I dag öppnar ansökan om förlängt tillfälligt skydd

Från den 1 februari kan personer från Ukraina ansöka om förlängt skydd enligt massflyktsdirektivet. Ansökan görs digitalt och är öppen till och med den 4 mars.
– Det är viktigt att alla som ska förlänga sina uppehållstillstånd ansöker i e-tjänsten senast det datumet, säger Sanela Ovcina, regiondirektör på Migrationsverket.

Sedan massflyktsdirektivet trädde i kraft den 4 mars förra året har närmare 50 000 personer beviljats tillfälligt skydd i Sverige. Cirka 40 000 av dem är fortfarande kvar i landet och kan, från och med idag, ansöka om att förlänga sina uppehållstillstånd till den 4 mars 2024. Alla som berörs har fått ett brev till sin postadress med information om hur förlängningsansökan går till.

Endast mejladress och mobil krävs

Ansökan görs via en e-tjänst och det enda som krävs för att använda den är en mejladress och ett mobiltelefonnummer. Den sökande behöver inte bifoga några dokument eller passkopior.

– En ansökan kan omfatta flera familjemedlemmar. Som vårdnadshavare får man gärna ansöka för sina barns räkning, säger Sanela Ovcina.

Efter att ansökan skickats in i e-tjänsten måste alla familjemedlemmar besöka Migrationsverket personligen för att bli fotograferade och lämna fingeravtryck till sina nya uppehållstillståndskort. Tid för besöket bokar man i e-tjänsten i samband med ansökan. Det går att lämna fingeravtryck och fotograferas på 15 orter i landet och man kan ansöka om ersättning för eventuella resekostnader.

Viktigt att ansöka i tid

Det är viktigt att ansöka om förlängt uppehållstillstånd senast 4 mars. Den som ansöker för sent måste ansöka om skydd, boende och ekonomiskt stöd på nytt. Man kan då också förlora rätten att arbeta fram tills man fått ett nytt beslut.

Mer information

Läs mer om ansökan om förlängning av skydd enligt massflyktsdirektivet

Frågor och svar om massflyktsdirektivet