Kontakta presstjänsten

Vardagar kl. 8.00–16.30

010-485 66 55

Om du inte når oss via telefon går det bra att mejla. Vid pågående nyhetshändelser utanför kontorstid kommer vi att informera om det på webbplatsen. Pressjouren kommer då också att vara bemannad även utanför kontorstid på samma telefonnummer: 010-485 66 55.

Uppdateringar sker då även via våra sociala mediekanaler på Twitter och Facebook.

För dig som är journalist och har frågor om ett enskilt ärende

För att få insyn i enskilda ärenden behöver du skaffa en fullmakt från personen ärendet gäller. Då kan vi ofta dela med oss av uppgifter och vi kan också kommentera omständigheter i ärendet, exempelvis varför vi har gjort en specifik bedömning eller använt oss av en särskild formulering. Vi har sammanställt vad du behöver få med i en fullmakt.

Nyheter

 • 2019-07-19

  Förlängning av den tillfälliga lagen träder i kraft

  I morgon, lördagen den 20 juli, träder förlängningen av tillfälliga lagen i kraft. En av förändringarna gäller regler för familjeåterförening. På Migrationsverkets webbplats kommer det att finnas information om vad som gäller på flera språk.
 • 2019-07-01

  Kompetensinvandring i fokus när Migrationsverket besöker Almedalen

  På måndag är Migrationsverket på plats i Almedalen, men med ett annat upplägg än tidigare år. Istället för att ha en egen scen deltar verket i andra aktörers seminarier, arrangerar ett seminarium på Barnombudsmannens scen och bjuder in till personliga arbetsmöten.
  – Under Almedalsveckan pratas det om migration och därför är det viktigt att vi som expertmyndighet är där för att driva det faktabaserade samtalet, säger Petter Sundsten, producent på verkets kommunikationsavdelning.
 • 2019-07-01

  Migrationsverket 50 år: ”Vi har ett svårt och viktigt arbete”

  1 juli 2019 fyller Migrationsverket 50 år. Både uppdrag och förutsättningar har ändrats mycket under åren som gått.– Våra 50 år har präglats av ständig förändring. Vi är en myndighet som påverkas av omvärlden och av hur regeringen vill använda sin myndighet, säger generaldirektör Mikael Ribbenvik.
 • 2019-06-26

  Nordiska museet och Migrationsverket ger ut bok om migration

  Rapparen från Gaza, prinsessan från Nigeria, läraren från Syrien… Boken ”87 röster om migration” bygger på intervjuer med några av dem som migrerat till Sverige under 2000-talet. Den ges ut i samverkan mellan Migrationsverket och Nordiska museet och riktar sig till alla som söker ett bredare perspektiv på migration.
 • 2019-06-18

  Tillfälliga lagen förlängs efter beslut i riksdagen

  Den 20 juli träder en förlängning av lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige kraft. Det står klart efter riksdagens omröstning den 18 juni.
 • 2019-06-05

  Rekordmånga bärplockare i år

  Migrationsverket har fått in rekordmånga ansökningar om arbetstillstånd avseende bärplockare till säsongen 2019.
 • 2019-05-24

  Migrationsverket förbereder för digitala förlängningsansökningar

  Fram till och med årsskiftet beräknas över 30 000 personer ansöka om förlängt uppehållstillstånd. Migrationsverket förbereder just nu för att göra det möjligt att skicka in sin ansökan direkt från Migrationsverkets webbplats. Under en övergångsperiod kommer man dock att behöva skicka sin ansökan via post.
 • 2019-05-02

  Tillskott till domstolarna minskar Migrationsverkets kostnader, enligt ny prognos

  Det höjda anslaget till Domstolsverket gör att Migrationsverkets kostnader för asylmottagning beräknas minska med en miljard kronor fram till 2022. Det skriver Migrationsverket i sin majprognos.
 • 2019-04-29

  Nytt förvar i Ljungbyhed med 44 platser

  I dag, måndag, öppnar Migrationsverkets nya förvar i Ljungbyhed med plats för 44 förvarstagna. Migrationsverket har anställt ett 60-tal nya medarbetare för att bemanna förvaret.
 • 2019-04-17

  Migrationsverket förbereder att ta över migrationsverksamheten vid utlandsmyndigheterna

  Migrationsverket har fått i uppdrag av regeringen att förbereda övertagandet av migrationsverksamheten vid Sveriges utlandsmyndigheter från och med den 1 januari 2020.
  – Vi ser fram emot att samla ansvaret för hela verksamheten eftersom det skapar ökad tydlighet för de sökande, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.