Frågeformulär på webben för dig som är anhörig till någon som ansöker om uppehållstillstånd för att bo med dig i Sverige

Den här informationen riktar sig till dig som har en familjemedlem som funderar på att göra en webbansökan och som undrar om ni uppfyller kraven för att kunna fullfölja ansökan på webben. Även du som har en familjemedlem som redan har lämnat in en ansökan om att få flytta till dig i Sverige kan läsa detta.

Om du har fått ett mejl om att du ska svara på ett frågeformulär måste du godkänna användarvillkoren längst ned på sidan för att kunna registrera dig som användare. Du får då de inloggningsuppgifter du behöver för att fylla i frågeformuläret.

För att Migrationsverket ska kunna behandla en webbansökan från din familjemedlem måste du som är anhörig i Sverige 

  • ha fyllt 18 år
  • ha en giltig e-postadress
  • kunna betala ansökningsavgiften med ett VISA-kort eller ett MasterCard i samband med att du ansöker om uppehållstillstånd. Kortet måste vara aktiverat för internetbetalning
  • kunna skanna eller fotografera och bifoga en kopia av ditt pass, eller ID-kort, när du besvarar ditt frågeformulär
  • ha ett program som läser pdf-format, till exempel Acrobat Reader.

Försörjningskrav

Du måste även i vissa fall uppfylla ett så kallat försörjningskrav. Det innebär att du måste kunna försörja dig själv och ha en bostad av tillräcklig storlek och standard för dig och din familj att bo i tillsammans.

Läs mer om vem som omfattas av försörjningskravet och vad det innebär 

Automatisk kontroll

Din familjemedlem ska uppge ditt personnummer och din e-postadress när han eller hon ansöker på webben. Med hjälp av ditt personnummer kontrollerar Migrationsverket om du har fyllt 18 år och om du omfattas av försörjningskravet eller inte.

Frågeformulär på webben

För att bidra till din familjemedlems ansökan om uppehållstillstånd ska du fylla i ett frågeformulär. Migrationsverket kontaktar dig via e-post, och informerar om detta, när din familjemedlem har skickat in sin ansökan. Observera att du inte ska registrera dig som användare innan du har fått ett meddelande från Migrationsverket.

Genom att godkänna användarvillkoren här nedan kommer du vidare till inloggningssidan där du kan registrera dig. När du har registrerat dig som användare kommer du att få ett nytt e-postmeddelande med inloggningsuppgifter.

Om dina svar inte har kommit in inom två veckor från det att din familjemedlem skickade in sin webbansökan, kan vi avslå ansökan.

Innan du börjar din ansökan

Migrationsverket rekommenderar att du använder en dator när du gör din ansökan och att du använder Internet Explorer.

Stöd vid webbansökan

Läs om kraven för webbansökan

Kontakta vår tekniska support för e-tjänster

Sidan senast uppdaterad: 2019-04-08

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre*


Om du vill ställa en fråga till Migrationsverket hittar du kontaktuppgifter under fliken Kontakta oss.