Frågor och svar om ambas­saden i Sudan

Den svenska ambassaden i Khartoum, Sudan, är fortsatt stängd för besökare.

Det kan påverka dig som har ansökt eller ska ansöka om visum eller uppehållstillstånd. Du som bor i Sudan eller Tchad och vill göra en ansökan om uppehållstillstånd kan ansöka digitalt på vår webbplats.

På den här sidan har vi samlat frågor och svar för dig som har behov av att besöka ambassaden i Khartoum.

Om du är syrisk medborgare i Sudan och har behov av att besöka ambassaden i Khartoum kan du vända dig till någon av dessa ambassader eller generalkonsulat:

  • Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten
  • Amman, Jordanien
  • Kairo, Egypten
  • Riyadh, Saudiarabien
  • Istanbul, Turkiet

Det är UD Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som avgör när verksamheten i Sudan kan återupptas.

Frågor och svar

Ambassadens kansli i Khartoum är stängt tills vidare. Viss verksamhet fortsätter från utrikesdepartementet i Stockholm, men ambassaden kan inte bistå med någon service i migrationsärenden i dagsläget.

Verksamheten på plats återupptas när säkerhetsläget tillåter det.

UD avgör om och när verksamheten på plats i Sudan kan återupptas, information publiceras då på Sweden Abroad och Migrationsverket.se

Ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd görs enklast elektroniskt via Migrationsverkets hemsida. Pappersansökningar kan tas emot på andra utlandsmyndigheter som har migrationsverksamhet, men sökande bör kontakta myndigheten innan de besöker dem.

För att boka tid för intervju efter uppmaning från Migrationsverket kan syriska medborgare vända sig till utlandsmyndigheterna i Abu Dhabi, Amman, Kairo, Riyadh, Istanbul enligt gällande föreskrifter (UF 2016:3). Övriga medborgare som tillhör Khartoums upptagningsområde (Sudan och Tchad) ska i första hand vända sig till den svenska ambassaden i Addis Abeba.

UT-kort som redan skickats till ambassaden i Khartoum kan inte sändas om. Personer i den här gruppen kan vända sig till en annan ambassad i regionen där det finns migrationsverksamhet.

Sudanesiska medborgare som vill ansöka om Schengenvisering till Sverige, och som befinner sig i utanför Sudan, kan vända sig till de externa tjänsteleverantörer som vi samarbetar med i det land de befinner sig. De förmedlar ansökningar till vår personal som hanterar dem i vanlig ordning. Det finns inte möjlighet att i nuläget ansöka om Schengenvisering till Sverige i Sudan.