Español (spanska)
- پارسی (persiska)
- Français (franska)
- Bosanski, hrvatski, srpski (kroatiska)
- Հայերեն (armeniska)
- ქართული (georgiska)
- Kurmancî (kurmandji)
- Монгол хэл (mongoliska)
- يه دری (dari)
- پښتو (pashto)
- Arlijan (romani arli)
- Русский (ryska)
- Af soomaali (somaliska)
- Shqip (albanska)
- ትግርኛ (tigrinska)
- Türkçe (turkiska)
- Oʻzbek (uzbekiska)
Dela
Vanliga frågor och svar
För barn
Aktuellt
-
Aktiviteter medan du väntar på beslut
Du som är asylsökande kan vara med i olika aktiviteter för att börja lära dig det svenska språket, få kunskap om det svenska samhället och arbetsmarknaden eller för att förbättra din hälsa.
-
Distansundervisning på gymnasieskolor
För att minska spridningen av coronaviruset ska Sveriges gymnasieskolor återigen övergå till distansundervisning. Migrationsverkets krav på personer som har uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå är desamma, även om studierna kommer att se annorlunda ut ett tag.
-
Risk för inkallelse i syriska armén kan ge flyktingstatus
Migrationsverket bedömer nu att personer som riskerar att kallas in till statlig militärtjänstgöring om de återvänder till Syrien kan ha rätt till flyktingstatus i Sverige.
-
Nya områden listas för asylsökande som väljer att bo i eget boende
Nu har Migrationsverket sammanställt en ny lista över de anmälda områdena som anses ha sociala utmaningar. Om du som asylsökande väljer att bosätta dig i något av dessa områden kommer du som regel att förlora din rätt till dagersättning och särskilt bidrag.
-
Information till barn
Barn har rätt att få information om vad som händer när de söker asyl. Även unga barn har rätt att få information som de kan förstå. Därför har Migrationsverket tagit fram en app som på ett enkelt sätt förklarar asylprocessen för barn.
-
Spridning av felaktiga uppgifter om Dublinförordningen
Migrationsverket har förstått att det sprids felaktiga uppgifter om Dublinförordningen, om att man kan få sin ansökan om asyl prövad i flera EU-länder. Dessa uppgifter stämmer inte.
-
Nytt utseende för uppehållstillståndskort
Från och med den 1 december ser Migrationsverkets kort för uppehållstillstånd och uppehållsrätt annorlunda ut. Du som redan har ett giltigt kort behöver inte byta ditt kort.