Vanliga frågor och svar om att besöka Sverige

På den här sidan hittar du vanliga frågor och svar om att besöka Sverige.

Ja, vid ansökan om uppehållstillstånd för besök ska du alltid besöka Migrationsverket personligen innan vi kan fatta beslut. Du ska visa att du befinner dig i Sverige och visa ditt pass. Du kan också behöva svara på kompletterande frågor. Om du ansöker i e-tjänsten bokar du tid för personligt besök via e-tjänsten.

Nej, om du har ett giltigt uppehållstillstånd utfärdat av ett annat Schengenland kan du resa till och vistas i Sverige i upp till 90 dagar utan att ha ett visum.

Migrationsverket rekommenderar dig av flera skäl att inte ansöka om ett uppehållstillstånd för besök om du har en pågående ansökan om uppehålls-och arbetstillstånd:

  • Du kan inte beviljas två uppehållstillstånd samtidigt. Migrationsverket tar beslut i det ärende som är mest fördelaktigt för dig.
  • Om du ansöker om uppehållstillstånd för besök medan du är i Sverige, riskerar du att få avslag på din ansökan om uppehållstillstånd för att flytta till någon.
  • Om du befinner dig utanför Sverige får du vänta tills beslut tas i den ansökan som är mest fördelaktig för dig. Det kan innebära att de datum som du ansöker om uppehållstillstånd för besök för, kan ha passerat när beslutet tas.

Det går att ansöka om uppehållstillstånd för besök på webben. Här hittar du ansökan:

Besöka Sverige längre tid än 90 dagar

I samband med ansökan måste du boka tid för ett besök hos Migrationsverket (om du är i Sverige) eller på ambassad (om du är utanför Sverige). Här kan du se vilken ambassad du ska välja för din tidsbokning: Ambassader som ansvarar för migrationsärenden

Om du vill ta del av hela beslutet ska den som ansöker om ett uppehållstillstånd för besök eller en Schengenvisering bifoga en fullmakt med sin ansökan. Använd blanketten Fullmakt, 106011 Pdf, 640.5 kB, öppnas i nytt fönster..

Nej, ett barn under 18 år kan inte skriva under en inbjudan.

Den som ska besöka barnet kan ansöka som turist och i ansökan ange att de ska besöka barnet och vilken relation de har. Eller så kan vårdnadshavaren för barnet i Sverige skriva en inbjudan för att bjuda in släktingen eller föräldern.

Sidan senast uppdaterad: