Vanliga frågor och svar om att besöka Sverige

På den här sidan hittar du vanliga frågor och svar om att besöka Sverige.

Ja, vid ansökan om uppehållstillstånd för besök ska du alltid besöka Migrationsverket personligen innan vi kan fatta beslut. Du ska visa att du befinner dig i Sverige och visa ditt pass. Du kan också behöva svara på kompletterande frågor. Om du ansöker i e-tjänsten bokar du tid för personligt besök via e-tjänsten.

Nej, om du har ett giltigt uppehållstillstånd utfärdat av ett annat Schengenland kan du resa till och vistas i Sverige i upp till 90 dagar utan att ha ett visum.

Migrationsverket rekommenderar dig av flera skäl att inte ansöka om ett uppehållstillstånd för besök om du har en pågående ansökan om uppehålls-och arbetstillstånd:

  • Du kan inte beviljas två uppehållstillstånd samtidigt. Migrationsverket tar beslut i det ärende som är mest fördelaktigt för dig.
  • Om du ansöker om uppehållstillstånd för besök medan du är i Sverige, riskerar du att få avslag på din ansökan om uppehållstillstånd för att flytta till någon.
  • Om du befinner dig utanför Sverige får du vänta tills beslut tas i den ansökan som är mest fördelaktig för dig. Det kan innebära att de datum som du ansöker om uppehållstillstånd för besök för, kan ha passerat när beslutet tas.

Du kan ansöka om uppehållstillstånd för besök på webben om du befinner dig i Sverige. Om du befinner dig utanför Sverige och ansöker före din inresa kan du bara ansöka på webben om du tillhör upptagningsområdet för Bangkoks ambassad. Kontakta ambassaden i Bangkok för att ta reda på om du tillhör deras upptagningsområde.

Du som inte tillhör ambassaden i Bangkok ska i stället ansöka via blanketten Ansökan om uppehållstillstånd för besök, 164011 Pdf, 961 kB, öppnas i nytt fönster. som du lämnar in på en ambassad eller ett generalkonsulat i det land som du är stadigvarande bosatt eller medborgare i.

Läs mer på Sweden abroad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du vill ta del av hela beslutet ska den som ansöker om ett uppehållstillstånd för besök eller en Schengenvisering bifoga en fullmakt med sin ansökan. Använd blanketten Fullmakt, 106011 Pdf, 640.5 kB, öppnas i nytt fönster..

Nej, ett barn under 18 år kan inte skriva under en inbjudan.

Den som ska besöka barnet kan ansöka som turist och i ansökan ange att de ska besöka barnet och vilken relation de har. Eller så kan vårdnadshavaren för barnet i Sverige skriva en inbjudan för att bjuda in släktingen eller föräldern.

Sidan senast uppdaterad: