Programperiod 2014–2020

Den tidigare programperioden för Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) pågick mellan 2014 och 2020. De sista projekten inom programperioden avslutades i december 2023.

Målgruppen för AMIF 2014-2020 var tredjelandsmedborgare, personer som är medborgare i ett land utanför EU:s medlemsstater.

I Sverige skulle AMIF, genom det nationella program­met, bidra till att säkerställa en långsiktigt hållbar migrationspolitik. Denna politik ska värna asylrätten och inom ramen för den reglerade invandringen underlätta rörlighet över gränser, främja behovsstyrd arbetskraftsinvandring och ta tillvara migrationens utvecklingseffekter.

Informationen på den här sidan gäller för programperioden 2014–2020. Söker du information om pågående programperiod hittar du det här: Programperiod 2021–2027

Resultat från programperioden

Varje år under pågående fond rapporterade Migrationsverket resultat av AMIF 2014-2021 till EU-kommissionen.

Snabba fakta:

  • 80 projekt genomfördes under programperioden
  • 53 unika organisationer fick stöd
  • drygt 133,5 miljoner euro delades mellan myndigheter, kommuner och frivilligorganisationer
  • 11 800 tredjelandsmedborgare fick stöd inom asylområdet
  • 19 300 tredjelandsmedborgare fick stöd via integrationsåtgärder
  • 680 tredjelandsmedborgare återvände via stöd inom återvändandeområdet
  • 3 780 personer som möter eller arbetar med målgruppen utbildades i asylrelaterade frågor
  • 2 330 personer som möter eller arbetar med målgruppen utbildades i återvändandefrågor
  • 24 projekt fick stöd i syfte att utveckla, övervaka och utvärdera asyl- eller migrationspolitiken

Efterhandsutvärdering av programmet

AMIF- programmens genomförande följs noga upp av EU. I uppdraget som ansvarig myndighet ingick att utvärdera programmets genomförande i halvtid samt i efterhand, när programmet har avslutats. Programmets genomförande har efterhandsutvärderats av Ramboll på uppdrag av Migrationsverket.

Ta del av efterhandsutvärderingen i sin helhet Pdf, 19.6 MB, öppnas i nytt fönster.

Programmets halvtidsutvärdering

Under sommaren och hösten 2017 genomförde funktionen för fonderna en halvtidsutvärdering av nationella programmet. Utvärderingen ska bidra till att förbättra kvalitén i utformningen och genomförandet av de nationella programmen.

Utvärderingen avsåg genomförandet av de åtgärder och framsteg som gjorts av projekt som medfinansieras från AMIF. Det är insatser som skett under perioden 1 januari 2014 till den 30 juni 2017 som utvärderats.

Ramböll Management Consulting (Ramböll) anlitades av funktionen för fonderna i maj 2017 för att genomföra halvtidsutvärderingen av det nationella programmet.

Rapporten för halvtidsutvärderingen skickades till europeiska kommissionen i slutet av december 2017. Pdf, 287.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Du kan läsa mer om alla projekt. Du hittar dem uppdelade på AMIF:s tre huvudområden: asyl, integration och migration samt återvändande. Samtliga projekt i programperioden 2014–2020 har slutrapporterats och avslutats.

AMIF:s stöd ska förbättra mottagningskapaciteten och asylsystemet i Sverige, genom till exempel utveckling av samverkansmodeller mellan olika aktörer, bättre stöd till utsatta grupper, systematisk uppföljning, utvärdering och forskning eller till exempel utveckling av nya metoder och arbetssätt när det gäller hantering av vidarebosättning.

Avslu­tade projekt

AMIF:s projektmedel ska bland annat leda till en bättre integration av tredjelandsmedborgare i Sverige. Målet med fonden är också att stödja den lagliga migrationen till Sverige i enlighet med arbetsmarknadens behov samt att vidareutveckla och förbättra förvaltningen hos aktörer i området.

Avslu­tade projekt

Personer som inte beviljas uppehållstillstånd måste återvända till tredje land. Återvändandet behöver vara hållbart och präglat av humanitet. Finansierade projekt ska bland annat bidra till att öka genomförandet av utvisningsbeslut och utveckla metoder för en hållbar och human politik för återvändande tillsammans med lämplig övervakning.

Avslu­tade projekt

Medfinansieras av Europeiska unionen

Nyheter

2025-06-19

Lär känna AMIF:s projekt!

I den här artikelserien samlar vi resultat och berättelser från projekten och ger en inblick i deras vardag. Den här gången lyfter vi projekt som arbetar särskilt utifrån barnens perspektiv. Barnkonventionen som är svensk lag sedan 2020 och innebär att alla barn i Sverige ska ha samma rättigheter oavsett juridisk status.

2025-05-19

AMIF öppnar en utlysning för Migrationsverket och Polismyndigheten

Efter att EU-kommissionen kommit överens om den nya Migrations- och asylpakten har arbetet påbörjats för att införliva dem i nationell lagstiftning. Medlemsstaterna har drygt ett år kvar för att implementera Migrations- och asylpakten då de ska vara genomförda senast i juni 2026.