Ansök om perma­nent uppe­hålls­kort – för EU/​EES-medbor­gares famil­je­med­lemmar som är medbor­gare i ett land utanför EU/​EES

När du som är medborgare i ett land utanför EU/EES och är anhörig till en EU/EES-medborgare har bott i Sverige i fem år tillsammans med din anhörige och hen har haft uppehållsrätt under hela perioden får du permanent uppehållsrätt. Som bevis på din permanenta uppehållsrätt ska du ansöka om ett permanent uppehållskort. Det kan du göra här.

Till dig med uppehållstillstånd

Om du har uppehållstillstånd på grund av anknytning och vill fortsätta bo i Sverige ska du i stället ansöka om att förlänga ditt uppehållstillstånd.

Till dig med permanent uppehållskort

Om du redan har permanent uppehållskort ska du inte lämna in en ny ansökan när giltighetstiden för ditt permanenta uppehållskort går ut. Du ska då stället boka tid hos Migrationsverket för att bli fotograferad och lämna fingeravtryck till ett nytt uppehållskort.

Boka tid på Migrationsverket för att bli fotograferad och lämna dina fingeravtryck.

Ansök om ett perma­nent uppe­hålls­kort

Om du är medborgare i ett land utanför EU/EES och vill ha ett bevis på din permanenta uppehållsrätt ska du ansöka om ett permanent uppehållskort.

För att du ska kunna få ett permanent uppehållskort ska

 • du sedan minst fem år tillbaka ha bott i Sverige och ha haft en relation med den familjemedlem som är EU/EES-medborgare
 • din familjemedlem ha uppfyllt kraven för uppehållsrätt under den tiden
 • du, om relationen till EU/EES-medborgaren har upphört efter att du kom till Sverige, kunna visa att du har bibehållen uppehållsrätt.

Krav för att använda e-tjänsten

För att kunna använda e-tjänsten behöver du

 • ha en giltig e-postadress
 • kopior av de sidor i ditt pass som visar personuppgifter, foto, namnteckning, passnummer, utfärdandeland, giltighetstid och om du har tillstånd att bo i andra länder än ditt hemland.

Du kan också behöva skicka med

 • inkomstuppgifter från Skatteverket för de senaste fem åren om EU/EES-medborgaren har arbetat i Sverige
 • arbetsgivarintyg från samtliga arbetsgivare för de senaste fem åren om EU/EES-medborgaren har arbetat
 • skattekonto för företaget från Skatteverket för de senaste fem åren om EU/EES-medborgaren varit egen företagare
 • studieutdrag för de perioder som EU/EES-medborgaren har studerat
 • dokument som visar hur EU/EES-medborgaren har försörjt er genom tillräckliga medel, till exempel pensionsutbetalningar, bankutdrag eller taxeringsuppgifter för inkomst från ett annat land än Sverige.

Om du inte kan ansöka på webben fyller du i blanketten Ansökan om permanent uppehållskort, 176011, och skickar eller lämnar in den till någon av Migrationsverkets tillståndsenheter.

Det kostar ingenting att ansöka om permanent uppehållskort.

Du ska skicka med dokument som visar vad EU/EES-medborgaren har haft för sysselsättning och hur hen har försörjt er.

Tillsammans med din ansökan ska du skicka med

 • kopior av de sidor i ditt pass som visar personuppgifter, foto, namnteckning, passnummer, utfärdandeland, giltighetstid och om du har tillstånd att bo i andra länder än ditt hemland
 • inkomstuppgifter från Skatteverket för de senaste fem åren om EU/EES-medborgaren har arbetat i Sverige
 • arbetsgivarintyg från samtliga arbetsgivare för de senaste fem åren om EU/EES-medborgaren har arbetat
 • skattekonto för företaget från Skatteverket för de senaste fem åren om EU/EES-medborgaren varit egen företagare
 • studieutdrag för de perioder som EU/EES-medborgaren har studerat
 • dokument som visar hur EU/EES-medborgaren har försörjt er om hen är pensionär eller har tillräckliga medel, till exempel pensionsutbetalningar, bankutdrag eller taxeringsuppgifter för lön från utlandet.

Ansökan om permanent uppehållskort, blankett 176011 Pdf, 781.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Migrationsverkets adresser och öppettider

Migrationsverkets postadresser

Det permanenta uppehållskortet innehåller ett foto på dig. Du ska därför boka tid och besöka Migrationsverket för att bli fotograferad så snart som möjligt.

Om du fortfarande har ett giltigt uppehållskort när du fått ditt permanenta uppehållskort så behöver du lämna det till Migrationsverket.

Boka tid innan du besöker oss

Du kan använda e-tjänsten Min sida för att se vad som händer i ditt ärende och exempelvis se om ett beslut har tagits.

Logga in i Min sida

Du får det permanenta uppehållskortet skickat hem till dig med posten.

Illustration av en kvinna.

Amina flyttade till Sverige tillsammans med sin man som är EU/EES-medborgare. De har nu bott tillsammans i Sverige i fem år. Aminas man har arbetat under hela perioden.

Amina har efter fem år i Sverige permanent uppehållsrätt. Det har hon eftersom hon har bott tillsammans med sin man i Sverige i fem år och hennes man har haft uppehållsrätt under hela perioden. Amina vill ha ett dokument som visar att hon har permanent uppehållsrätt och ansöker därför om permanent uppehållskort.

Illustration av en man.

Tarik flyttade till Sverige för fem år sedan för att bo tillsammans med sin fru som är EU/EES-medborgare. Hans fru arbetade i Sverige och Tarik började studera. Efter ett år startade han ett eget företag som han fortfarande driver. För två år sedan skiljde sig Tarik och hans fru.

Tarik har, trots att han inte längre är familjemedlem till en EU/EES-medborgare, bibehållen uppehållsrätt. Det har han eftersom hans fru arbetade under tiden de var gifta. De var också gifta i mer än tre år och av dessa bodde de tillsammans i Sverige i mer än ett år. Efter skilsmässan har Tarek fortsatt driva sitt företag. Efter fem år i Sverige har Tarik permanent uppehållsrätt. Han ansöker därför om permanent uppehållskort.

Sidan senast uppdaterad: