Samlad information om Afghanistan  

På vår hemsida har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren, bedömningen av säkerhetsläget och information om ensamkommande barn. I Lifos finns rapporten Lägesanalys: Afghanistanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster från den 16 juni 2017.

Kontakta presstjänsten

Kontorstid vardagar

010-485 66 55

Nyheter

 • 2017-06-22

  Migrationsverket vill driva det kunskapsbaserade samtalet i Almedalen

  Förra årets närvaro blev en succé med tusentals besökare. I år deltar Migrations­verket i Almedalen med 19 seminarier om de mest aktuella ämnena om migration just nu på scenen ”Migrationsplatsen”.
  – Migrationsplatsen ska bli Almedalens självklara mötesplats för alla som är intresserade av migrationsfrågor, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.
 • 2017-06-21

  Så arbetar Migrationsverket med förlängningar av tidsbegränsade tillstånd

  De första tidsbegränsade uppehållstillstånd som Migrationsverket har beviljat enligt den tillfälliga lagen för asylsökande tar slut i augusti. Nu är det viktigt att alla som vill förlänga sina tillstånd hör av sig till verket innan de löper ut, men tidigast tre månader i förväg.
 • 2017-06-19

  Överföringen av omplacerade asylsökande från Grekland och Italien är i gång

  I mitten av juni började asylsökande som omplacerats från Grekland och Italien att anlända till Sverige. Ursprungligen bestod Sveriges åtagande av 3 727 personer, men från juni till november kommer totalt cirka 3 000 att överföras hit.
 • 2017-06-16

  Ny analys av läget i Afghanistan

  Migrationsverket har publicerat en ny analys av situationen i Afghanistan, en så kallad lägesanalys. Den bygger bland annat på uppgifter från en utredningsresa som medarbetare från Lifos – center för landinformation och landanalys inom migrationsområdet*, gjorde i april-maj 2017.
 • 2017-06-06

  Britter söker svenskt medborgarskap

  Fler personer ansöker om svenskt medborgarskap och att allt fler britter gör slag i saken är en tydlig trend. Det framgår av Migrationsverkets statistik fram till nationaldagen.
 • 2017-06-01

  Konvertiter och hbtq-personer – så funkar asylutredningen

  Migrationsverket genomför varken husförhör eller homotester, vilket påståtts i media. Istället fokuserar myndigheten på att utreda alla asylsökandes behov av skydd i Sverige.
 • 2017-05-24

  Migrationsverket förberett inför nya gymnasielagen

  Den 1 juni träder ny lagstiftning i kraft som kan ge vissa personer uppehållstillstånd i Sverige om de studerar på gymnasiet.
  – Lagen är komplicerad, men Migrationsverket är redo att börja fatta beslut i berörda ärenden, säger Anna Lindblad, expert vid Migrationsverkets rättsavdelning.
 • 2017-05-19

  Mikael Ribbenvik ny generaldirektör för Migrationsverket

  Regeringen har utsett Mikael Ribbenvik till ny generaldirektör för Migrationsverket. Han har sedan i höstas varit vikarierande chef för myndigheten.
 • 2017-05-15

  ”För tidigt att dra slutsatser av antalet asylsökande efter att id-kontroller togs bort”

  Förra veckan sökte 396 personer asyl i Sverige. Det är 64 fler än veckan innan, men färre än exempelvis första veckan i april då över 470 asylansökningar registrerades.
     – Vi ser en viss ökning, men det är ännu för tidigt att dra några slutsatser kopplat till frånvaron av id-kontroller, säger Anders Westerlund på Migrationsverkets omvärldsenhet.
 • 2017-05-10

  Svenska migrationsdebatten i fokus på MIG Talks avslutande panelsamtal

  Både individen och samhället betalar priset för en ensidig skildring av migrations­frågorna. En kunskapsbaserad debatt som ger plats för fler röster, bilder och aspekter av migrationen till Sverige efterlystes av många deltagare i MIG Talks avslutande panelsamtal, arrangerat av Migrationsverket och Nordiska museet.