Mobil passkontroll i São Paulo

Den 27 mars 2024 kan du som är viseringsfri student eller arbetstagare och ansöker om uppehållstillstånd visa upp ditt pass på svenska konsulatet i São Paulo, Brasilien.

Du som har ansökt om uppehållstillstånd som student eller arbetstagare (eller medföljande familjemedlem) och inte behöver ha visum för att resa till Sverige, behöver ändå besöka en ambassad eller generalkonsulat för att visa upp ditt pass personligen innan du kan få beslut. Den 27 mars kan du göra det på svenska konsulatet i São Paulo, Brasilien.

Personalen från svenska ambassaden i Brasília genomför den mobila passkontrollen för att underlätta ansökningsprocessen för viseringsfria studenter och arbetstagare.

Den tillfälliga kontrollstationen är öppen för dig som

  • har ansökt om uppehållstillstånd för att studera eller arbeta, i Sverige, eller
  • har ansökt om uppehållstillstånd som medföljande familjemedlem till en student eller arbetstagare, och
  • inte behöver ett visum för att resa till Sverige.

Läs vem som behöver ett visum för att resa till Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ingen tidsbokning

Du som vill få ditt pass kontrollerat den av den tillfälliga kontrollstationen behöver inte boka tid. Du behöver inte heller vänta på att Migrationsverket ska meddela att det är dags att visa upp ditt pass. Om du uppfyller kraven i punktlistan ovanför är du välkommen att besöka oss på konsulatet i São Paulo 27 mars.

Ingen intervju på den tillfälliga kontrollstationen

Du som behöver ett uppehållstillståndskort eller visum för att kunna resa in i Sverige ska inte besöka den tillfälliga kontrollstationen. Du måste som vanligt besöka den svenska ambassaden för att bli fotograferad och lämna fingeravtryck. Detsamma gäller om du ska genomföra en intervju, till exempel om du har ansökt om uppehållstillstånd för att flytta till en anhörig i Sverige. Kontakta ambassaden i Brasília för information om hur du bokar tid.

Fler mobila passkontroller under våren

Migrationsverket kommer att genomföra ytterligare en tillfällig passkontroll i Brasilien senare i vår. Vi kommer också att besöka konsulat eller lärosäten i Nordamerika och Sydostasien i början av sommaren. Vi återkommer med mer information om plats och datum.