Migrationsverket logotyp

Vanliga frågor och svar om att besöka Sverige

Frågor och svar om hur besök i Sverige påverkas av coronaviruset

Ja, Migrationsverket har beslutat att visumansökningar till Sverige i huvudsak bör avslås. Det är en följd av coronavirusets spridning och regeringens förordning att införa tillfälligt inreseförbud till Sverige. Beslutet omfattar dig som är medborgare i ett land utanför EU. Beslutet gäller så länge regeringens beslut om tillfälligt inreseförbud gäller eller till att något annat meddelas. I vissa undantagsfall kan du beviljas visum ändå.

Nej, beslutet innebär inte att visumverksamheten har stoppats. Beslutet innebär dock att de flesta visumansökningarna kommer att avslås med hänvisning till hot mot folkhälsan.

Även om du har ett visum som du kan förlänga så rekommenderar Migrationsverket att du på grund av det osäkra reseläget i stället ansöker om ett uppehållstillstånd för besök.

Om du ansöker om ett uppehållstillstånd för besök innan ditt visum, din viseringsfria tid eller ditt nuvarande uppehållstillstånd för besök har slutat gälla har du rätt att stanna kvar i Sverige tills Migrationsverket har fattat ett beslut.

Även du som har ett annat tillstånd som är på väg att sluta gälla, inte avser att förlänga detta och har planerat att lämna Sverige, men inte kan åka på grund av reserestriktioner, kan ansöka om ett uppehållstillstånd för besök.

Läs mer om att ansöka om att förlänga besök eller vistelse i Sverige

Det är viktigt att du ansöker innan ditt nuvarande uppehållstillstånd, visum eller viseringsfria tid går ut.

Om du ansöker om uppehållstillstånd för besök och har coronapandemin som skäl och tänker resa hem så snart det går, behöver du sedan 18 maj inte betala ansökningsavgiften.

Läs mer om avgifter

Ja, du kan resa hem. Om du får en fråga om att uppvisa giltigt tillstånd vid gränspassage ska du vara beredd att visa upp kvittot på att vi har mottagit din ansökan om uppehållstillstånd för besök.

Det är bra om vi får veta att du har rest ut från Sverige, då kan vi avskriva din ansökan. Du meddelar oss lättast genom att skicka ett meddelande via vårt webbformulär. Var noga med att ange ditt namn. Du ska även ange ditt beteckningsnummer. Du hittar ditt beteckningsnummer högst upp till höger på kvittot du fick från oss att vi har tagit emot din ansökan.

Sidan senast uppdaterad: 2020-05-25

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?