Migrationsverkets it-traineeprogram

Vårt traineeprogram är en väg in i en verklighet där du kan vässa dina förmågor mot många möjliga inriktningar för din framtida karriär. Kanske med en ledande roll i sikte. Definitivt genom ett uppdrag som är viktigt på riktigt.

Tre personer på en arbetsplats. En man tittar in i kameran och ler, två kvinnor samtalar med varandra i bakgrunden.

Utveck­ling i nytt samman­hang

I vår resa mot en ännu mer digitaliserad myndighet skapas nya spännande möjligheter att både utveckla och utvecklas. Under 2021 inledde vi arbetet med att forma om myndighetens it-miljö från grunden. Målet är att fullt ut dra nytta av den senaste digitala teknikens möjligheter i service, tjänster och system. I det här sammanhanget skapas spännande utvecklingsmöjligheter där du får möjlighet att jobba med de delar du tycker är mest intressanta. Alternativen är många och personlig utveckling uppmuntras alltid.

Trainee – en del av verk­sam­heten

Som trainee hos oss integreras du direkt i verksamheten, blir en del av ett nätverk och får goda insikter i våra olika verksamhetsdelar. Tillsammans med andra trainees kommer du få ta del av innehållet i de olika block som traineeprogrammet är indelat i. Förutom intressanta interna och externa tekniska kurser består blocken av aktiviteter som konferens och studiebesök. Dessa aktiviteter varvas med kunskap om verksamheten och samverkan med dina kollegor. Du har en grundplacering på din enhet, där basen är arbetsuppgifter i team inom systemutveckling.

Det är viktigt för oss att du ska trivas, både med de andra i traineegruppen och med din enhet. Därför kommer vi att ha ett stort fokus på tid för dig och dina kollegor att lära känna varandra och på aktiviteter som stärker er teamkänsla.

Logotyp för certifierat traineeprogram

Trai­nee­pro­grammet 2023–2024

Ansökan till traineeprogrammet 2023−2024 är nu stängd. Du som nyligen har avslutat, eller är på väg att avsluta, din it-utbildning är i stället varmt välkommen att söka till nästa omgång av programmet 2024−2025.

Migrationsverkets it-traineeprogram är certifierat av TraineeGuiden och uppfyller därmed deras krav på ett kvalitetssäkrat program.

Ansök till trai­nee­pro­grammet

Ansökan till programmet 2024−2025 öppnar våren 2024.

Programbeskrivning

Klicka på bilden för att göra den större.

I september startar en ny omgång av Migrationsverkets it-traineeprogram och vi hälsar nya traineer välkomna till vår verksamhet. Det är då våra utvecklingsresor möts – vår resa mot en ännu mer digitaliserad myndighet och din resa mot nya spännande möjligheter att både utveckla och utvecklas. Programmet pågår under 12 månader och syftar till att ge dig en riktigt bra start i karriären.

Din första tid som trainee – intro­duk­tionen

Vi vill att du ska få en riktigt bra start på din traineeperiod och snabbt en förståelse för vårt uppdrag, vår verksamhet och vilken viktig roll du spelar i myndighetens utveckling. De första sex månaderna får du därför en gedigen introduktion till såväl Migrationsverkets verksamhet som till digitaliserings- och utvecklingsavdelningens (DUA:s) verksamhet. Myndighetens introduktionsprogram är till för alla som börjar hos oss och ger en bra förståelse och kunskap kring Migrationsverkets uppdrag, verksamhet och organisation, statstjänstemannarollen, sekretess och informationssäkerhet för att nämna några områden. Du får också en introduktion till hela DUA:s verksamhetsområde och tid för att förstå och lära om DUA:s uppdrag och organisation, vår digitala transformation och den utvecklingsresa som vi befinner oss på. Naturligtvis får du under denna period också lära känna vår utvecklingsmiljö, vår teknik, våra system och plattformar. Men även dina kollegor på enheten, avdelningen och på andra håll i verksamheten.

Efter introduktionsperioden har du fått en bra grund för att förstå sammanhanget för vår utveckling och din roll i helheten.

Din fort­sätt­ning – verk­sam­hetsnära utveck­ling och lärande

Redan från första dagen har du en grundplacering på en av enheterna inom DUA och blir en del av de team och den utveckling som sker där. Vi tror att man utvecklas som bäst genom att delta och lära i det dagliga arbetet i kombination med särskilda utvecklings- och utbildningsinsatser. På så sätt får vi ta del av den värdefulla kompetens du har med dig när du kommer till oss, samtidigt som du får möjlighet att efter hand använda dig av nya kunskaper och integrera dem i arbetet.

Traineeprogrammet innehåller flera externa utbildningar varvat med interna utbildningar inom DUA. Vilka utbildningar som kan vara aktuella för just dig diskuterar vi tillsammans så att de på ett bra sätt stödjer dig i din utveckling. Exempel på externa utbildningar kan vara; Agila arbetssätt, Java cert, DevOps, Kubernetes cert, React, Scrum Master. Exempel på interna utbildningar kan vara inom; Arkitektur Event Driven, Micro Service, Domain Driven Design med mera.

Till­hö­righet och gemen­skap – att vara en del av något större

Att arbeta på Migrationsverket innebär att vara en del av något större. Att vi som arbetar tillsammans känner tillhörighet till varandra och uppdraget, att vi trivs på myndigheten och i varandras sällskap som kollegor är viktigt för oss. Under programmet kommer du och dina traineekollegor därför att besöka vår breda verksamhet för att ytterliga förstå vårt uppdrag i praktiken och möta kollegor i andra delar av verksamheten. Ni kommer också att genomföra olika aktiviteter tillsammans i traineegruppen för att ni ska lära känna varandra, bli ett team och kunna utvecklas tillsammans.

Efter trai­ne­eåret – din fort­satta utveck­ling

Efter traineeprogrammets 12 månader fortsätter din anställning på den enhet du tillhört under programmet. Med utgångspunkt i den goda grund du fått genom programmet så fortsätter din utveckling på Migrationsverket – i dialog med din chef planerar ni för denna tillsammans.

Kontakt

Har du frågor får du gärna ringa till Glenn Pettersson på telefonnummer 010-203 40 28 eller mejla till trainee@migrationsverket.se.

Redan från start blir du tillsvidareanställd på heltid med sex månaders provanställning, en marknadsmässig lön och samma förmåner som andra anställda på Migrationsverket. Din placeringsort blir Norrköping, där vårt huvudkontor och vår digitaliserings- och utvecklingsavdelning finns.

På Migrationsverket sätter vi stort värde på möjligheten till balans mellan arbete och fritid, och rent allmänt på förutsättningarna att må bra. Därför erbjuder vi bra semesteravtal, flexibla arbetstider och möjlighet till distansarbete. En god arbetsmiljö prioriteras, och friskvårdsbidrag och friskvårdstimme på arbetstid ingår i dina förmåner.

Krav för att bli antagen

För att bli antagen krävs det att du har

  • akademisk utbildning inom it, systemvetenskap, it-säkerhet, datavetenskap, programvaruteknik eller annan likvärdig utbildningsinriktning som arbetsgivaren bedömer relevant
  • en utbildning som har avslutats inom de senaste två åren
  • goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift, eftersom du behöver kunna ta del av och delge komplex information på dessa språk
  • svenskt medborgarskap eftersom anställningarna är placerade i säkerhetsklass och säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) kommer att genomföras.

Det är meriterande om du har

  • erfarenhet av ledande roll i arbete, föreningsliv eller liknande
  • kunskaper om projektledning.

Porträttbild på Alexander, it-trainee

Alexander Persson, it-trainee, Norrköping

Alexander byter bransch med hjälp av traineeprogrammet

Alexander är ny i it-branschen och såg traineeprogrammet som en bra start. Den första delen ger honom en bra grund att stå på via Migrationsverkets internutbildningar, och han upplever att det finns gott om tid till reflektion och att fortsätta lära.

– Det här är ett traineeprogram som har en bra balans mellan traineeaktiviteter och arbete med sitt team. Jag uppskattar att kunna bolla tankar om programmet och de utbildningar vi går med teamet, säger Alexander.

Teamet följs åt under hela utbildningen och kommer fortsätta arbeta ihop efter att programmet är avslutat. Det ger en styrka och trygghet till teamet. Alexander rekommenderar alla som letar efter ett traineeprogram att söka sig till Migrationsverket:

– Det är en kanonbra start i arbetslivet efter att man studerat. Man kan tycka att man pluggat färdigt när man tagit sin examen, men nu får du faktiskt lön för att lära dig. Det är en grym deal, säger Alexander.

Han jobbar bland annat med nätverk i team LAN/WAN och säkerställer att kommunikationen mellan Migrationsverkets it-utrustning på alla kontor fungerar på ett säkert sätt, och också it-kommunikationen mellan Migrationsverket och andra myndigheter. Alexander och hans team jobbar även i ett ärendehanteringssystem där de fungerar som Second Line Support.

– Jag uppskattar att jobba på Migrationsverket. Jag känner mig trygg i min anställning och arbetsplatsen är stor med många goa människor, säger Alexander.

Porträttbild på Henrik som är fadder

Henrik Åberg, systemutvecklare och fadder, Norrköping

"Att vara fadder känns menings­fullt"

En framgångsfaktor i it-traineeprogrammet har varit den viktiga rollen som fadder. Henrik Åberg har en nyckelroll i introduktionen både innan och när den nya traineen är på plats, för att skapa trygghet och gemenskap från start.

– Att få vara med från början och både följa kunskapsutvecklingen och bidra till att våra traineer får en bra start känns bra. Och så får jag själv en boost genom att träffa nya hungriga människor, säger Henrik.

I Henriks jobb som systemutvecklare handlar mycket om att tillsammans med teamet vidareutveckla och förbättra applikationer, ta fram nya features, rätta buggar men även att arbeta med support mot helpdesk och second line.

Förutom att vara ett stöd i lärandet i vardagen för de nya traineerna deltar Henrik på flera gemensamma aktiviteter under traineeprogrammet. Det blir ett tillfälle att lära känna traineerna bättre och kunna fördjupa samarbetet. Han har även gått en coachutbildning för att kunna stötta på bästa sätt.

– Att vara fadder är ett viktigt uppdrag. Jag är ett stöd och bollplank för våra traineer. En bra start bidrar till att våra anställda trivs och väljer att stanna på Migrationsverket, säger Henrik.

Porträttbild på Farbod, it-trainee

Farbod Haselzadeh, it-trainee, Norrköping

"Här utvecklas jag både person­ligt och profes­sio­nellt"

Farbod uppskattar mjukstarten i arbetslivet och känner ingen press. Här får han utvecklas i sin egen takt med stöd av sitt traineeteam och fadder.

– Att ha en egen fadder som coachar mig gör att jag får stöd när jag behöver det och kan fokusera på rätt saker, säger Farbod.

Farbod sitter med i ett utvecklarteam som jobbar med både front- och back-end, med Java, Spring boot, JavaScript, xml, med mera. Under traineeprogrammet läser han olika certifieringskurser i programmering och ledarskap, bland annat React, Kubernetes, Java, och Scrum.

– Migrationsverket är en stor organisation och jag uppskattar möjligheten att jobba med väldigt många olika uppdrag. Studiebesöken som ingår i traineeprogrammet har gett en bra överblick av hur myndigheten fungerar, säger Farbod.

Migrationsverket är inne i en digital transformation. Som systemutvecklare är Farbod central i det arbetet, och han arbetar bland annat med system som ska underlätta processen kring asylansökningar för både handläggaren och sökanden.

– När programmet är slut vill jag jobba som backend-utvecklare. Jag kan även tänka mig att jobba som teamledare. Här kan jag utvecklas både personligt och professionellt och sikta högt om jag vill, säger Farbod.

Porträttbild på Jabir som är it-trainee

Jabir Saadi Khalil, it-trainee/systemvetare, Norrköping

"Trai­nee­pro­grammet hjälper mig att utvecklas"

Jabir Saadi Khalil berättar att den första tiden på traineeprogrammet har varit utmanande men också rolig och fylld med skratt. Här blandas teori och praktik och en fadder fungerar som ett stöd. Han har fokuserat mycket på att skaffa sig nya kunskaper i en fartfylld vardag som ställer krav på att man ska vara kunnig och lösningsorienterad.

– Det har blivit över mina förväntningar! Det känns verkligen som att Migrationsverket har satsat på programmet och oss traineer för att vi ska må bra och utvecklas i vår yrkesroll, säger Jabir.

Jabirs erfarenhet av traineeprogrammet är väldigt positiv och han upplever det som ett bra steg in i arbetslivet. Han upplever att traineeprogrammet ger honom en tydlig bild av hur organisationen fungerar.

– Migrationsverket är mycket större än vad jag visste, det omfattar många olika människor och avdelningar. Här finns många utmaningar och möjligheter till vidareutveckling och jag är glad att vara en del av det, säger Jabir.

Porträttbild på Linus som är it-trainee

Linus Emmoth, it-trainee/systemvetare, Norrköping

"Att börja min it-karriär som trainee innebär att jag kan landa mjukt i min nya vardag"

Linus Emmoth har rekryterats till Migrationsverket via traineeprogrammet vilket han beskriver som en bra brygga mellan studier och arbetsliv.

– Det är komplext och utmanande att jobba med it. Att börja min it-karriär som trainee innebär att jag kan landa mjukt i min nya vardag, säger Linus.

Som trainee har han från start varit en del av det spännande utvecklingsarbete som pågår på Migrationsverket. Förutom konkreta uppgifter inom utveckling ihop med sitt team, har han fått skräddarsydda interna och externa utbildningar för att stödja hans utveckling.

– Jag har också varit väldigt nöjd med att ha en fadder som tar ett extra stort ansvar i att se till att jag kommer in i rollen och teamet, säger Linus Emmoth.

Han tycker att den stora fördelen med att jobba med utveckling på Migrationsverket är att slutanvändaren ofta sitter i samma hus, och därför är feedbacken nära till hands. Eftersom systemutveckling handlar mycket om att fånga upp krav från användare har man här goda möjligheter att bli en duktig utvecklare.

– Jag tycker att det har varit väldigt kul och intressant att göra en mängd studiebesök runt om i myndighetens verksamheter. Jag får en mycket större förståelse för myndighetens samhällsviktiga uppdrag och vilken roll it spelar i det, när jag får komma ut och träffa verksamheten, säger Linus.

Sidan senast uppdaterad: