Begränsad tillgänglighet tisdag 24 september

Migrationsverkets presstjänst har begränsade möjligheter att svara på frågor den 24 september.

Kontakta presstjänsten

Vardagar kl. 8.00–17.00

010-485 66 55

Om du inte når oss via telefon går det bra att mejla. Vid pågående nyhetshändelser utanför kontorstid kommer vi att informera om det här. Pressjouren kommer då att vara bemannad även utanför kontorstid på samma telefonnummer: 010-485 66 55.

Uppdateringar sker även på Twitter och Facebook.

Postadress: Migrationsverkets presstjänst, Box 507, 169 29 Solna
Presschef: Per Ek, telefon 010-485 27 86

För dig som är journalist och har frågor om ett enskilt ärende

För att få insyn i enskilda ärenden behöver du skaffa en fullmakt från personen ärendet gäller. Då kan vi ofta dela med oss av uppgifter och vi kan också kommentera omständigheter i ärendet, exempelvis varför vi har gjort en specifik bedömning eller använt oss av en särskild formulering. Vi har sammanställt vad du behöver få med i en fullmakt.

Nyheter

 • 2019-09-08

  Rymning från förvar i Märsta

  Sex personer rymde från förvaret i Märsta tidigt på söndagsmorgonen. De tog sig ut efter att ett fönster slagits sönder. Personerna är fortfarande försvunna och efterlysta av polisen.
 • 2019-08-29

  Nytt rättsligt ställningstagande om Syrien

  Säkerhetssituationen i Syrien fortsätter att vara allvarlig, men konfliktnivån i några av landets provinser har sjunkit. Därmed bedöms inte längre situationen i hela landet vara sådan att alla riskerar att drabbas av urskillningslöst våld. Det framgår av Migrationsverkets nya rättsliga ställningstagande om skyddsbehov för personer från Syrien.
 • 2019-07-29

  Många ansöker om medborgarskap just nu

  Allt fler vill bli svenska medborgare. Det har lett till att väntetiden för att få medborgarskap just nu är lång. Migrationsverket har under året lagt extra resurser till medborgarskapsprövningen för att fler ärenden ska kunna avgöras på kortare tid.
 • 2019-07-29

  Fortsatt stabilt – men långsiktiga förutsättningar framåt efterfrågas

  Trots de senaste årens neddragningar i både budget och personal har myndighetens utvecklings- och effektivitetsarbete börjat ge resultat. Samtidigt vidtar myndigheten åtgärder för att stärka prövningsverksamheten och öka effektiviteten, visar Migrationsverkets juliprognos.
 • 2019-07-19

  Förlängning av den tillfälliga lagen träder i kraft

  I morgon, lördagen den 20 juli, träder förlängningen av tillfälliga lagen i kraft. En av förändringarna gäller regler för familjeåterförening. På Migrationsverkets webbplats kommer det att finnas information om vad som gäller på flera språk.
 • 2019-07-01

  Kompetensinvandring i fokus när Migrationsverket besöker Almedalen

  På måndag är Migrationsverket på plats i Almedalen, men med ett annat upplägg än tidigare år. Istället för att ha en egen scen deltar verket i andra aktörers seminarier, arrangerar ett seminarium på Barnombudsmannens scen och bjuder in till personliga arbetsmöten.
  – Under Almedalsveckan pratas det om migration och därför är det viktigt att vi som expertmyndighet är där för att driva det faktabaserade samtalet, säger Petter Sundsten, producent på verkets kommunikationsavdelning.
 • 2019-07-01

  Migrationsverket 50 år: ”Vi har ett svårt och viktigt arbete”

  1 juli 2019 fyller Migrationsverket 50 år. Både uppdrag och förutsättningar har ändrats mycket under åren som gått.– Våra 50 år har präglats av ständig förändring. Vi är en myndighet som påverkas av omvärlden och av hur regeringen vill använda sin myndighet, säger generaldirektör Mikael Ribbenvik.
 • 2019-06-26

  Nordiska museet och Migrationsverket ger ut bok om migration

  Rapparen från Gaza, prinsessan från Nigeria, läraren från Syrien… Boken ”87 röster om migration” bygger på intervjuer med några av dem som migrerat till Sverige under 2000-talet. Den ges ut i samverkan mellan Migrationsverket och Nordiska museet och riktar sig till alla som söker ett bredare perspektiv på migration.
 • 2019-06-18

  Tillfälliga lagen förlängs efter beslut i riksdagen

  Den 20 juli träder en förlängning av lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige kraft. Det står klart efter riksdagens omröstning den 18 juni.
 • 2019-06-05

  Rekordmånga bärplockare i år

  Migrationsverket har fått in rekordmånga ansökningar om arbetstillstånd avseende bärplockare till säsongen 2019.