Arbetstagare och studenter kan visa pass för Migrationsverket i mobiltelefonen

Migrationsverket lanserar en pilot för digital passkontroll som ska underlätta vid ansökan om uppehållstillstånd. Studenter och arbetstagare från 22 länder och territorier är först ut att få använda identifieringsappen Freja för att visa upp sitt pass.

– Nu kommer vissa sökande kunna ladda ner en app, läsa av sitt pass och göra en ansiktsigenkänning för att identifiera sig till sina ansökningar om uppehållstillstånd vid studier och arbete, säger Fredrik Larsson expert på Migrationsverkets utlandsenhet.

Migrationsverket ligger i den tekniska framkanten ur ett globalt perspektiv när de första erbjudanden om digital passkontroll skickas ut sista veckan i maj.

E-tjänsten Digital Passport Check har tagits fram för att viseringsfria studenter och arbetstagare ska slippa tidskrävande och ibland dyra resor till en utlandsmyndighet. Det sparar även pengar och tid för utlandsmyndigheterna, och är bra för miljön.

– Hela syftet med projektet har varit att underlätta för de sökande. Efter att det blev ett krav att visa upp sitt pass vid ett personligt besök har fler tvingats att uppsöka en utlandsmyndighet som kan ligga i ett annat land, säger Fredrik Larsson.

Erbjudandet om digital passkontroll går ut i form av ett automatmejl inom ett par dagar efter en webbansökan om arbetstillstånd eller tillstånd för studier. Mejlet innehåller en personlig länk till e-tjänsten som är giltig i en vecka och den korta svarstiden är viktig för att inte fördröja handläggningen.

I samband med lanseringen skickar Migrationsverket dessutom erbjudandet till alla personer - som omfattas av piloten - och som har gjort en ansökan under 2024 men inte ännu har visat sitt pass.

Passkontrollen sker med hjälp av Freja eID Group AB som erbjuder funktioner för att granska och förmedla passinformation till svenska myndigheter.

Att använda Freja-appen blir också ett första steg att skapa en e-legitimation som andra myndigheter kan förlita sig på under ansökningsprocessen. När användaren har fått svenskt personnummer eller samordningsnummer kan den uppdateras till en fullständig svensk e-legitimation.

Ungefär 19 000 arbetstagare och 5000 studenter beräknas ha nytta av den nya digitala passkontrollstjänsten varje år baserat på statistik om de 22 länderna och territorierna under 2023.

22 länder och terri­to­rier ingår i piloten för digital pass­kon­troll

USA

KANADA

BRASILIEN

MEXIKO

AUSTRALIEN

STORBRITANNIEN

NYA ZEELAND

TAIWAN

JAPAN

SYDKOREA

CHILE

SINGAPORE

MALAYSIA

NORDMAKEDONIEN

GEORGIEN

UKRAINA

ARGENTINA

COLOMBIA

PERU

ALBANIEN

SERBIEN

BOSNIEN OCH HERCEGOVINA

Nyheten har uppdaterats 2024-05-30: Hong Kong har tagits bort från listan, då det visat sig att den tekniska lösning som Migrationsverket testar för närvarande inte kan särskilja pass från personer hemmahörande där.