Vanliga frågor och svar om att besöka Sverige

Frågor och svar om hur besök i Sverige påverkas av coronaviruset

Ja, Migrationsverket har beslutat att visumansökningar till Sverige i huvudsak bör avslås. Det är en följd av coronavirusets spridning och regeringens förordning att införa tillfälligt inreseförbud till Sverige. Beslutet gäller så länge regeringens beslut om tillfälligt inreseförbud gäller eller till att något annat meddelas. En del personer är undantagna från inreseförbudet.

Nej, beslutet innebär inte att visumverksamheten har stoppats. Inkomna ansökningar prövas i vanlig ordning, ansökningarna prövas då även mot undantagen i förordningen om tillfälligt inreseförbud till Sverige (2020:127)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Även om du har ett visum som du kan förlänga så rekommenderar Migrationsverket att du på grund av det osäkra reseläget i stället ansöker om ett uppehållstillstånd för besök.

Om du ansöker om ett uppehållstillstånd för besök innan ditt visum, din viseringsfria tid eller ditt nuvarande uppehållstillstånd för besök har slutat gälla har du rätt att stanna kvar i Sverige tills Migrationsverket har fattat ett beslut.

Även du som har ett annat tillstånd som är på väg att sluta gälla, inte avser att förlänga detta och har planerat att lämna Sverige, men inte kan åka på grund av reserestriktioner, kan ansöka om ett uppehållstillstånd för besök.

Läs mer om att ansöka om att förlänga besök eller vistelse i Sverige

Det är viktigt att du ansöker innan ditt nuvarande uppehållstillstånd, visum eller viseringsfria tid går ut.

Om du ansöker om uppehållstillstånd för besök och har coronapandemin som enda skäl och tänker resa hem så snart det går är din ansökan avgiftsfri.

Läs mer om avgifter

Ja, du kan resa hem. Om du får en fråga om att uppvisa giltigt tillstånd vid gränspassage ska du vara beredd att visa upp kvittot på att vi har mottagit din ansökan om uppehållstillstånd för besök. Kvittot på mottagen ansökan kan du visa vid transitering vid samtliga gränspassager inom Schengen. Varje land kan dock ha sina egna krav på vilka dokument du måste visa upp vid gränspassagen. För att få veta vad som gäller för just dig, kontakta aktuell Schengenmedlemsstat för mer information.

Det är bra om vi får veta att du har rest ut från Sverige, då kan vi avskriva din ansökan. Du meddelar oss lättast genom att skicka ett meddelande via vårt webbformulär. Var noga med att ange ditt namn. Du ska även ange ditt beteckningsnummer. Du hittar ditt beteckningsnummer högst upp till höger på kvittot du fick från oss att vi har tagit emot din ansökan.

Sidan senast uppdaterad: 2021-03-16