Kontakta presstjänsten

Vardagar kl. 8.00–17.00

010-485 66 55

Om du inte når oss via telefon går det bra att mejla. Vid pågående nyhetshändelser utanför kontorstid kommer vi att informera om det på webbplatsen. Pressjouren kommer då också att vara bemannad även utanför kontorstid på samma telefonnummer: 010-485 66 55.

Uppdateringar sker då även via våra sociala mediekanaler på Twitter och Facebook.

För dig som är journalist och har frågor om ett enskilt ärende

För att få insyn i enskilda ärenden behöver du skaffa en fullmakt från personen ärendet gäller. Då kan vi ofta dela med oss av uppgifter och vi kan också kommentera omständigheter i ärendet, exempelvis varför vi har gjort en specifik bedömning eller använt oss av en särskild formulering. Vi har sammanställt vad du behöver få med i en fullmakt.

Nyheter

 • 2018-06-14

  Migrationsplatsen – centrum för en av valårets hetaste
  frågor

  Framtidens flyktingmottagande, livet i Afghanistan och en stor migrationshearing med riksdagspartierna. På Migrationsplatsen, Migrationsverkets scen under Almedalsveckan, diskuteras ett av valårets hetaste ämnen.
  – Migrationsfrågorna är värda ett nyanserat och seriöst samtal – det erbjuder vi i Almedalen, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket.
 • 2018-06-11

  Tillfälliga lagen begränsar möjligheterna till uppehållstillstånd av hälsoskäl

  Den tillfälliga lagen gör det svårare att ge uppehållstillstånd till barn eller barnfamiljer av hälsoskäl. Det gäller även devitaliserade barn, det vill säga barn som i olika omfattning visar symptom på uppgivenhet eller liknande. Slutsatserna redovisas i ett nytt rättsligt ställningstagande* från Migrationsverket.
 • 2018-06-07

  Ny gymnasielag den 1 juli

  Från och med den 1 juli går det att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier för den som tidigare fått avslag på sin asylansökan. Det står klart efter riksdagens omröstning på torsdagen. Från och med 1 juli tar också Migrationsverket emot ansökningar.
 • 2018-06-06

  Dorota och Jihad har blivit svenska medborgare

  Förra året fick 27-årige Jihad Eshmawi sitt livs första medborgarskap. Född av palestinska föräldrar i Syrien har han aldrig räknats som medborgare tidigare.Dorota Piasick fick sitt andra medborgarskap i år. Hon valde att behålla sitt polska medborgarskap och planerar att rösta i både de svenska och de polska valen.Möt två nya svenska medborgare.
 • 2018-06-06

  Allt fler vill bli svenska medborgare

  Antalet nya svenska medborgare fortsätter att öka. De största grupperna som får medborgarskap i dag är syrier, statslösa och somalier, vilket speglar tidigare års asylinvandring.
 • 2018-05-31

  Med fullmakt granskas Migrationsverkets beslut bättre

  Journalistiken måste bli bättre på att ge sin publik hela bilden när enskilda ärenden beskrivs i massmedia. Det skriver Migrationsverkets presschef Per Ek i en debattartikel i tidningen Journalisten.
 • 2018-05-09

  Svenska lärdomar av flyktingsituationen
  2015-2016 

  Vad hände egentligen 2015-2016 när det kom så många asylsökande till Europa? Vilka blev konsekvenserna? De frågorna ska nu de 28 länderna i Europeiska migrationsnätverket, EMN, besvara. Sverige är klar med sin rapport.
 • 2018-05-04

  Utbyggnaden av förvarsplatser pågår – i Flen öppnas nya platser i maj

  Migrationsverket bygger nu, på regeringens uppdrag, ut antalet förvarsplatser. På förvaret i Flen öppnas nya platser nu i början på maj och månaden efter är det dags för Märsta. Dagens 357 platser i hela Sverige ska bli minst 456 innan årsskiftet.
 • 2018-05-02

  Oförändrad prognos för antalet asylsökande

  Migrationsverkets mål att avgöra 54 000 asylärenden i år står kvar och trendbrottet med kortare handläggningstider är tydligt.
  – Vårt arbete går i rätt riktning. Vi avgör nu de sista av de äldre ärendena, säger Veronika Lindstrand Kant, chef för nationella samordningsavdelningen.
 • 2018-05-02

  Handläggningstider – så fungerar det

  Hur kan Migrationsverket tala om trendbrott i handläggningstiderna samtidigt som den genomsnittliga handläggningstiden i asylärenden är över 500 dagar? Förklaringen är att några få ärenden drar upp snittet för den stora mängden.