Migrationsverkets it-traineeprogram

Vårt traineeprogram är en väg in i en verklighet där du kan vässa dina förmågor mot många möjliga inriktningar för din framtida karriär. Kanske med en ledande roll i sikte. Definitivt genom ett uppdrag som är viktigt på riktigt.

Tre personer på en arbetsplats. En man tittar in i kameran och ler, två kvinnor samtalar med varandra i bakgrunden.

Utveck­ling i nytt samman­hang

I vår resa mot en ännu mer digitaliserad myndighet skapas nya spännande möjligheter att både utveckla och utvecklas. Vi arbetar nu med att forma om myndighetens it-miljö från grunden. Målet är att fullt ut dra nytta av den senaste digitala tekniken i service, tjänster och system. I det här sammanhanget skapas möjligheter för dig att jobba med de delar du tycker är mest intressanta. Alternativen är många och personlig utveckling uppmuntras alltid.

Trainee – en del av verk­sam­heten

Som trainee hos oss integreras du direkt i verksamheten, blir en del av ett nätverk och får stor insikt i våra olika verksamhetsdelar. Tillsammans med andra trainees kommer du få ta del av innehållet i de olika block som traineeprogrammet är indelat i. Förutom utbildningar och certifieringar består blocken av aktiviteter som konferens och studiebesök. Dessa aktiviteter varvas med kunskap om verksamheten och samverkan med dina kollegor. Du har en grundplacering på din enhet, där basen är arbetsuppgifter i team inom systemutveckling.

Det är viktigt för oss att du ska trivas, både med de andra i traineegruppen och med din enhet. Därför har vi ett stort fokus på tid för dig och dina kollegor att lära känna varandra och på aktiviteter som stärker er teamkänsla.

Logotyp för certifierat traineeprogram

Trai­nee­pro­grammet 2024–2025

Ansökan till traineeprogrammet 2024−2025 är nu stängd. Du som nyligen har avslutat, eller är på väg att avsluta, din it-utbildning är välkommen att söka till nästa omgång av programmet under våren 2025. Inför ansökningsperioden uppdaterar vi den här sidan med närmare information om vilka datum du kan lämna in din ansökan.

Migrationsverkets it-traineeprogram är certifierat av TraineeGuiden och uppfyller därmed deras krav på ett kvalitetssäkrat program.

ProgrambeskrivningFörstora bilden

Klicka på bilden för att göra den större.

I september startar en ny omgång av Migrationsverkets it-traineeprogram och vi hälsar nya traineer välkomna till vår verksamhet. Det är då våra utvecklingsresor möts – vår resa mot en ännu mer digitaliserad myndighet och din resa mot nya spännande möjligheter att både utveckla och utvecklas. Programmet pågår under 12 månader och syftar till att ge dig en riktigt bra start i karriären.

Din första tid som trainee – intro­duk­tionen

Vi vill att du ska få en riktigt bra start på din traineeperiod och snabbt en förståelse för vårt uppdrag, vår verksamhet och vilken viktig roll du spelar i myndighetens utveckling. De första sex månaderna får du därför en gedigen introduktion till såväl Migrationsverkets verksamhet som till digitaliserings- och utvecklingsavdelningens (DUA:s) verksamhet. Myndighetens introduktionsprogram är till för alla som börjar hos oss och ger en bra förståelse och kunskap kring Migrationsverkets uppdrag, verksamhet och organisation, statstjänstemannarollen, sekretess och informationssäkerhet för att nämna några områden. Du får också en introduktion till hela DUA:s verksamhetsområde och tid för att förstå och lära om DUA:s uppdrag och organisation, vår digitala transformation och den utvecklingsresa som vi befinner oss på. Naturligtvis får du under denna period också lära känna vår utvecklingsmiljö, vår teknik, våra system och plattformar. Men även dina kollegor på enheten, avdelningen och på andra håll i verksamheten.

Efter introduktionsperioden har du fått en bra grund för att förstå sammanhanget för vår utveckling och din roll i helheten.

Din fort­sätt­ning – verk­sam­hetsnära utveck­ling och lärande

Redan från första dagen har du en grundplacering på en av enheterna inom DUA och blir en del av de team och den utveckling som sker där. Vi tror att man utvecklas som bäst genom att delta och lära i det dagliga arbetet i kombination med särskilda utvecklings- och utbildningsinsatser. På så sätt får vi ta del av den värdefulla kompetens du har med dig när du kommer till oss, samtidigt som du får möjlighet att efter hand använda dig av nya kunskaper och integrera dem i arbetet.

Traineeprogrammet innehåller flera olika utbildningar och certifieringar – till exempel Agila arbetssätt, Java cert, DevOps, Kubernetes cert, React, Scrum Master. Vilka som kan vara aktuella för just dig diskuterar vi tillsammans så att de på ett bra sätt stödjer dig i din utveckling.

Till­hö­righet och gemen­skap – att vara en del av något större

Att arbeta på Migrationsverket innebär att vara en del av något större. Att vi som arbetar tillsammans känner tillhörighet till varandra och uppdraget, att vi trivs på myndigheten och i varandras sällskap som kollegor är viktigt för oss. Under programmet kommer du och dina traineekollegor därför att besöka vår breda verksamhet för att ytterliga förstå vårt uppdrag i praktiken och möta kollegor i andra delar av verksamheten. Ni kommer också att genomföra olika aktiviteter tillsammans i traineegruppen för att ni ska lära känna varandra, bli ett team och kunna utvecklas tillsammans.

Efter trai­ne­eåret – din fort­satta utveck­ling

Efter traineeprogrammets 12 månader fortsätter din anställning på den enhet du tillhört under programmet. Med utgångspunkt i den goda grund du fått genom programmet så fortsätter din utveckling på Migrationsverket – i dialog med din chef planerar ni för denna tillsammans.

Kontakt

Har du frågor får du gärna ringa till Glenn Pettersson på telefonnummer 010-203 40 28 eller Lisa Jahrulf på telefonnummer 010-485 08 53. Du kan även mejla till trainee@migrationsverket.se.

Redan från start blir du tillsvidareanställd på heltid med sex månaders provanställning, en marknadsmässig lön och samma förmåner som andra anställda på Migrationsverket.

Här kan du läsa om allmänna förmåner och villkor du har som anställd på Migrationsverket

Din placeringsort under din tid som trainee blir Norrköping, där vårt huvudkontor och vår digitaliserings- och utvecklingsavdelning finns.

På Migrationsverket sätter vi stort värde på möjligheten till balans mellan arbete och fritid, och rent allmänt på förutsättningarna att må bra. Därför erbjuder vi bra semesteravtal, flexibla arbetstider och möjlighet till distansarbete. En god arbetsmiljö prioriteras, och friskvårdsbidrag och friskvårdstimme på arbetstid ingår i dina förmåner.

Krav för att bli antagen

För att bli antagen krävs det att du har

  • akademisk utbildning inom it, systemvetenskap, it-säkerhet, datavetenskap, programvaruteknik eller annan likvärdig utbildningsinriktning som arbetsgivaren bedömer relevant
  • en utbildning som har avslutats inom de senaste två åren
  • goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift, eftersom du behöver kunna ta del av och delge komplex information på dessa språk
  • svenskt medborgarskap eftersom anställningarna är placerade i säkerhetsklass och säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) kommer att genomföras.

Det är meriterande om du har

  • erfarenhet av ledande roll i arbete, föreningsliv eller liknande
  • kunskaper om projektledning.

Alexander byter bransch med hjälp av traineeprogrammet

Alexander är ny i it-branschen och såg traineeprogrammet som en bra start. Den första delen ger honom en bra grund att stå på via Migrationsverkets internutbildningar, och han upplever att det finns gott om tid till reflektion och att fortsätta lära.

Porträttbild på Alexander, it-trainee

Alexander Persson, it-trainee, Norrköping

– Det här är ett traineeprogram som har en bra balans mellan traineeaktiviteter och arbete med sitt team. Jag uppskattar att kunna bolla tankar om programmet och de utbildningar vi går med teamet, säger Alexander.

Teamet följs åt under hela utbildningen och kommer fortsätta arbeta ihop efter att programmet är avslutat. Det ger en styrka och trygghet till teamet. Alexander rekommenderar alla som letar efter ett traineeprogram att söka sig till Migrationsverket:

– Det är en kanonbra start i arbetslivet efter att man studerat. Man kan tycka att man pluggat färdigt när man tagit sin examen, men nu får du faktiskt lön för att lära dig. Det är en grym deal, säger Alexander.

Han jobbar bland annat med nätverk i team LAN/WAN och säkerställer att kommunikationen mellan Migrationsverkets it-utrustning på alla kontor fungerar på ett säkert sätt, och också it-kommunikationen mellan Migrationsverket och andra myndigheter. Alexander och hans team jobbar även i ett ärendehanteringssystem där de fungerar som Second Line Support.

– Jag uppskattar att jobba på Migrationsverket. Jag känner mig trygg i min anställning och arbetsplatsen är stor med många goa människor, säger Alexander.

"Att vara fadder känns menings­fullt"

En framgångsfaktor i it-traineeprogrammet har varit den viktiga rollen som fadder. Henrik Åberg har en nyckelroll i introduktionen både innan och när den nya traineen är på plats, för att skapa trygghet och gemenskap från start.

Porträttbild på Henrik som är fadder

Henrik Åberg, systemutvecklare och fadder, Norrköping

– Att få vara med från början och både följa kunskapsutvecklingen och bidra till att våra traineer får en bra start känns bra. Och så får jag själv en boost genom att träffa nya hungriga människor, säger Henrik.

I Henriks jobb som systemutvecklare handlar mycket om att tillsammans med teamet vidareutveckla och förbättra applikationer, ta fram nya features och rätta buggar, men även att arbeta med support mot helpdesk och second line.

Förutom att vara ett stöd i lärandet i vardagen för de nya traineerna deltar Henrik på flera gemensamma aktiviteter under traineeprogrammet. Det blir ett tillfälle att lära känna traineerna bättre och kunna fördjupa samarbetet. Han har även gått en coachutbildning för att kunna stötta på bästa sätt.

– Att vara fadder är ett viktigt uppdrag. Jag är ett stöd och bollplank för våra traineer. En bra start bidrar till att våra anställda trivs och väljer att stanna på Migrationsverket, säger Henrik.

"Trai­nee­pro­grammet hjälper mig att utvecklas"

Porträttbild på Jabir som är it-trainee

Jabir Saadi Khalil, it-trainee/systemvetare, Norrköping

Jabir Saadi Khalil berättar att den första tiden på traineeprogrammet har varit utmanande men också rolig och fylld med skratt. Här blandas teori och praktik och en fadder fungerar som ett stöd. Han har fokuserat mycket på att skaffa sig nya kunskaper i en fartfylld vardag som ställer krav på att man ska vara kunnig och lösningsorienterad.

– Det har blivit över mina förväntningar! Det känns verkligen som att Migrationsverket har satsat på programmet och oss traineer för att vi ska må bra och utvecklas i vår yrkesroll, säger Jabir.

Jabirs erfarenhet av traineeprogrammet är väldigt positiv och han upplever det som ett bra steg in i arbetslivet. Han upplever att traineeprogrammet ger honom en tydlig bild av hur organisationen fungerar.

– Migrationsverket är mycket större än vad jag visste, det omfattar många olika människor och avdelningar. Här finns många utmaningar och möjligheter till vidareutveckling och jag är glad att vara en del av det, säger Jabir.

"Att börja min it-karriär som trainee innebär att jag kan landa mjukt i min nya vardag"

Linus Emmoth har rekryterats till Migrationsverket via traineeprogrammet vilket han beskriver som en bra brygga mellan studier och arbetsliv.

– Det är komplext och utmanande att jobba med it. Att börja min it-karriär som trainee innebär att jag kan landa mjukt i min nya vardag, säger Linus.

Porträttbild på Linus som är it-trainee

Linus Emmoth, it-trainee/systemvetare, Norrköping

Som trainee har han från start varit en del av det spännande utvecklingsarbete som pågår på Migrationsverket. Förutom konkreta uppgifter inom utveckling ihop med sitt team, har han fått skräddarsydda interna och externa utbildningar för att stödja hans utveckling.

– Jag har också varit väldigt nöjd med att ha en fadder som tar ett extra stort ansvar i att se till att jag kommer in i rollen och teamet, säger Linus Emmoth.

Han tycker att den stora fördelen med att jobba med utveckling på Migrationsverket är att slutanvändaren ofta sitter i samma hus, och därför är feedbacken nära till hands. Eftersom systemutveckling handlar mycket om att fånga upp krav från användare har man här goda möjligheter att bli en duktig utvecklare.

– Jag tycker att det har varit väldigt kul och intressant att göra en mängd studiebesök runt om i myndighetens verksamheter. Jag får en mycket större förståelse för myndighetens samhällsviktiga uppdrag och vilken roll it spelar i det, när jag får komma ut och träffa verksamheten, säger Linus.

”Här kan jag växa och utvecklas”

– Första tiden på traineeprogrammet har varit fantastisk! Jag har fått lära mig massor både av mitt team och de utbildningar som ingår. Det har varit kul att arbeta med teamet redan från start, och testa på de uppgifter som senare kommer bli mina riktiga arbetsuppgifter på Migrationsverket, säger Alexandra Millard.

Porträttbild på Alexandra, it-trainee

Alexandra Millard, it-trainee

Alexandra tycker att alla har varit väldigt välkomnande och hjälpsamma. Att hennes fadder är med i teamet har underlättat mycket. Faddern är en brygga mellan Alexandra och teamet och hon vet vem hon kan be om hjälp, eller bara vända sig till när hon har frågor eller funderingar.

Alexandra förväntade sig att programmet skulle ge henne en mjukstart, och det har verkligen blivit en mjuk övergång mellan studier och arbete.

– Jag har lärt mig massor, samtidigt som jag inte har känt mig överväldigad av omställningen från plugg till jobb. Jag skulle absolut rekommendera någon annat att söka till Migrationsverkets it-traineeprogram. Jag känner att jag inte kunde ha fått en bättre start på min utvecklarkarriär!

Alexandra beskriver Migrationsverket som en trevlig och stabil arbetsplats, där man hjälps åt och tar hand om varandra. Hon har blivit väldigt väl mottagen under sin tid på programmet, och det känns som en säker arbetsplats med mycket plats att växa och utvecklas, både inom sitt område och om man skulle vilja testa på något annat område.

– Det är också roligt att vi traineer får vara med och hjälpa till i utvecklingen av programmet och göra det bättre för nästa omgång. Det finns givetvis förbättringsmöjligheter inom programmet och under våra veckovisa retroperspektivträffar så uppmuntras det att vi traineer kontinuerligt får komma med förbättringsförslag, säger Alexandra.

”Att vara it-trainee är en fantastisk möjlighet”

Mustafa berättar att den första tiden på traineeprogrammet har varit bra, med mycket viktig information om Migrationsverkets uppdrag och verksamhet.

Porträttbild på Mustafa, it-trainee

Mustafa Alyousef, it-trainee

– Studiebesöken har varit underbara och nyttiga, och introduktionen överlag bra. Jag skulle absolut rekommendera någon annan att gå programmet. Att börja som it-trainee på Migrationsverket är en fantastisk möjlighet, ett gyllene tillfälle att arbeta i en fantastisk organisation!

Han beskriver att det finns många fördelar med att börja som trainee, bland annat att det inte är någon stress att börja arbeta. De får tillräckligt med tid att lära sig, de får hjälp av kollegor och möjlighet att utvecklas i arbetet.

Och Migrationsverket då, vad har han fått för intryck av arbetsplatsen?

– Det är en underbar organisation som gör ett jättebra jobb för att underlätta att människor ska få bra service. Jag är stolt över att vara en del av detta, säger Mustafa.

Sidan senast uppdaterad: